You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Op reis met de auto – leuk kinderboek

Op reis met de auto – leuk kinderboek

Wat leert je kind:

  • Alles over op reis gaan met de auto en de geschiedenis van de auto
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
Doelgroep
Vanaf 4 jaar.

 

 

 

 

 

 

 

Illustraties: © 2011 Clavis Uitgeverij, uit Willewete: Op reis met de auto van Pierre Winters & Tineke Meirink.

Titel: Op reis met de auto
Schrijver: Pierre Winters
Illustrator: Tineke Meirink
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij

Mijn jongste zoon is een autogek. Een van zijn eerste woordjes is “Tako” Daarmee bedoelt hij “auto”. Ik denk dat hij dit heeft afgeleid van “Takel” uit de animatiefilm “Cars”.
Boeken met plaatjes van auto’s erin is dan ook zijn favoriet. Met veel plezier lezen we dan ook samen uit dit boek.

Dit boek is een onderdeel van de Willewete serie. Dat zijn informatieve prentenboeken voor jonge kinderen. Ze gaan over de wereld en de natuur om ons heen, over het leven in het verleden en het leven nu.

De tekst
Het boek begint bij Sam. Hij speelt met zijn auto’s. Erg herkenbaar voor kinderen dus! Sluit gelijk aan bij hun belevingswereld. Een van zijn auto’s lijkt op de auto van zijn vader. Zo wordt een koppeling gemaakt naar auto’s als vervoermiddel. Dan gaat de tekst verder over de eerste auto’s. Je ziet een luxe auto van vroeger, een raceauto van vroeger en een vrachtauto van vroeger.
Daarna krijgen de kinderen een aantal auto’s van nu te zien. Daarbij wordt mijn oudste zoon helemaal blij, want hij meent “Bliksem McQueen” te herkennen op een van de plaatjes.

De kinderen lezen op welke manieren je met de auto op reis kan gaan. Op de illustraties kunnen de kinderen de manieren terugvinden. Hoe ga je je klaarmaken om te vertrekken? Je moet alles goed voorbereiden. Wat kan er allemaal mee?

 

 

 

 

Illustraties: © 2011 Clavis Uitgeverij, uit Willewete: Op reis met de auto van Pierre Winters & Tineke Meirink.

Ter afwisseling zie je 8 plaatjes waarop je kinderen ziet rijden met hun speelgoedvoertuigen. Als ze allemaal tegelijk vertrekken, staan ze in de file.

 

 

 

 

 

 

 

 

Illustraties: © 2011 Clavis Uitgeverij, uit Willewete: Op reis met de auto van Pierre Winters & Tineke Meirink.

Ook de wegen komen aan bod. Welke wegen zijn er, hoe zien ze eruit, hoe zijn ze aan elkaar verbonden. Dat wordt geheel duidelijk gemaakt in een grote plaat. Klap deze platen open en je ziet een reusachtige plaat waarop je een herkenbare scene ziet van het rusten tijdens een autoreis. Je kan hier een zoekplaat van maken. Waar zie je een limousine? Waar zie je de bus? Waar ben jij het liefst als je onderweg even uit de auto mag. Wat gaan en papa en mama dan doen? Je kan hier samen lang over praten en dat is weer erg goed voor de taalontwikkeling van je kind. Ook kan je hier nadruk leggen op woordenschat, wat zeer belangrijk is voor het onderwijs van je kind.

Hoe vinden we de weg? Je kan een kaart gebruiken. Wat staat er op een kaart? Je kan de GPS gebruiken. Wat is de GPS?

Wat kan er allemaal onderweg gebeuren? Wie komt ons te hulp als er onderweg wat mis gaat? Waarom zijn er verkeersborden?

Om lekker creatief bezig te zijn zie je een doe-tekst met plaatjes en uitleg hoe je een auto van o.a een komkommer kan maken. Heel erg leuk! Speel een spelletje waarbij je de bezoekers bij de autos zoekt en eindig het boek met een miniquiz.

Mijn mening

Het boek is erg leuk. Het begint helemaal perfect met de speelgoedautootjes van een kind. Binnenkort gaan we op reis met de auto. Het is erg leuk om de autoreis te bespreken met behulp an dit boek. Wat neem jij allemaal mee? Waar gaan we dat in de auto plaatsen? Doe we het in de kofferbak, of doen we het voorin? Waarom doen we dat?

Wie gaat er bij ons rijden? Hoe gaan wij dat onderweg doen? Hoe weten we de weg? Waar gaan we uitrusten? Wat gaan we allemaal doen als we even uitrusten?

 

 

 

 

 

 

 

 

Illustraties: © 2011 Clavis Uitgeverij, uit Willewete: Op reis met de auto van Pierre Winters & Tineke Meirink.

Het boek is verdeeld over verschillende onderwerpen. Je hoeft dus niet het hele boek in een keer samen te lezen. Je kan de ene dag 2 of 3 hoofdstukken behandelen. De volgende dag kies je weer andere onderwerpen uit, enz.

Een auto maken van komkommer is natuurlijk erg geweldig! Het is een creatieve manier om je kind lekker gezond aan het eten te krijgen en het is natuurlijk gewoon leuk om te doen! Wat kan je kind nog meer bedenken? Kan je ook een auto maken met een knakworstje?

Tips:

  • Gebruik het boek om met je kind een autoreis voor te bereiden. Het is erg moeilijk voor een kind om een poos stil te zitten in een autostoel. Je kan nu weken of dagen van te voren je kind voorbereiden op de reis met behulp van het boek. De situaties die zich onderweg voor zullen doen, zullen dan herkenbaar zijn en makkelijker te accepteren voor je kind.
  • Knutsel samen een auto.
  • Na het voorlezen kan je samen met de autootjes van je kind spelen. Welke situaties kan je kind bedenken n.a.v. het boek?

Informatie over het boek:

Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar.
aantal bladzijde: 32
ISBN: 9789044813937

Leave a reply