You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De avonturen van Kapitein Onderbroek 

De avonturen van Kapitein Onderbroek 

Doelgroep: 8 – 10 jaar
Titel: De avonturen van Kapitein Onderbroek
Schrijver + Illustrator: Dav Pilkey
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026129575

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol. com

Het boek

Dit is deel 1 van een grappige serie kinderboeken voor jonge lezers. De zinnen zijn kort waardoor deze boeken makkelijk te lezen zijn voor kinderen.
Er staan veel plaatjes in het boek en er is weinig tekst per bladzijde.
Dit kinderboek heeft een stevige kaft.

Er is nu ook een film van dit boek. Hieronder zie je de trailer.

In groep 4 bedacht de schrijver Dav Pilkey zijn beroemdste stripheld Kapitein Onderbroek. Het is best leuk voor kinderen om te weten dat als ze nu al leuke ideeën hebben ze best waardevol kunnen zijn of worden.

Sjors en Harold zijn beste vrienden. Ze hebben het heel leuk samen. Harold houdt van tekenen en Sjors bedenkt graag verhalen. Ze maken dan ook hun eigen strips. Hun beste strip is De verbazingwekkende Kapitein Onderbroek. Deze man vecht in zijn ondergoed en heeft als speciale kracht de WEDGIEKRACHT.
Als ze hun strip af hebben sluipen ze het kantoor van de conciërge binnen en maken dan honderd kopietjes die ze op het plein verkopen voor 50 cent per stuk.
De directeur van de school, meneer Krupp heeft een gruwelijke hekel aan Sjors en Harold. Hij zou de jongens maar wat graag van zijn school af willen hebben.
De jongens halen altijd streken uit en nu halen ze een streek uit die ze in GROTE problemen zou kunnen brengen. Lukt het meneer Krupp om ze dit keer te betrappen?

Wil je weten of dit boek bij je kind past? Hier zie je een inkijkexemplaar van het boek (zie link onder de voorkant van het boek).

Mijn mening

Ik merk dat kinderen dit boek al heel snel heel leuk vinden om te lezen. Het gaat om een superheld in zijn onderbroek wat willen ze nog meer?
Mijn zoontjes wilden gisteravond allebei uit dit boek lezen. Ze begonnen er zelfs al ruzie over te maken. Toen bood de oudste aan om de jongste voor te lezen.
Ze zijn samen in bed gaan liggen met het boek en toen ik ze 20 minuten later ging vertellen dat ze moesten gaan slapen hadden ze het boek al bijna uit. Natuurlijk mochten ze de laatste 2 bladzijdes ook samen afmaken.
Vanmorgen aan de ontbijttafel vroegen ze me of ze ook de film mogen zien.
Een van hun vriendjes had de film al gezien en die vond het enorm leuk.
Als extra stimulans voor hun leesbeleving lijkt het me inderdaad wel goed om ook de film aan te schaffen nu ze het boek al kennen. Zo kunnen ze ook gelijk zien of er verschillen zijn tussen een boek en een film en waarom dat zo is.

Illustratie van Dav Pilkey © 2012 van De Fontein , De avonturen van Kapitein Onderbroek.

Het boek is heel makkelijk om te lezen. Een kind die oefent op AVI M5/E5 zou dit boek al wel zelf kunnen lezen.
Het boek is heel snel uit te lezen.
Zelf vond ik de tekst enorm simpel. Het was wel leuk en vermakelijk, maar het is zeker geen verhaal vol spanning of avontuur.
Dat hoeft natuurlijk ook niet, want soms willen kinderen gewoon een boek lezen om er even van te genieten. En mijn kinderen zijn nu allebei zeker fan van deze serie.

Mijn oudste zoon vindt het geweldig dat er een omsla-no-scoop in dit boek is. Volgens het boek is dat goedkope animatie om malle actiescènes stukken leuker te maken.
Met plaatjes staan aangegeven hoe kinderen de bladzijde moeten bewegen om zo een animatie te zien. Geniaal bedacht! Mijn kinderen zijn er helemaal weg van en ik vind het nog best leerzaam ook!
Ik merk dat kinderen wel zin krijgen om zelf ook een (strip)verhaal te gaan maken na het lezen van dit boek. Dat vind ik dus weer een pluspunt.

Illustratie van Dav Pilkey © 2012 van De Fontein , De avonturen van Kapitein Onderbroek.

recensie-exmplaar-uitgever

One Response to De avonturen van Kapitein Onderbroek 

  1. ik ben groot fan van u ik vind het ook een heel leuk boek en ik heb mijn boekbespreking erover maar ik ben het boek kwijt jamer wand ik wil hem vanavond ik wuit lezen voor de 3de keer

Leave a reply