You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Het orakel Yoda – een origami Yoda-boek

Het orakel Yoda – een origami Yoda-boek

Doelgroep: 9 – 12 jaar

Titel: Het orakel Yoda – een origami Yoda-boek
Schrijver + illustrator: Tom Angleberger
Uitgeverij: De Fontein

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Stimuleren van de fantasie
  • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Te koop bij Bol.com

Dit boek is wel op een zeer speciale wijze op mijn website terecht gekomen. Normaal gesproken kies IK altijd welke boeken ik met mijn jongens wil lezen of welke boeken me leuk lijken voor de wat oudere kinderen en dan ga ik ze lezen om ze te beoordelen. In dit geval is het andersom gegaan. We waren in de bibliotheek voor mijn jongens en daar zag de oudste het boek Darth Paper slaat terug – een origami Yoda-boek.
Omdat iedereen hier thuis helemaal dol is op Star Wars, wilde hij het boek lenen. Mijn zoontje is ook nog eens een origami fanaat, dus het boek scheen helemaal bij hem te passen, maar mijn man en ik hadden toch nog onze twijfels. Ik had geen idee waar het boek over ging. Aangezien mijn zoontje normaal nooit zo enthousiast is over boeken hebben we het toch maar gedaan. Hem nu tegenhouden in zijn enthousiastme zou zijn leesplezier alleen maar aantasten.
Hij las het boek in één dag uit! We waren zo verbaasd om hem de hele tijd te zien lezen. Normaal kost het ons best wat moeite om hem aan het lezen te krijgen, ook al vindt hij de boeken altijd leuk terwijl hij aan het lezen is (alleen de handleidingen van Minecraft leest hij uit zichzelf).
Nu las hij uit zichzelf zonder dat we hem moesten aanmoedigen of aansporen. De volgende dag moesten we voordat de bibliotheek weer open ging alvast bij de bieb buiten wachten van hem, omdat hij graag het andere deel van deze serie ook wilde lenen en hij was bang dat iemand anders het eerder zou lenen!

Zo ben ik dus ook maar aan deze serie begonnen en ik ben er heel blij mee! Ik vond het zelf ook geweldig. Ik heb het boek gisteravond uitgelezen en heb mijn man vol enthousiasme alles over het boek verteld. Hij was ook heel benieuwd naar het boek, omdat mijn zoontje er steeds over vertelde, maar we begrepen het niet zo goed. Nu ik het boek zelf ook heb gelezen begrijp ik dat het steeds losse verhalen zijn die in één geheel passen, vandaar dat we hem steeds niet snapten, omdat hij losse dingen aan het vertellen was. Ik vind dit boek dus echt een aanrader! Vanavond ga ik aan deel 2 beginnen!

Het boek

Het verhaal wordt verteld door Tom. Een klasgenootje Dennis heeft een origami Yoda gemaakt. Hij draagt het als vingerpoppetje en in de stijl van Yoda geeft het poppetje (of Dennis) advies aan medeleerlingen die erom vragen. Tom heeft om advies gevraagd over een meisje Sara. Nu staat hij dus voor een keuze. Gaat hij het advies opvolgen of niet? Hij is bang voor een ENORME afgang! Daarom is hij een onderzoek begonnen naar de origami Yoda van Dennis. Hij heeft iedereen, die hulp heeft gehad van Yoda, naar zijn verhaal gevraagd en gebundeld in het boek. Om het echt wetenschappelijk te maken, heeft hij zijn vriend Harold gevraagd om bij elk verhaal commentaar te geven. Harold gelooft absoluut niet in Yoda, dus dat maakt hem wel kritisch genoeg voor deze taak. Daarna heeft Tom zelf bij elk verhaal zijn commentaar gegeven. Hij heeft Erik ook gevraagd om alle verhalen te lezen, maar die heeft alleen maar lelijke plaatjes erbij getekend!
Er worden verschillende lettertypes gebruikt om het geheel duidelijk te maken. Eerst worden de verhalen van de kinderen in een simpel lettertype getoond. Daarna zie je het commentaar van Harold in een handgeschreven lettertype (dik gedrukt). Daaronder zie je het commentaar van Tom in een handgeschreven lettertype. Hieronder zie je een voorbeeld van het commentaar uit het boek.

