You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Kapitein Onderbroek en de ongelooflijke kantinejuffrouwen

Kapitein Onderbroek en de ongelooflijke kantinejuffrouwen

Doelgroep: 8 – 10 jaar
Titel: Kapitein Onderbroek en de ongelooflijke kantinejuffrouwen
Schrijver + Illustrator: Dav Pilkey
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026144585

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol. com

Het boek

Dit is deel 3 van een geinige serie kinderboeken voor jonge lezers. De zinnen zijn kort en de letters zijn groot gedrukt waardoor deze boeken makkelijk te lezen zijn voor kinderen.
Er staan veel plaatjes in het boek en er is weinig tekst per bladzijde.
Op de stevige kaft zie je eigenlijk alles wat je kan verwachten van dit boek. Dit is een verhaal met buitenaardse wezens, zombies, deze twee ondeugende jochies en natuurlijk Kapitein Onderbroek!


Illustratie van Dav Pilkey © 2017van De Fontein , Kapitein Onderbroek en de ongelooflijke kantinejuffrouwen.

Anders dan bij deel 1 en deel 2, is dit boek nu in volle kleur. Er is ook een film van deel 1 van deze serie. Hieronder zie je de trailer van de film.

Sjors en Harold zijn beste vrienden. Ze hebben het heel leuk samen. Harold houdt van tekenen en Sjors bedenkt graag verhalen. Ze maken dan ook hun eigen strips. In De avonturen van Kapitein Onderbroek (deel 1) lees je over hun eerste avontuur met Kapitein Onderbroek. Hoe is Kapitein Onderbroek ontstaan? Om je dit verhaal in het kort uit te leggen begint dit boek met een stripverhaal (gemaakt door Sjors en Harold) over het ontstaan van Kapitein Onderbroek. Zo zou je dit boek prima kunnen lezen, zelfs als je de andere delen nog niet kent.

Het verhaal begint met ruimtewezens op het dak van de school. Ze willen de Aarde overnemen. Sjors en Harold halen zoals altijd weer grappen (pranks!) uit op school. Zij gebruiken wat ze vandaag geleerd hebben bij natuur & wetenschappen om een grap uit te halen met de kantinejuffrouwen.


Illustratie van Dav Pilkey © 2017van De Fontein ,
Kapitein Onderbroek en de ongelooflijke kantinejuffrouwen.

Met als gevolg dat ze het op moeten nemen tegen de buitenaardse wezens en zombies!

Mijn mening

Kinderen vinden dit boek al snel heel leuk. Het ziet er nu ook nog leuker en aantrekkelijker uit omdat het zo kleurrijk is.
De letters zijn groot en er is niet zoveel tekst per bladzijde, waardoor je het boek best snel uit kan hebben.
Een kind die oefent op AVI E5 zou dit boek al wel zelf kunnen lezen.
De tekst is enorm simpel. Het is vooral leuk en vermakelijk, maar het is zeker geen uitgebreid verhaal vol spanning of avontuur.
Dat hoeft natuurlijk ook niet, want soms willen kinderen gewoon een boek lezen om er even van te genieten. Ook mijn eigen kinderen zijn allebei zeker fan van deze serie.

Als extra stimulans voor hun leesbeleving heb ik ook de film van boek 1 voor ze gekocht. Zo kunnen ze gelijk zien of er verschillen zijn tussen een boek en een film en waarom dat zo is. Terwijl ik dit schrijf is er ook een serie van deze boeken te zien op Netflix.

Kinderen vinden de omsla-no-scoop in het boek hilarisch! Volgens het boek is dat de minisensatie van goedkope animatietechnologie. Wel moet je er je eigen geluidseffecten aan toe voegen.
Met plaatjes staan aangegeven hoe kinderen de bladzijde moeten bewegen om zo een animatie te zien. Geniaal bedacht! Kinderen zijn er helemaal weg van en ik vind het nog best leerzaam ook!
Ik merk dat kinderen wel zin krijgen om zelf een (strip)verhaal te gaan maken na het lezen van dit boek. Dat vind ik dus weer een pluspunt.

Illustratie van Dav Pilkey © 2018 van De Fontein ,
Kapitein Onderbroek en de ongelooflijke kantinejuffrouwen.

Gelukkig zijn de grappen die Sjors en Harold in dit boek uithalen minder akelig voor anderen dan in de vorige delen.
Wel vind ik het jammer dat er expres zoveel spelfouten zijn in de strips. Ik snap best dat het zo bedoeld is omdat de strip is geschreven door twee kinderen, maar alleen kinderen die al goed kunnen spellen zullen deze fouten ontdekken en de bedoeling snappen. Kinderen die moeite hebben met spelling zullen lang niet alle fouten ontdekken en juist denken dat de woorden zo geschreven moeten worden. Dit kan dus verwarrend zijn voor kinderen die moeite hebben met spelling.

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply