You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Tien kleine muisjes slapen! – leuk kinderboek

Tien kleine muisjes slapen! – leuk kinderboek

 

 

Wat leert je kind:

 • Tellen tot 10
 • De stappen voor het naar bed gaan.
 • Leesplezier
 • Taalontwikkeling
 • Uitbreiding woordenschat
 • Leesbegrip
 • Kennis maken met nieuwe situaties
 • Stimuleren van de fantasie
 • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen

Titel: Tien kleine muisjes slapen!
Schrijver + Illustrator: Pauline Oud
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij

Doelgroep: Vanaf 3 jaar

Iedere dag (avond) hetzelfde liedje. Om 19.00 uur is het bedtijd voor mijn jongens. Al sinds de oudste erg jong was zijn we een bedtijdritueel begonnen. Klaarmaken voor bed, een voorleesboek uitkiezen, luisteren naar het verhaal en dan naar bed. Het is al zo’n routine dat we nooit problemen met ze hebben wanneer ze naar bed moeten. Ze zeuren amper of ze langer op mogen blijven. Wanneer ze toch een keertje minder zin hebben, hoef ik ze alleen maar te herinneren aan het feit dat ze zo een boek mogen uitkiezen en ze gaan zich vliegensvlug klaarmaken. Het komt amper voor dat ze geen hebben in een boek.

Het verhaal

Tien kleine muisjes moeten naar bed. De muisjes gaan zich klaarmaken. Per pagina zie je en lees je hoe elk muisje zich klaarmaakt voor bed. Het verhaal is op rijm geschreven.
Bovenin de pagina’s zie je steeds welke muisjes al in bed leggen. Bij elk verhaaltje zie je dat het vorige muisje ook al in bed ligt.

tien-kleine-muisjes-slapen-2

Mijn mening

Het boek wordt gelijk geweldig ingeleid. Op de kaft en de eerste pagina zie je allemaal leuke plaatjes met enkele vragen die bij de plaatjes horen.

 • Wie legt jou in bed?
 • Kun jij al zelf naar de wc?
 • Heb jij ook een knuffel?

In totaal zijn er 6 vragen om zo samen in het verhaal te komen. Ik vind dit toch zo goed! Je leidt het verhaal in door je kind vast op het onderwerp te brengen. Je kind krijgt hier de kans en de vrijheid om alles te vertellen wat het al over het onderwerp weet en als je dan straks het boek gaat behandelen krijgt de nieuwe kennis gelijk een goed plekje in het hoofd bij de al aanwezige kennis!

Het boek is op rijm geschreven, daar houd ik wel van. Het leest lekker makkelijk weg en het is ook nog eens erg goed voor de fonologische ontwikkeling van kinderen. Ze leren woorden met dezelfde klank te herkennen.

Het boek is lekker groot. Dat is erg handig wanneer twee kinderen tegen me aan hangen en samen de plaatjes willen bekijken terwijl ik met het boek op schoot aan het voorlezen ben. Omdat dit boek zoveel extra uitdaging biedt is het belangrijk dat mijn beide jongens in het boek kunnen aanwijzen en er dus goed bij kunnen.

Omdat je bij elk verhaaltje bovenin de pagina’s kan zien welke muisjes al in bed liggen, geeft het boek je kind de kans om spelenderwijs te oefenen met het tellen tot 10. Bij elk verhaaltje komt er een muisje en een bedje bij. Mijn jongste zoon van drie is nog druk bezig met het leren tellen tot 10. Dit boek helpt hem daarbij.
Mijn oudste zoon van 5 jaar kan al heel goed tellen tot 100. Met hem speel ik dan altijd een ander telspelletje. Hij mag dan alleen de even of de oneven getallen tellen. Dat is een grote uitdaging voor hem tijdens het lezen van dit boek.

Bij elk verhaaltje staat een vraag over de plaatjes om je een handvat te geven om een gesprekje bij de tekst te beginnen. Dit vind ik echt geweldig!
Heb je weinig tijd, dan lees je alleen het verhaal.
Ga je er echt samen met je kind voor zitten, dan kan je oefenen met tellen en kan je bij elk verhaaltje een gesprekje houden.

De plaatjes van het boek zijn echt mooi en ook erg schattig. Het is een leuk boek om te hebben als ondersteuning van het bedtijdritueel.

 

Leave a reply