Het-orakel-Yoda---een-origami-Yoda-boek-1

Het boek bestaat dus uit al die losse verhalen die samen een geheel vormen. Onder de titel van het hoofdstuk staat door welk kind het is geschreven.

Het-orakel-Yoda---een-origami-Yoda-boek-2

Om erachter te komen wie steeds advies geeft, origami Yoda of Dennis zelf, moet Tom ook verhalen over Dennis verzamelen. Al snel wordt duidelijk hoe vreemd Dennis is. Hij graaft kuilen in zijn tuin en gaat er dan in zitten. Als hij klaar is met zitten graaft hij ze weer dicht. Hij zegt rare dingen en doet rare dingen en iedereen vindt hem de grootste sukkel die er bestaat. Natuurlijk is het behoorlijk vreemd dat hij de hele dag met een pratende vingerpoppetje rondloopt. Dat is ook verre van normaal! Maar Yoda zegt wel hele wijze dingen. Hij heeft duidelijk The Force en hij heeft al veel kinderen geholpen met zijn adviezen, maar ja wie is zo wijs? Is het Yoda of is het Dennis?

Hieronder zie je een trailer voor het boek (in het Engels).

Lees ook over deel 2: Darth Paper slaat terug.

Mijn mening

Is je kind ook in de ban van Star Wars? Dan zal je kind dit boek ook vast heel leuk vinden! Het boek is grappig, leest lekker en is heel duidelijk en overzichtelijk opgezet.
De verschillende letterypes geven het geheel een speels karakter, maar het helpt absoluut bij het overzichtelijk maken van wie wat zegt in het verhaal.
Hieronder laat ik je een scan uit het boek zien waarin je kan zien welk lettertype het meest wordt gebruikt en hoe er duidelijk wordt gemaakt wanneer Yoda iets zegt.

Het-orakel-Yoda---een-origami-Yoda-boek-3

De pagina’s in het boek hebben een gekreukeld karakter. Het geeft het gevoel weer dat het om los geprinte blaadjes gaat die vaak van handen hebben gewisseld. Dat maakt het geheel ook weer leuk om te zien. Je kan dat in de scan hierboven zien.

Ik vond het leuk om te lezen over Dennis. Het is heel duidelijk dat hij anders is dan de meeste kinderen. Iedereen vindt hem dom en een sukkel omdat hij hele vreemde dingen zegt en doet, maar het is al snel duidelijk dat hij enorm slim is. Hij zou best eens hoofdbegaafd kunnen zijn terwijl hij enorm onderpresteerd.
Ik vroeg aan mijn zoontje wat hij van Dennis vond en zijn antwoord was: “Hij is heel raar en doet rare dingen, maar ik vind hem geen sufferd”.
Ik vond het ook heel mooi om te lezen hoe Tom toch richting Dennis groeit. in het begin vond hij Dennis alleen maar irritant en deed hij steeds onaardig tegen hem, maar gaandeweg begint hij toch een andere kant van Dennis te zien. Dan komt de vraag wie er nu een betere vriend is. Is het Dennis die raar is, maar hem toch oprecht schijnt te willen helpen of is het Harold die al zijn vriend is, maar iedereen afkraakt en naar beneden haalt? Ik vind het heel fijn dat mijn zoontje dit leest, want dit kan hem ook helpen nadenken over zijn eigen situatie. Hoe is hij tegen zijn vrienden en hoe gedragen zijn vrienden zich? Zijn ze altijd vriendelijk en oprecht tegen elkaar?

Mijn zoontje is bijna 8 jaar en eigenlijk nog iets te jong voor het boek om alles goed te snappen en goed door te hebben. Zo gaat ook hij af op wat de kinderen over Dennis zeggen en heeft hij nog niet door hoe slim Dennis is. Wel geeft hij aan dat hij Dennis geen sufferd vindt, dus hij denkt wel zelf na over wat hij leest en kan voor zichzelf een beeld vormen van het verhaal en de personages.

Achter in het boek staat met plaatjes uitgelegd hoe Dennis zijn origami Yoda heeft gevouwen. Natuurlijk heeft mijn zoontje dat ook gelijk gevouwen en het als boekenlegger gebruikt. In het bovenste filmpje kan je zien hoe het gevouwen wordt door de schrijver zelf.

3 Responses to Het orakel Yoda – een origami Yoda-boek

Leave a reply