You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De maan-zaak

De maan-zaak

Doelgroep: 9 – 12 jaar
Titel: De Maan-zaak
Schrijver: Stuart Gibbs
Illustrator: Lucy Ruth Cummins
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

Wat leert je kind:

  • Hoe het is om in de ruimte te wonen
  • Over de maan
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Ook te koop in iTunes

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Het verhaal

Dit is het eerste deel van een nieuwe serie.
Het verhaal speelt zich af in 2041 op de maan.
Dashiel Gibson woont met zijn familie op de maan. Ze wonen op een maanbasis samen met een boel andere mensen. Het is de eerste nederzetting in de ruimte.
Nu zul je vast wel denken dat hij enorm boft, omdat hij op de maan mag wonen…. Maar niets is minder waar! Dashiel zou maar al te graag met je ruilen. Op de maan wonen is zeer ongemakkelijk. Het eten is vies, het voortbewegen is vreemd, naar school gaan is anders…. En dan nog eens de wc’s….

Zo begint het avontuur voor Dashiel: op de wc.
Dashiel hoort midden in de nacht een bijzonder telefoongesprek tussen Dr. Holtz en een ander persoon. Dr. Holtz wil morgen een geweldige ontdekking bekend maken. Enthousiast gaat hij weer terug naar zijn woonruimte. Wat had Dr. Holtz bekend willen maken? Het enige wat de volgende morgen bekend wordt gemaakt is de dood van Dr. Holtz. Een ongeluk.
Maar daar gelooft Dashiel helemaal niets van! Dit was zeker weten geen ongeluk, maar moord!

Mijn mening

Ik vind het erg leuk hoe het leven op een maanbasis is in de nabije toekomst. In de meeste boeken en films is alles zo high-tech. Het ziet er allemaal super de luxe uit. In dit boek wordt je heel duidelijk gemaakt dat een reis naar de maan enorm duur is. Er is steeds weinig ruimte aan boord van zo’n reis. Je kan dus gewoonweg niet alles meenemen. De gezaghebbers moeten keuzes maken. Alles moet verantwoord zijn. Het leven is daardoor niet zo aangenaam als je zou denken.

Het verhaal begint natuurlijk enorm spannend. Het verhaal gaat over een kleine gemeenschap op de maan en er is zojuist een moord gepleegd om iets geheim te houden. Iedereen vindt dat er geen bewijzen zijn voor moord, dus wordt het een ongeluk genoemd.

Er zijn veel verwijzingen naar ons dagelijkse leven. Zo hebben de mensen geen telefoon meer maar gebruiken ze hun horloge om te bellen en gegevens te downloaden en te uploaden.
Gehoorproblemen is verleden tijd. Mensen krijgen al snel een implantatie zodat ze goed kunnen horen. Gebarentaal is dan ook verleden tijd. Zo zijn er steeds leuke verwijzingen naar wat wij nu normaal vinden.

Ik vind het boek een leuke eerste deel van een serie. Ik kijk zeker uit naar deel 2. Het verhaal is erg aantrekkelijk, omdat het over ruimtereizen gaat. Er zullen zeker genoeg kinderen zijn die maar al te graag uit dit boek zouden willen lezen. Het verhaal wordt heel mooi afgerond en toch is het duidelijk dat er meer komt en dat het spannend zal zijn!

Een hoofdstuk begint steeds met een fragment uit een handleiding over het wonen op een maanbasis. Dit is erg grappig, want alles wordt opgehemeld, terwijl je steeds in het verhaal tegenkomt hoe vreselijk het is om er te wonen.

Het boek doet me denken aan Torenhoog en Mijlenbreed van Tonke Dragt. Als kind heb ik dat boek vele malen met plezier gelezen. Ik heb er nog steeds een exemplaar van in mijn kast die staat te wachten op mijn jongens. Ik heb weleens geprobeerd om dat boek voor te lezen in groep 7, maar het sloeg niet aan als voorleesboek, omdat de schrijfstijl daar niet geschikt voor was. Dit boek zou het wel geweldig doen als voorleesboek in de bovenbouw. Het is heerlijk geschreven, heel spannend en je kan je zo lekker inleven in Dashiel tijdens zijn onderzoek naar de waarheid.

Leave a reply