You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Draakje Donatius en de vergeten verjaardag

Draakje Donatius en de vergeten verjaardag

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Stimuleren van de fantasie
  • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Titel: Draakje Donatius en de vergeten verjaardag
Schrijver + Illustrator: Li Lefébure & Margot Senden
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij

Doelgroep: Vanaf 4 jaar

Het verhaal

Draakje Donatius wordt wakker met fijne jubels in zijn buik. Hij is jarig! Dan hebben zijn vrienden zijn hulp nodig en praten ze helemaal niet over zijn verjaardag. Ze zijn helemaal vergeten dat hij jarig is! Eerst helpt hij Vigilius de vos en ruimt hij de ingang naar zijn hol op, dan help hij zijn vriendin Sita met haar voorraad aan noten.
Wanneer hij klaar is gaat hij op zoek naar zijn vriendin Floriene om met haar zijn verjaardag te vieren, maar als zij niet thuis is wordt hij wel erg verdrietig. Iedereen is zijn verjaardag vergeten!
Dan stapt hij door zijn voordeur….. Zijn z’n vrienden zijn verjaardag echt vergeten?

Mijn mening

Kinderen kunnen lekker meeleven met Draakje Donatius. Het is in het begin wel echt zielig dat ze zijn verjaardag zijn vergeten en later eindigt het heel leuk wanneer ze samen zijn verjaardag vieren en het een verrassing blijkt te zijn.

Het boek biedt ook allerlei leuke extra’s op de beide binnenkanten van de kaft. Zo is er een recept om drakenhartjes te bakken, een uitleg om slingers en feesthoedjes te knutselen en zelfs een Drakentaartspel (lijkt op Mens-erger-je-niet). Heel erg leuk dus om na het voorlezen nog even met het boek verder te gaan door middel van een spel, koekjes bakken en/of knutselen.

Omdat Draakje Donatius zoveel oranje bladeren moet opruimen voor het huis van zijn vriend past het boek erg mooi bij thema herfst. In de herfstperiode is het dus extra leuk om vaak uit dit boek voor te lezen. Wanneer je dan straks naar thema winter overgaat kan je voorlezen uit Draakje Donatius heeft het koud.

Het boek is lekker groot en de prenten zijn prachtig.
De figuren in het boek en de prenten zijn fantasierijk. De draak speelt de hoofdrol en dan is een van zijn vriendinnetjes ook nog eens een elf!

Als je toevallig een Drakenfeest geeft als kinderfeestje voor je kind, dan kan je dit boek er mooi bij gebruiken. Je leest de kinderen eerst voor uit het boek, dan laat je ze drakenkoekjes maken en leuke feesthoedjes knutselen zoals beschreven voorin het boek. Laat ze daarna lekker het Drakentaartspel spelen.

Het afgelopen jaar liet ik de jarige zich als draak verkleden en dan zijn drakeneieren (plastic eieren met snoepjes erin) beschermen. De draak moest zijn ogen dicht doen terwijl de kinderen één voor één stilletjes zijn eieren probeerden te stelen.

Leave a reply