You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Darth Paper slaat terug – een origami Yoda-boek

Darth Paper slaat terug – een origami Yoda-boek

Doelgroep: 9 – 12 jaar

Titel: Darth Paper slaat terug – een origami Yoda-boek
Schrijver + illustrator: Tom Angleberger
Uitgeverij: De Fontein

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Stimuleren van de fantasie
  • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Te koop bij Bol.com

Het boek

Het gaat om deel 2 van een hele leuke serie kinderboeken over origami Star Wars figuren. Lees ook over Het orakel Yoda – een origami Yoda-boek.
Het verhaal wordt verteld door Tom. Een klasgenootje Dennis heeft een origami Yoda gemaakt. Hij draagt het als vingerpoppetje en in de stijl van Yoda geeft het poppetje (of Dennis) advies aan medeleerlingen die erom vragen. Harold is ook een klasgenootje en hij gedraagt zich heel vervelend tegen iedereen. Alle kinderen en leraren vinden hem heel irritant. Hij heeft een origami Darth Vader gemaakt en hij heeft de oorlog verklaard aan origami Yoda en Dennis.
De donkere kant van “The Force” is machtig en Harold heeft het voor elkaar gekregen dat Dennis en origami Yoda geschorst zijn. Dennis zal waarschijnlijk zelfs van school moeten!
Tom verzamelt allerlei verhalen van klasgenoten over Dennis om de directie in te laten zien dat Dennis wel heel vreemd is en heel vreemd doet, maar dat hij niet slecht is voor de school. Sterker nog, hij staat altijd klaar voor iedereen en hij helpt juist iedereen die hem om hulp vraagt.

Het boek bestaat onder andere uit al die losse verhalen die zo samen één geheel vormen. Onder de titel van het hoofdstuk staat door welk kind het is geschreven.

Darth-paper-slaat-terug-een-origami-Yoda-boek-2

Er worden verschillende lettertypes gebruikt om het geheel duidelijk te maken. Eerst worden de verhalen van de kinderen in een simpel lettertype getoond. Daarna zie je het commentaar van Harold in een handgeschreven lettertype (dik gedrukt). Daaronder zie je het commentaar van Tom in een handgeschreven lettertype. Hieronder zie je een voorbeeld van het commentaar uit het boek.

Darth-paper-slaat-terug-een-origami-Yoda-boek-1

Mijn mening

Eergisteren ben ik met deel 1 begonnen en gisteren heb ik deel 2 gelezen. Ik heb beide boeken in één avond uitgelezen, omdat ik ze zelf zo leuk vond. Mijn zoontje is enorm dol op deze boeken en er wordt hier thuis (en nu ook bij hem in de klas) volop gevouwen met al die origami poppetjes uit deze boeken.

Het boek is grappig, leest lekker en is heel duidelijk en overzichtelijk opgezet.
De verschillende letterypes geven het geheel een speels karakter, maar het helpt absoluut bij het overzichtelijk maken van wie wat zegt in het verhaal.
Hieronder laat ik je een scan uit het boek zien waarin je kan zien welk lettertype het meest wordt gebruikt en hoe er duidelijk wordt gemaakt wanneer Yoda of Darth Vader iets zegt.

Darth-paper-slaat-terug-een-origami-Yoda-boek-3

De pagina’s in het boek hebben een gekreukeld karakter. Het geeft het gevoel weer dat het om los geprinte blaadjes gaat die vaak van handen hebben gewisseld. Dat maakt het geheel ook weer leuk om te zien. Je kan dat in de scan hierboven zien.

Ik vind deze boeken absolute aanraders en vind het heel erg jammer dat deel 3 en de rest van de delen nog niet in het Nederlands zijn. Mijn zoontje kijkt enorm uit naar de rest van de boeken en ik eerlijk gezegd ook! Hij wil nu heel graag zo snel mogelijk Engels leren zodat hij de andere boeken toch kan lezen. Ik denk dat we deel 3 maar samen gaan proberen in het Engels zodat ik hem kan helpen vertalen. Wie weet leert hij zo nog beter Engels lezen, schrijven en praten ook!
Op zich heeft dit deel een zeer bevredigende einde en is het niet zo dat je bijna niet meer kan slapen, omdat je niet verder kan lezen met deel 3. Maar de boeken zijn gewoon veel te leuk om ze niet allemaal te willen lezen.
Houdt je kind helemaal niet van lezen, maar is het wel grote fan van Star Wars? Dikke kans dat je kind van deze boeken zal smullen.

Achter in het boek staat met plaatjes uitgelegd hoe je Darth Paper kan vouwen.
Hieronder zie je mijn gevouwen Darth Paper en origami Yoda uit deel 1. Ik heb ze dus gemaakt met behulp van de plaatjes in het boek.

Darth-paper-slaat-terug-een-origami-Yoda-boek-4

Leave a reply