You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Dummie de mummie – en het masker van Sebek-Ra – leuk kinderboek

Dummie de mummie – en het masker van Sebek-Ra – leuk kinderboek

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Stimuleren van de fantasie
  • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Titel: Dummie de mummie en het masker van Sebek-Ra
Schrijver: Tosca Menten
Illustrator: Elly Hees
Uitgeverij: van Goor

Doelgroep: 7 tot 9 jaar

Het verhaal

Het verhaal gaat over Dummie en Goos. Dummie woont bij Goos en zijn vader Klaas. Voor de buitenstaander is Dummie een ernstig verbrand jongetje uit Egypte. Zijn hoofd zit stevig in verband. In werkelijkheid is hij een mummie. Natuurlijk is Dummie anders dan de andere kinderen. Hij maakt graag grapjes en gedraagt zich uitbundig. Goos voelt zich erg verantwoorlijk voor Dummie en doet zijn best zo goed mogelijk voor hem te zorgen en zijn geheim te bewaren. De klas van Dummie en Goos mag meedoen met een optocht. Ze mogen zelfs hun eigen wagen ontwerpen en bouwen. Het gaat algauw helemaal mis, want hun klasgenote Anna Lies is enorm jaloers op Dummie. Ze doet erg gemeen tegen hem. Ze zegt hele nare dingen tegen hem en ze haalt gemene streken uit. Dummie heeft hier enorme moeite mee, want hij kan dat toch niet zomaar laten gebeuren? Zij gedraagt zich als een vijand! Tijdens de optocht haalt Anna-Lies een zeer gemene streek uit met vervelende gevolgen. Komt dit nog wel goed?

Mijn mening

Ik moest behoorlijk inkomen in het verhaal. Het verhaal begon over Darwishi in het oude Egypte. Al na drie bladzijden verandere het lettertype en ging het verhaal verder over Dummie, Goos, Klaas en Akila. Het duurde even voordat ik doorhad dat Dummie, Darwishi was en dat hij nu in het hedendaagse Nederland woont bij Goos en zijn vader Klaas.

Toen ik het verhaal eenmaal snapte, las het verhaal gemakkelijk weg. Ik heb het boek in één ruk achter elkaar uitgelezen. Het is grappig om in Dummie in te leven en te begrijpen waarom hij bepaalde dingen zegt en doet. Daardoor heeft het boek ook wel behoorlijk wat hilarische momenten.

Ik vond het erg zielig hoe Anna-Lies zo gemeen aan het treiteren was. Wat dat betreft is het boek ook een prima middel om over pesten te praten. In het boek komt aan de orde hoe Dummie zich tegen Anna-Lies probeert te verweren. Hij gaat er eerst hard tegenin en probeert haar op die manier zover te krijgen dat ze hem met rust laat. Dit werkt iedere keer weer averechts, want Anna-Lies gooit er steeds weer een schep bovenop. Ook probeert Dummie op aanraden van de meester haar te negeren en te doen alsof hij haar niet hoort. Dit werkt dus ook niet. Ze blijft treiteren. Dit zijn uitstekende voorbeelden om het verhaal te pauzeren en met je kind te praten over de situatie waarin je kind zich verkeert. Het is veiliger voor je kind om erover te praten als het om het boek gaat i.p.v. de eigen directe situatie n.a.v. een gebeurtenis.

Het verhaal neemt algauw een zeer spannende wending, waardoor je maar door wilt blijven lezen!

Wat later in het verhaal ontstaat er een andere leessituatie. Sommige hoofdstukken lees je vanuit Goos die op zoek is naar Dummie en andere hoofdstukken lees je weer vanuit Dummie die terug probeert te komen. Het is wel erg prettig dat het lettertype dan verschilt. Zo weet je gelijk over wie je aan het lezen bent.

Ik vind het boek erg leuk. Ik kan me voorstellen dat er veel kinderen zullen zijn die plezier zullen beleven aan de grappige situaties en de zeer spannende momenten.

Er is ook een iBook beschikbaar in iTunes. Zie onderaan de pagina.

Tips:

The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google

Leave a reply