You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Ik leer lezen met Vos en Haas – Ik lees als uil

Ik leer lezen met Vos en Haas – Ik lees als uil

Startende lezers

De meeste kinderen beginnen in groep 3 met hun leesonderwijs. Hun leesproces maakt dan een enorme ontwikkeling door. Ze beginnen eerst met korte woordjes en langzamerhand worden de woorden langer en bevatten ze meer klanken.
Lezen is tijdens hun leesproces enorm belangrijk. Kinderen moeten zoveel mogelijk leeskilometers maken.
Het is handig om de leesboekjes goed af te stemmen op de leesontwikkeling van een kind. Voor elke stap in het leesproces zijn er geschikte boeken op de markt.

Er komt een nieuwe leesserie van Vos en Haas. Het gaat om een nieuwe reeks korte Vos en Haas-verhalen, op het niveau van beginnende lezers.
De leesniveaus in de boeken zijn duidelijk en speels: Ik lees als Uil – Ik lees als Vos – Ik lees als Haas. Opklimmend in moeilijkheid.

De eerste twee boekjes van de serie zijn al te koop:

Vos-en-haas-2 Vos-en-haas-1

Dit zijn twee boeken met het niveau “Ik lees als uil” :

  • AVI start tot M3 (NL)
  • AVI 1 en 2 (BE).

De boeken

De bladzijdes zien er aantrekkelijk uit. Ik merk aan mijn zoontje dat wanneer hij in een boek bladert hij een boek gelijk minder aantrekkelijk vindt, vanwege de hoeveelheid tekst op de bladzijdes.
Dat is dus helemaal niet het geval met deze boeken. Deze boeken hebben ongeveer 31 bladzijdes met tekst, maar een bladzijde ziet er wel overzichtelijk en aantrekkelijk uit.

Sommige woorden zijn extra groot gedrukt. Het maakt het lezen van het woord prettig en deze woorden komen ook wel vaker groot gedrukt voor. Een kind kan het woord makkelijker lezen en hoeft niet weer opnieuw te hakken en plakken.

Vos-en-Haas-1 Vos-en-Haas-2

De woorden in het boek zijn speciaal gekozen voor kinderen die al een paar maanden leesonderwijs volgen. Daarbij moet je denken aan woorden als noot, vos, haas, lief en pak.

Als je kind net is begonnen met het leesonderwijs, kan het dit boek nog niet zelfstandig lezen, doordat sommige woorden lastiger zijn. Woorden zoals: schudt, zucht, dame, prima en eikel.

Veel woorden komen herhaaldelijk terug in de tekst. Dit vermindert het aantal keren hakken en plakken en maakt dat een kind dit boek vloeiender kan lezen.

Mijn mening

De verhalen van Vos en Haas zijn leuk en grappig. Deze boeken zijn dus niet puur bedoeld voor het oefenen met lezen, maar bevorderen ook gelijk het leesplezier.
Ik merk dat mijn zoontje veel liever deze twee boeken pakt, met name Vos en Haas en de boom van uil, dan andere boeken die ook voor het oefenen met lezen zijn.

In de Vos en Haas boeken komen ook veel moeilijke woorden aan de orde. Deze woorden zijn dan belangrijke onderdelen van de verhaallijn en maakt dat een kind de woorden begrijpt en zelf ook kan toepassen. Er zijn ook altijd leuke woordgrappen in de boeken.

Nu mijn zoontje het schrijven van woorden en zinnen begint op te pakken zijn de handgeschreven teksten in deze boeken ook erg leuk. Uil maakt altijd fouten in zijn spelling. Mijn zoontje gaat dan ook altijd op zoek naar de fout geschreven woorden.

In uil is een kok zijn er ook recepten. Erg goed voor kinderen om te oefenen met het begrijpend lezen.

Ik vind deze boeken echt een aanrader! Kinderen merken dat oefenen met lezen ook heel leuk kan zijn!

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

Leave a reply