You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Dag en nacht in het regenwoud

Dag en nacht in het regenwoud

Doelgroep: 4 – 9 jaar
Titel: Dag en nacht in het regenwoud
Schrijver + illustrator: Caroline Arnold
Uitgeverij: NBD Biblion

Wat leert je kind:

  • Over de dieren in het regenwoud
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Het boek

Het gaat over een aantal dieren in het regenwoud. In verhalende vorm wordt je verteld welke dieren overdag en ‘s nachts actief zijn in het regenwoud.
Een illustratie is verdeeld over twee bladzijden. Boven aan op de linkerbladzijde zie je het tijdstip in het regenwoud. De tijd wordt digitaal aangegeven. Het geeft aan hoe laat het in het regenwoud is en dan zie je welke dieren op dat moment actief zijn. Bij één illustratie wordt je verteld over twee of drie dieren.
De teksten zijn wit of soms zwart gedrukt.

Dag-en-nacht-in-het-regenwoud-1

Achter in het boek op bladzijde 22 staan een aantal leuke weetjes en eindigt het boek met twee leuke opdrachten voor de kinderen waarbij ze moeten beschrijven en benoemen wat ze hebben geleerd.
Op bladzijde 33 staat een woordenlijst waarin woorden zoals amfibie, bromelia, klimaat,zoogdier, enz. worden uitgelegd.

Mijn mening

Het boek is heel erg leuk en leerzaam. Er staan interessante weetjes in het boek wat het nog leuker maakt voor kinderen.
De illustraties zijn bijzonder gemaakt en je kan duidelijk de dieren erin herkennen. Deze stijl spreekt niet iedereen aan. De meeste kinderen vinden het heel mooi, maar sommigen ook niet. De illustraties zijn gemaakt van papier. Het is door Caroline Arnold geknipt en geplakt.

Als een kind veel van dieren houdt, dan is dit boek heel leuk om te hebben. Je leert hiermee nieuwe dingen over de verschillende dieren.
Ik vind het heel grappig hoe een dag in het regenwoud wordt afgebeeld. Normaal gesproken leer je alleen meer informatie bij de dieren, maar met dit boek wordt ook uitgebeeld hoe een dag en een nacht eruit ziet. Stel dat je er rondloopt, wat kan je dan overdag of ‘s avonds verwachten?

Met dit boek leert je kind ook nieuwe dieren en hun namen kennen. In een tekst worden verschillende dieren genoemd, maar er zullen ook veel dieren tussen zitten die je kind nog niet kent. Denk bijvoorbeeld aan een tarantula, ocelot of een harpij. Met behulp van een plaatje en een weetje, wordt het de kinderen duidelijk gemaakt.

Er komt ook een stukje woordenschat bij kijken. Zo leer je dat een ocelot een laagje tapetum heeft op zijn ogen waardoor het beter in het donker kan zien en leer je over echolocatie bij vleermuizen.

Dit boek biedt ook gelijk een leuke wijze om de digitale klok te introduceren en verder uit te leggen. Zo vroeg een kind hoe het de tijd kon berekenen. Hoeveel moest er van de digitale tijd worden afgetrokken om te zien hoe laat het was? Mooie vraag. Wanneer je op dit moment met je uitleg komt en laat zien hoe de digitale tijden in elkaar zitten, dan blijft alle informatie veel beter kleven bij een kind, dan wanneer je “zomaar” begint met je uitleg.

 

Leave a reply