You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Groep 8 aan de macht

Groep 8 aan de macht

Wat leert je kind:

 • Leesplezier
 • Taalontwikkeling
 • Uitbreiding woordenschat
 • Leesbegrip
 • Kennis maken met nieuwe situaties
 • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Doelgroep: 10 – 12 jaar

Titel: Groep 8 aan de macht

Schrijver: Jacques Vriens
Uitgeverij: van Holkema & Warendorf

Te koop in iTunes

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Bol.com

Ebook

Het verhaal

Het boek gaat over meester Mario en zijn groep 8. Dit jaar heeft hij een enorm drukke groep. Verleden jaar ging het helemaal mis met de organistatie voor deze klas en kregen ze te maken met een boel invallers.

Het is nu zijn taak om ze zo snel mogelijk in gareel te krijgen. Zo lang hij in de klas is gaat het best aardig, maar zodra ze alleen zijn…..
Dan breken ze de tent af!
Ook nu weer komt er veel lawaai uit de klas en moet de meester naar binnen stormen om twee ruziënde meiden uit elkaar te trekken. Dan krijgt hij ineens een idee.
Om zijn klas te leren dat ze ook best met elkaar kunnen samenwerken en niet ALTIJD zijn aanwezigheid nodig hebben mogen ze vanmiddag een uur lang zelf verzinnen wat ze gaan doen.
Wat zegt hij nu? Zowel Mario als de kinderen twijfelen aan de wijsheid van zijn nieuwe ingeving.
Het lijkt ‘s middags goed te gaan, maar algauw gaat het dusdanig mis dat de meester toch moet ingrijpen en het weer over moet nemen. Toch blijft hij volhouden. Hij heeft een doel voor ogen en dat is de sfeer in de klas positief zien te krijgen en daarvoor zal hij het toch anders dan normaal moeten aanpakken. Hij stelt voor dat de kinderen eerst maar moeten gaan verzinnen wat ze willen doen als zij de baas zijn. Niet alleen voor een uurtje, maar voor 1 of 2 dagen. Wie het beste plan heeft en de meeste stemmen krijgt, mag het uitvoeren. Ze gaan het net als echte verkiezingen doen. De partijen met de meeste stemmen mogen samen hun plannen uitvoeren. Ze wijzen dan 2 of 3 kinderen aan die de “ministers” mogen zijn. Iedere dag, als ze goed gewerkt hebben, mogen de kinderen ‘s middags aan hun partijplannen en campagne werken.
De directrice laat al heel snel haar mening weten en probeert er zelfs een stokje voor te steken, maar de meester bespreekt zijn plan met de inspecteur en ook zijn collega’s gunnen hem de kans om het te proberen.
De kinderen zijn enorm enthousiast en plotseling komt bij iedereen zijn beste of zelfs slechtse kant naar voren.
Mijn mening.
Het boek is enorm inspirerend om te lezen. Je leest hoe een klas met ogenschijnlijk “losgeslagen” kinderen en een bezorgde meester langzamerhand veranderen in een klas waar je graag als kind in zou willen zitten.
Er komen allerlei problemen om de hoek kijken:
 • Een nare scheiding tussen een vader en moeder.
 • Een directrice die het plezier uit de leerkrachten schijnt te zuigen en helemaal niet de kinderen op de 1e plek weet te plaatsen.
 • Een jongen in de knoop omdat zijn vader hem een grote teleurstelling vindt (geen HAVO advies).
 • Discriminatie.
 • Pesterijen en “baasjes”.
 • Verliefdheid en de ruzies tussen rivalen.

Het boek speelt in op de belevingswereld van kinderen in groep 8. Vaak veranderen kinderen in groep 8. Je herkent sommige kinderen en sommige groepen ook niet meer terug. Dit boek kan helpen om dingen bespreekbaar te maken in een klas.

Ook het idee van de meester over de partijen en dan 1 of 2 dagen de baas spelen is een heel goed plan die prima uit te voeren is in de praktijk. Er zijn veel variaties erop te bedenken. Zelf hield ik in mijn groep altijd een vergadering met de kinderen. Om de week kregen ze 45 minuten tot een uur om met elkaar hun ideeën te bespreken. Ze hadden zelf een voorzitter gekozen en dienden zelf hun spreekpunten in en gingen dat op een volwassen en respectvolle wijze bespreken, waarbij de kinderen elkaar aanhoorden en hun zegje konden doen. Ze bleken als groep ook geweldige dingen voor elkaar te krijgen. Zo ben ik met een klas naar een tv show geweest en hebben ze hun eigen schoolkamp perfect geregeld!

Je kan dit boek heel goed gebruiken als inleiding op jouw eigen idee van democratie in de klas. Betrek de kinderen bij hun eigen leefwereld en leerproces op school.

Jacques Vriens schrijft op een geweldige wijze. Zijn verhalen zijn voor mij erg herkenbaar. Hij weet ook nu weer een spannende sfeer neer te zetten en je als lezer te betrekken bij de problemen van de personages.
Je voelt mee met de figuren in het verhaal en je wilt niets liever dan doorlezen om zo snel mogelijk te weten hoe het afloopt.

Leave a reply