You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Lena Lijstje

Lena Lijstje

Doelgroep: 10 – 12 jaar
Titel: Lena Lijstje
Schrijver: Francine Oomen
Uitgeverij: Querido Kinderboek
ISBN: 9789026994913

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Ik heb dit verhaal als luisterboek geluisterd op Storytel. Ik heb het in het Nederlands geluisterd. Ook erg leuk voor kinderen om zo voorgelezen te worden!
Ik heb een Storytel abonnement waarmee ik vaak naar boeken luister.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het boek

Ik heb dit verhaal als luisterboek geluisterd op Storytel. Ik heb het in het Engels geluisterd.
Ik heb een Storytel abonnement waarmee ik vaak naar boeken luister.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Lena maakt graag lijstjes. Dat doet ze omdat ze niet kan kiezen. Door lijstjes te maken kan ze goed nadenken over dingen. 
Wat zal ze vandaag aantrekken?

  • Nieuwe jurk met T-shirt
  • Spijkerbroek met T-shirt
  • Korte broek met gestreept T-shirt
  • Bikini met bontjas
  • Een vuilniszak

Lena speelt het liefst met jongens. Ze kan heel goed voetballen en de jongens hebben haar er graag bij. Andere meisjes plagen haar daar vaak mee. Ze trekt zich daar niets van aan! Ze ik zoals ze is en dat vindt ze fijn!
Haar vader kookt de laatste tijd veel Indonesisch. Bah dat is niets aan! Kroepoek en babi pangang komen haar de neus uit. Haar moeder is druk bezig met afvallen. Dat moet ze niet doen, want ze wordt daar zeer chagrijnig van!
De laatste tijd hebben haar ouders enorm veel ruzie. Als papa nou eens zou stoppen met Indonesisch koken en mama eens lekker ging eten, dan zouden ze elkaar vast een stuk liever vinden.
Jammer genoeg werkt dat niet zo en niet alles is simpel op te lossen met lijstjes.

Het verhaal gaat dus over het leven van Lena. Ze wordt Lena Lijstje genoemd omdat ze zo druk bezig is met lijstjes maken. Ze maakt lijstjes voor allerlei dingen die ze wil doen en keuzes die gemaakt moeten worden.

Gaandeweg komt ze enkele problemen tegen. Eerst merkt ze dat haar borsten pijn beginnen te doen. Ze maakt een nieuwe vriendin en wil niet meer alleen maar met de jongens voetballen. De ruzies thuis worden steeds erger. Dan ontdekt ze dat haar vader niet alleen maar graag naar een kookcursus gaat omdat hij goed Indonesisch wil leren koken. Hij is verliefd op een andere vrouw!

Wil je meer weten over dit boek als luisterboek? Neem hier een kijkje.
Ben je nieuwsgierig geworden? Hier zie je een inkijkexemplaar van het boek .

Mijn mening

Het verhaal is vooral leuk voor meisjes van 10 en 11 jaar.
In het begin lijkt Lena erg jong. Het lijkt alsof ze nog op de basisschool zit, maar je merkt dat ze bezig is “ouder te worden”.
In het verhaal merkt ze dat ze borstjes begint te krijgen en moet ze er rekening mee houden dat ze over een poosje BH’s moet dragen. Ze wil niet alleen maar met de jongens voetballen, maar ze wil ook met haar nieuwe vriendin zijn en meidendingen doen.
Ook het vragen van verkering en het zien van mensen die zoenen komt aan de orde.
Later staat haar leven op de kop als ze ontdekt dat haar vader verliefd is op een andere vrouw! 
Toch wordt dit alles zeer luchtig beschreven. Nergens wordt het verhaal zwaar. Wel fijn voor kinderen van 10 en 11 jaar om over deze zaken te lezen, zonder dat er gelijk zoveel gewicht aan wordt gehangen.

Leave a reply