You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De school is weg!

De school is weg!

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Doelgroep: 10 – 12 jaar

Titel: De school is weg!

Schrijver: Jacques Vriens
Uitgeverij: van Holkema & Warendorf

Te koop in iTunes

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Bol.com

Het verhaal 

Het verhaal gaat over Willem. Hij zit in groep 7 en zijn meester is erg onaardig. Zijn meester werkt er al ontzettend lang en gaat over 5 jaar met pensioen. Vroeger scheen hij een leuke meester te zijn geweest. Hij was toen erg leuk en vertelde geweldige verhalen.
Maar nu is Willem er samen met Roxanne uit gestuurd, omdat ze uitgebreid gaapte en hij een grapje maakte. Roxanne en de meester liggen elkaar niet. Ze is net nieuw op school en over haar vorige school of scholen vertelt ze niet veel. Ze vertelt helemaal niet veel over haar zelf en haar familie. Willem weet niet eens waar ze nu precies woont. Maar hij mag haar wel graag, al is ze wel vreemd en kan ze enorm kattig uit de hoek komen.
Vandaag is het weer zover. Ook al heeft ze straf, ze kan het toch niet laten om de meester uit te schelden wanneer hij vervelend tegen haar doet. Ze is gewoon voor niets of niemand bang. Ze zorgt er die avond zelfs voor dat hij ook bij “het clubje” mag hangen. Zijn grote broer hoort bij het clubje en van hem mag Willen er niet bij zijn, Maar Roxanne neemt het voor hem op en Willem mag er ook even bij horen. Het clubje hangt iedere avond onder het dakje van het karrenhok van de kleuters. Ze hebben goede afspraken gemaakt met de directeur en die vindt het goed, zolang ze de boel weer netjes achterlaten.
Maar vanavond gaat alles mis. Ze ontdekken dat de kleuterjuffen vergeten zijn het karrenhok af te sluiten en de hok staat in contact met de school. Zo kan iedereen gewoon naar binnen. Als de buurtkat zo naar binnen loopt, proberen ze de kat terug te halen, maar ze worden ontdekt door de meester van groep 7 en die stuurt ze boos weg.
Omdat ze zich toch grote zorgen maken om de kat besluit Hicham om de volgende ochtend (op zaterdag) wat kattenbrokjes door de brievenbus te gooien. Zo kan de kat er wel tegenaan voor het weekend.

Dan gaat alles mis….
De volgende ochtend staat de school in brand! Er is geen redden meer aan. Hicham wordt gelijk beschuldigd omdat hij iets in de brievenbus heeft gegooid. Roxanne is ervandoor en de meester van groep 7 wordt vervangen door een juf!? Het is allemaal te veel voor Willem. Met wie kan hij hierover praten?

Mijn mening

Jacques Vriens heeft een geweldige schrijfstijl. Hij weet ook nu weer een spannende situatie te beschrijven waarbij je als lezer alles wilt weten en je je het liefst de komende uren van alles wil afsluiten om te weten hoe dit afloopt.

Willem is een aardige, nette en beleefde jongen die toch moediger is dan je zou denken. Hij doet zich niet stoerder voor dan hij is. Hij geeft gewoon toe dat hij bang is en huilt wanneer hij verdriet heeft en schaamt zich daar niet voor! Toch durft hij te doen wat nodig is, omdat hij of nieuwsgierig of gewoon behulpzaam is.
Het is al snel duidelijk dat er van alles met Roxanne aan de hand is. Ze zit gewoon helemaal in de knoop en kan het zichzelf behoorlijk moeilijk maken door zich dwars op te stellen.
Ook de meester van groep 7 heeft het niet makkelijk. Het is duidelijk dat hij niet van zijn werk geniet en de kinderen in zijn klas lijden met hem mee.

Het boek kaart allerlei moeilijke situaties aan. Wat te doen wanneer een van je ouders verslaafd is? Wat als je geen contact hebt met je vader en je dat eigenlijk wel zou willen? Hoe gaat een kind om met ongewenste intimidatie en dan natuurlijk de ongelukkige meester. Dit zijn allemaal situaties die jammer genoeg kunnen voorkomen in een kinderleven. Met behulp van dit boek zouden kinderen hierover durven praten. Misschien maakt een kind iets vervelends mee en biedt dit boek aanleiding om er met een betrouwbaar iemand over te kunnen praten. Het kan zijn dat je kind iets in vertrouwen heeft gehoord van een vriend of vriendin en dit zwaar op de schouders weegt. Omdat Willem in dit boek zijn ouders in vertrouwen neemt kan dit je kind helpen om hetzelfde te doen.

Het boek beschrijft heel goed hoe mensen toch kunnen veranderen. Zo realiseert de meester van groep 7 zich door de brand hoezeer de school een deel van zijn leven is en dat hij de laatste 5 jaren met liefde wil afmaken in plaats van tegenzin. De moeder van Roxanne beseft dat ze een drankprobleem heeft en besluit van de drank af te willen komen en naar een kliniek te gaan.

Dit boek gaat dus over levensechte problemen beschreven op kindniveau. Het verhaal wordt nergens ongemakkelijk en wordt nergens pijnlijk. Het beschrijft de moeilijke situaties en gelukkig wordt alles heel mooi opgelost.

Leave a reply