You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Willie Boem en de Duistere Cowboy

Willie Boem en de Duistere Cowboy

Doelgroep: 8 tot 10 jaar
Titel: Willie Boem en de Duistere Cowboy
Schrijver: David Vlietstra
Illustrator:
 Chris Vosters
Uitgeverij: Clavis
ISBN: 9789044834284

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Het boek

Dit is het tweede boek over Willie Boem. Zelf heb ik deel 1 niet gelezen, daarom kan ik je vertellen dat je dit deel prima kan lezen zonder voorkennis van deel 1.

Het boek heeft een dikke kleurrijke kaft over het wilde westen met een cowboy erop en is erg aantrekkelijk voor kinderen die cowboys spannend vinden.
Aan de binnenkant van het boek zie je een plattegrond van de stad Sunshine. Hier speelt het verhaal zich af.
Het verhaal is verdeeld over eenentwintig hoofdstukken. Je kind kan twee tot drie hoofdstukken per dag lezen. Kinderen die graag en veel lezen kunnen wel vijf hoofdstukken per dag lezen.
Er zijn veel plaatjes in het boek. De plaatjes zijn zwart/wit.
De tekst is gedrukt in een normale lettertype.

Illustratie van Chris Vosters © 2018 Clavis, Willie Boem en de Duistere Cowboy

Het boek daagt kinderen extra uit wat woordenschat en taal betreft. Denk daarbij aan woorden als jolig en heterdaad. Stimuleer je kind om te vragen naar de betekenis van woorden als het een woord niet kent.
Verder kom je de volgende spreekwoorden en gezegden tegen in het boek.

  • Van twee walletjes eten.
  • Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ze wel.
  • Een scheve schaats rijden.
  • Eieren over twee mandjes verspreiden.
  • De klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt.

Mijn zoontje heeft net de afgelopen tijd op school spreekwoorden en gezegden geleerd. Dat maakte het extra leuk voor hem om ze nu tegen te komen in dit boek. Vol trots liet hij de betekenissen weten die hij op school had geleerd. Ook had het nu als pluspunt dat wanneer hij een betekenis nog niet kende hij meer aandacht en interesse ervoor opbracht om het met dit boek te leren.
Dit vind ik een leuk extraatje.

Het verhaal gaat over Willie Boem en Zerelda. Ze beleven een heel lang avontuur. Het boek is dan ook aardig dik met 158 bladzijden.
Op een dag komt een cowboy in een zwart pak Sunshine binnen rijden. Hij komt een voorwerp brengen. Wat zou hij hiermee bedoelen? Zou het een uithangbord zijn voor in de stad of heeft de cowboy een andere bedoeling? En wat heeft dit met de kippen te maken die we op de kaft zien?
Het verhaal is een leuke mysterie voor kinderen. Je ontdekt de oplossing door lekker te blijven lezen.

Mijn mening

Ik vond dit boek zeer geschikt voor mijn jongste zoon van acht jaar. Toen hij met het boek begon begon mocht hij op school oefenen op AVI M6. Toen hij bijna klaar was met het boek kreeg hij weer een AVI toets op school en kwam hij uit op AVI plus als oefenniveau. Dit boek paste dus prima bij zijn leeftijd en zijn leesniveau.
Het is heel leuk voor jongere kinderen die al op een hoger AVI niveau lezen. Kinderen krijgen in de tekst genoeg uitdaging doordat ze Engelse namen lezen zoals Jefferson, Smith, Sunshine, Brown, enz. Ook komen kinderen langere woorden tegen zoals slaapkamerraam, plantenkenner, opengesneden, enz.
Het verhaal en de gebeurtenissen passen bij het niveau van kinderen van 8 tot 10 jaar. Zo kunnen deze jonge kinderen met dit boek op een hoger AVI niveau oefenen terwijl het verhaal wel prima bij hen past.
Dat is ook altijd iets waar je normaal op moet letten bij het kiezen van boeken met een hoger AVI niveau voor deze jonge kinderen. Niet alle boeken zijn geschikt, omdat ze juist voor een oudere doelgroep zijn geschreven.

Ik vind dit boek ook leuk om te gebruiken als voorleesboek. Het is spannend voor kinderen van 8 tot 10 jaar. In het begin ben je benieuwd wie de Duistere Cowboy is. Als je dat eenmaal weet ben je benieuwd hoe het plan van de Duistere Cowboy verbeterd zal worden en richting het einde ben je benieuwd of alles tot een goed einde zal komen. Dit is dus lekker spannend voor de kinderen van deze leeftijd, maar het is niet TE spannend. Precies goed dus!

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply