Doelgroep: 8 – 12 jaar
Titel: Grote vragen van kleine mensen en simpele antwoorden van knappe koppen
Schrijver: Gemma Elwin Harris en Robbert Dijkgraaf
Uitgever: Rubinstein b.v.
ISBN: 9789047615194
Wat leert je kind:
- Algemende kennis: Leuke weetjes!
- Leesplezier
- Taalontwikkeling
- Uitbreiding woordenschat
- Leesbegrip
Het boek
Het boek bestaat uit allemaal korte hoofdstukken. Ieder hoofdstuk begint met een vraag. Vervolgens geeft een beroemde Engelse wetenschapper, expert, schrijver of professor antwoord op de vraag.
Alle hoofdstukken zijn lekker kort. Zo kan je meerdere hoofdstukken per dag lezen. De meeste hoofdstukken bestaan uit 2 tot 3 bladzijden, maar je kan ook hele korte hoofdstukken tegenkomen zoals je hieronder kan zien.

In dit boek geven 100 knappe koppen antwoord op leuke vragen die leergierige kinderen kunnen stellen.
De onderwerpen verschillen enorm en zijn ook niet per thema ingedeeld.
Enkele voorbeelden van de hoofdstukken:
- Hoe lang doe je erover om de wereld rond te lopen? Het boek blijft je het antwoord schuldig, want de schrijver (Rosie Swale-Pope) heeft het niet lopend gedaan, maar rennend! Maar haar verhaal is enorm geweldig om te lezen. Van prachtige wolven die over haar leken te waken tot een angstaanjagende man die haar met een bijl achterna rende (hij dacht dat ze honger had en wilde haar een stuk brood geven).
- Waarom smaakt cake zo lekker?
- Waarom brullen leeuwen?
- Waarom kunnen we niet eeuwig blijven leven?
- Waarom hebben vliegende dieren veren behalve vleermuizen?
- Waarom is water nat?
Mijn mening
Het boek is echt heel erg leuk om te lezen. De weetjes zijn zeer interessant en worden op een leuke wijze uitgelegd.
Andere weetjes roepen juist weer nieuwe vragen op waar het boek geen antwoord op biedt. Zo las ik dat in de tijd van Julius Caesar maar één miljoen mensen op aarde leefden. Ik vind dat aantal zo weinig dat ik er niet met mijn hoofd bij kan. Dat roept dan weer een boel vragen op. Hoe hebben ze dat ingeschat? Hebben ze de indianen wel meegeteld? En allerlei stammen op de verschillende plekken hier op aarde, enz.
Het boek is echt heel leerzaam en je leert best interessante dingen en kinderen kunnen hierdoor gemotiveerd raken om meer informatie over een onderwerp te zoeken. Zo las ik bijvoorbeeld over het getal noniljoen. Daar had ik nog nooit eerder over gehoord. Dat vond ik zo interessant dat ik een lijst van getallen ben gaan opzoeken. Zo was ik heel benieuwd wat het grootste getal zou zijn (milliljoen).
Kinderen vinden de weetjes in dit boek heel erg leuk. Ze zijn absoluut niet saai. Denk daarbij aan hoofdstukken zoals: Waarom kan je jezelf niet kietelen? Is je brein de baas?
De onderwerpen worden makkelijk uitgelegd, zodat kinderen ze kunnen begrijpen.
Achterin het boek zijn leuke extraatjes, zoals:
- Kun je wormen eten? Alleen als je moeder niet kijkt.
- Waarom hebben mensen verschillende huidskleuren? Om kleurentelevisie interessanter te maken.
- Wie had de eerste huisdieren? Noach. Hij moest wel negenhonderd jaar blijven werken om de rekeningen van de dierenarts te kunnen betalen.

Leave a Reply