You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Naar de manege – leuk kinderboek

Naar de manege – leuk kinderboek

Wat leert je kind:

 • Wat een manege is
 • Verschillende soorten paarden
 • Wat je op een manege doet
 • Het verzorgen van paarden
 • Wat je kan doen op een paard
 • Leesplezier
 • Taalontwikkeling
 • Uitbreiding woordenschat
 • Leesbegrip
 • Kennis maken met nieuwe situaties

Titel: Naar de manege
Schrijver: Netty van Kaathoven
Illustrator: Margot Senden
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij

Doelgroep: Vanaf 4 jaar

Het verhaal

Dit prentenboek is een onderdeel van een serie informatieve prentenboeken. Op een leuke en speelse wijze leren de kinderen over de manege en over pony’s en paarden.
Het boek begint met de verjaardag van Maud waarbij ze als cadeau krijgt dat ze op ponyles mag. Samen met Stan gaat ze naar de manege. Op de manege ziet ze zeven soorten paarden en pony’s. Bij ieder paard kan je in een tekstballon lezen hoe de soort heet en je kan nog wat feitjes over het paard lezen. Stan en Maud helpen met het verzorgen van de paarden en pony’s. Naast de plaatjes worden de stappen uitgelegd.
Dan laat Stan aan Maud zien wat er bij een paard hoort. De onderdelen en accessoires van een paard worden in het plaatje aangegeven.
Maud gaat rijden in de manege. De juf van de manege vertelt hoe je moet zitten en waar je op moet letten. Na het rijden gaat Maud haar paard verzorgen. Met behulp van de plaatjes en de tekstballonnen leer je hoe je een pony moet verzorgen.
Stan doet mee met een springwedstrijd. Op vier (uitklapbare) pagina’s zie je wat er allemaal bij zo’n wedstrijd hoort.
Overal in het boek zie je tekstballonnen met wist je dat.

Mijn mening

Ik vind het boek erg leuk omdat het nu eens geen verhalenboek is, maar een informatief boek. Ik vind het erg belangrijk om naast prentenboeken met verhalen ook informatieve prentenboeken in de boekenkast te hebben, omdat ze de volgende leerdoelen hebben:

 • woordenschatuitbreiding
 • zinsbouw
 • samenhang tussen begrippen leren ontdekken

Hoewel het boek vooral uit informatieve teksten bestaat hebben ze het geheel toch tot een verhaal weten te breien. Het boek begint met een kort verhaaltje over Mauds verjaardag. Vervolgens volg je Maud bij de informatieve teksten door het boek terwijl je over paarden en pony’s leert.
De informatieve teksten zijn kort en worden steeds verwerkt in een tekstballon naast een plaatje. Terwijl je de tekst voorleest ziet je kind dus steeds waar het over gaat. Zo kan je kind de informatie beter plaatsen. De plaatjes in dit boek zijn dus niet puur bedoeld om het verhaal te illustreren. Ze vormen een belangrijk onderdeel bij het begrijpen van het geheel.

Aan het einde van het boek krijg je andere onderdelen. Eerst lees je een kort verhaaltje in acht stappen uitgewerkt met plaatjes. Het gaat over een pony Max die ook ergens goed in wil zijn. Hij is erg verdrietig omdat hij te klein is om iets te kunnen. Gelukkig ontdekt hij uiteindelijk dat klein zijn ook bijzonder is.

Daarna lees je een prachtig gedicht over het beroemde paard Pegasus.

De creatieve kinderen worden beloond met het knutselen van een rozet. In 10 stappen en 8 plaatjes zie je hoe je een rozet kan knutselen. Ook leer je hoe je een paardenslinger kan knutselen.

Het boek eindigt met een miniquiz.

Is je kind helemaal dol op paarden? Dan is dit een leuk boek om zo samen over de manege en de paarden en pony’s te leren!

 

Tips

Leave a reply