You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

6 leuke oefeningen om je kind te helpen bij het herkennen van de cijfers

6 leuke oefeningen om je kind te helpen bij het herkennen van de cijfers

 

 

Cijfers en getallen zijn belangrijk.

Alle kinderen leren vanzelf of spelenderwijs tellen om hoeveelheden aan te geven. “Mama, mag ik twee chippies?”
Een stap later komt het herkennen van de cijfers.

Ook hier verschilt het per kind hoe ze de cijfers aanleren.
Bij mijn oudste zoon ging het vanzelf. Op een dag kon hij een cijfer aanwijzen en benoemen en zo wist hij steeds meer cijfers en daarna ook getallen te benoemen.
Mijn jongste zoontje is een ander verhaal. Met hem oefen ik soms spelenderwijs de cijfers. Hij heeft veel herhaling nodig.

Boekjes

Wij lezen thuis vaak voor uit boekjes. We hebben dan ook 3 boekenkasten vol prentenboeken en kinderboeken. Speciaal voor mijn jongste zoon lees ik vaak voor uit cijferboekjes.
Tijdens het lezen kan hij dan steeds de voorwerpen tellen. Ik wijs hem dan steeds de cijfer voor en na het tellen.

Dit zijn onze cijferboekjes:

Mijn voorkeur gaat uit naar het boekje “Van één tot tien”, omdat mijn zoontje eerst de voorwerpen telt. De voorwerpen steken uit en het voelen tijdens het tellen is erg belangrijk. Ook de cijfers zijn voelbaar, omdat ze zijn uitgesneden. Zo ziet hij niet alleen welk symbool het is, maar kan hij de vorm ook voelen.

telboek-1

Cijferkaartjes

Ik heb van een A4, 10 kaartjes geknipt. Op de kaartjes heb ik de cijfers 1 t/m 9 en het getal 10 geschreven. Eens in de week (soms twee of drie keer) oefenen we een paar minuutjes met de kaartjes.
We begonnen met 1,2,3. Ik leg de kaartjes neer en vraag hem steeds welke hij al kent. Als hij het fout benoemt noem ik het juiste cijfer op.
Een paar minuutjes is voldoende. Zolang als je kind het leuk vindt. Het is belangrijk dat je dit leuk en speels aanbiedt. Het moet geen moeten worden. Ik doe het dan ook alleen wanneer mijn zoontje aangeeft dat hij er zin in heeft.
Langzamerhand doe ik er steeds een nieuw cijfer bij.

Houd er rekening mee dat ieder kind anders is en ieder kind heeft zijn eigen tijd nodig om dit op te pakken. Mijn jongste zoon vergat de cijfer al gelijk weer terwijl ik het net 2 seconden geleden voor hem had benoemd. Mijn oudste zoon kent iets al na 1x keer benoemen.

Cijfers ophangen in huis

Om mijn zoontje te helpen hang ik steeds 2 of 3 cijfers op in het huis. 1 op de w.c. deur, 1 op een kast in de woonkamer, 1 op zijn whiteboard. Ik heb de plekken gekozen waar hij het meest langskomt.
Soms vraag ik hem welke cijfers het zijn. Hij rent dan de cijfers langs en noemt ze op. Dit helpt heel erg goed. Omdat hij veel herhaling nodig heeft laat ik een cijfer soms wekenlang hangen.

Het is grappig wanneer we bezoek hebben. Ik zie die cijfers allang niet meer, omdat ik er zo aan gewend ben. Sommige bezoekers vragen me dan ook voorzichtig waarom er cijfers in het huis hangen.

Hier heb ik cijferkaarten die je kan printen.

cijfer-op-de-deur

 

Bingo met getalkaartjes

Speel leuke spelletjes. Ik vind het belangrijk om mijn zoontjes te helpen bij hun ontwikkeling, maar ik vind het nog belangrijker dat we dit op een leuke en speelse wijze doen. Ze moeten al zoveel op school. Thuis wil ik dat ze leuke dingen doen en leren zonder dat ze het doorhebben. Er zijn best veel spelletjes waarbij je kind spelenderwijs cijfers leert herkennen.

Wat dacht je van cijferbingo?
Maak zelf een bingokaart en laat je kind 6 cijfers kiezen. Schrijf ze op de bingokaart. Maak dan kleine cijferkaartjes 1 t/m 9 en het getal 10. Leg ze op de kop. Eén voor één trekken jullie samen een cijferkaart en kijken jullie samen of die op jullie bingokaart staat. Benoem daarbij steeds het cijfer dat aan de beurt is. Je kan tussendoor ook steeds vragen: “Welke cijfers moeten we nog?”
Je zal zien dat je kind hierbij zoveel plezier heeft en dit zo leuk vindt, dat het de cijfers sneller onthoudt.

App om cijfers te leren herkennen

Speciaal voor mijn jongste zoon heb ik een app gemaakt met allerlei leuke oefeningen om de cijfers te leren herkennen.
De app is beschikbaar in de AppStore en GooglePlay.

 

Get it on Google Play

Ook heb ik een app gemaakt om te oefenen met tellen.


 
 

Cijfers in de omgeving

Je zult merken dat je kind steeds meer open staat voor cijfers. Speel daarop in en schenk daar aandacht aan. Het is een leuke bevestiging voor je kind.

Zo ontdekte mijn zoontje, toen we naar het winkelcentrum liepen, getallen op de weg en hij sprong steeds op het cijfer dat hij kende en noemde het hardop.
Hij maakte er een spel van en dat was toch wel erg leuk. Hoewel we daardoor van de route afweken, vond ik het belangrijk om hierin met hem mee te gaan.

cijfers-op-de-weg

Geen paniek en houd het leuk

Het is belangrijk om voor ogen te houden dat elk kind anders is. Er is geen geschreven regel dat elk kind de cijfers op een bepaalde leeftijd moet kennen.
Er zijn alleen richtlijnen. Het is niet eerlijk om kinderen te plakken aan een richtlijn.
Merk je dat je kind interesse begint te krijgen in cijfers, speel daar dan op in. Geeft de juf op school aan dat je kind nog niet alle cijfers kent en het wel handig is? Dan hoop ik dat je wat aan deze tips hebt.

Maak je geen zorgen en raak niet in paniek. Spelenderwijs zal je kind de cijfers wel leren en het hoeft niet allemaal zo snel mogelijk, maar wel zo leuk mogelijk!

Richtlijnen

In groep 1 komt het herkennen en benoemen van de cijfers 1 t/m 9 voor het eerst aan de orde.
In groep 2 worden de getallen t/m 20 behandeld.

 

Leave a reply