You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Hoe controleer je wat je kinderen doen op YouTube?

Mijn jongens kijken graag YouTube video’s. De oudste van 9 jaar kijkt vooral naar origamivideo’s en Minecraft video’s waarin hij leert hoe hij nieuwe bouwwerken kan maken.
De jongste van 6 jaar kijkt naar LEGO stopmotion video’s.
Ze kijken altijd op de iPad en ze mogen dat alleen in de woonkamer doen. Zo kunnen we goed meeluisteren of de video’s wel of niet bekeken mogen worden.
Dat betekent niet dat we er altijd zicht op hebben. Als ik in de keuken bezig ben kan ik niet meeluisteren. Dan moet ik er dus op vertrouwen dat ze zich aan de gemaakte afspraken houden.

Onze afspraken:

  • Geen video’s kijken met slecht taalgebruik. Gelijk uitzetten als je merkt dat dit gebeurt.
  • Geen video’s kijken die voor volwassenen zijn bedoeld. Gelijk uitzetten en aan ons vertellen als je een video ziet met beelden die voor volwassenen zijn bedoeld.
  • Als je twijfelt kom het dan aan ons vragen.
  • Je mag een video wel een like geven. Een dislike geven is niet zo aardig dus alleen doen als het echt gepast is.
  • Je mag nog geen reacties plaatsen op video’s.

Ik heb zelf een YouTubekanaal en ik merk dat er zo nu en dan kinderen zijn die heel naar, vervelend en grof reageren op video’s en op andere kinderen. Soms gebeurt dit zelfs op de accounts van hun ouders.
Zelf zit ik er ook over na te denken om mijn oudste toestemming te geven om te reageren op video’s van anderen, maar ik wil dit alleen doen als ik hem hierbij goed kan begeleiden en daar hoort dan ook het controleren van zijn gedrag bij.
Ik ben nu begonnen met hem te laten te reageren op reacties van anderen bij zijn video’s. Hij heeft een eigen YouTubekanaal en zo nu en dan maakt hij een video voor zijn kanaal.
Ook hier gelden afspraken. Hij mag zichzelf nog niet laten zien in zijn video’s. We willen hem leren dat hij zijn privacy moet beschermen. Hij krijgt hier steeds meer reacties en het leek me goed voor hem om op de reacties te reageren. Dit is niet alleen goed voor zijn schriftelijk taalgebruik, maar het is ook een mooie wijze om te oefenen hoe hij zich op social media kan gedragen.
Op dit moment lees ik vooraf alle comments die hij krijgt en delete ik comments die onaardig bedoeld zijn. Ik wil hem nog niet in contact laten komen met “haat” comments.
Daarna mag hij zelf reageren op alle goedgekeurde comments. Dit gebeurt dan nog in een beschermende omgeving.

Binnenkort wil ik hem ook toestemming geven om op video’s van anderen te reageren. Ik denk wel dat we dan een account voor hem moeten aanmaken zodat hij niet met onze accounts gaat reageren.
Maar ik wilde dit nog niet doen omdat ik nog niet wist hoe ik zijn gedrag kon controleren. Natuurlijk weet ik wel dat hij een lieve en beleefde jongen is, maar denken we dat niet allemaal? Ik zie genoeg vervelende reacties van kinderen waarvan hun ouders ook wel zullen denken dat hun kinderen zich prima gedragen tegen anderen.

Gisteren ontdekte ik de “history” knop in YouTube. Hier kan ik zien wat er met het account wordt gekeken, wordt opgezocht en wat er aan reacties wordt geplaatst.
Dit is dus heel handig om te gebruiken om je kind te begeleiden en te controleren.
Ik vind het belangrijk om te weten wat mijn kinderen kijken, zoeken en zeggen op YouTube en deze knop biedt mij dus een oplossing om goed op de hoogte te blijven.

Youtube-history-1Youtube-history-2

Leave a reply