You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De pakjespiraat – de piraten van hiernaast

De pakjespiraat – de piraten van hiernaast

Doelgroep: 6 – 9 jaar
Titel: De pakjespiraat
Schrijver: Regie Naus
Illustrator: Mark Janssen
Uitgeverij: Ploegsma

Wat leert je kind:

  • Inleven in de tijd rond Sinterklaas.
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Te koop bij Bol.com

Te koop in iTunes

get-it-on-ibooks

Het verhaal

Het boek gaat over een piratenfamilie Donderbus en de buurjongen Michiel.
Billy Donderbus en Michiel maken zich klaar voor het Sinterklaasfeest. Beide families doen dat op hun eigen manier. De familie Donderbus timmert alle ramen en andere openingen in het huis dicht, inclusief de schoorsteen. Ze zitten klaar met hun wapens in de hand op de uitkijk voor “die rare ouwe kerel”. Ze zouden daar Sinterklaas toch niet mee bedoelen? Ze krijgen nooit cadeautjes van Sinterklaas, maar ja dat is toch geen wonder als ze de boel ieder jaar helemaal dichttimmeren? Bij Michiel vieren ze altijd pakjesavond en hij mag daarvoor zelfs al een keertje zijn schoentje zetten.

Dit jaar doen de volwassenen een beetje raar. Er zijn mensen aan het actie voeren tegen Zwarte Piet en er zijn mensen actie aan het voeren omdat ze juist voor Zwarte Piet zijn. Dat is toch wel heel gek, want de zwarte Pieten zijn zwart omdat ze door de schoorstenen gaan? Michiel snapt niet waar ze zich mee bemoeien, maar Billy vindt het wel gezelliger zo. Met al dat gescheld en geschreeuw lijkt het net een piratennest.

De-pakjespiraat---de-piraten-van-hiernaast-2 

Maar dan ontsnapt opa op pakjesavond en hij wil wraak nemen op Sinterklaas. Waarom is opa zo boos op Sinterklaas? Wat gaat opa doen? Hoe loopt het allemaal af?

De-pakjespiraat---de-piraten-van-hiernaast-1

Mijn mening

Het is een heel leuk voorleesboek over Sinterklaas. Al snel in het boek komt het een en ander aan bod wat nu actueel is. Volwassen mensen die tegen elkaar aan het demonstreren zijn. Kinderen die dat maar gek vinden, maar gelukkig bezig zijn met hun eigen Sinterklaasfeest. Op een grappige wijze komt aan bod waarom de Pieten zwart zijn. Michiel denkt dat het komt omdat ze vaak door de schoorsteen zijn gegaan, maar het heeft juist van alles te maken met opa Donderbus!
De gekleurde pieten die kinderen her en der tegenkomen krijgen ook een plekje in dit boek.

Zelf vind ik dit boek vooral grappig. Een piratenfamilie woont in een keurige wijk. Ze hebben een haai in de gracht die alles en iedereen graag aanvalt. Opa Donderdus die verkleed als Sinterklaas de boel op zijn kop zet. Een nieuw buurmeisje die minstens net zo stoer is als de twee jongens, misschien zelfs stoerder!

Kortom: een heel leuk boek! Echt een aanrader als voorleesboek over het Sinterklaasfeest. Ook voor kinderen die liever aan suprises doen en niet meer “wachten” op hun cadeautjes.

Leave a reply