You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Squeebles breuken

Squeebles breuken

Wat leert je kind van deze app:

Rekenen:

  • Optellen
  • Aftrekken
  • Getallen
  • Aantallen
  • Aanvullen tot 10
  • Tientallen en eenheden

Doelgroep: 9 – 12 jaar

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

googleplay

Plus:

  • Meerdere spelers aanmaken.
  • Leuke mix van oefenen en spelen.

Min:

  • De Engelse tekst kan niet uit worden gezet.

De app

De app is geheel in het Engels. Alle onderdelen zijn prima zonder taal te spelen, maar je kan de geschreven teksten niet weghalen. Ik raad je daarom dus aan om deze app eerst samen met je kind door te nemen, zodat je kind er daarna zelfstandig mee kan spelen.

De Squeebles willen meedoen met een taartwedstrijd, maar de rekenmonsters hebben hun ingrediënten en toegangsmuntjes gestolen.
Reken de breuken uit en verdien zo nieuwe ingrediënten en toegangsmuntjes voor de Squeebles.
Help je Squeebles bij het maken van prijswinnende taarten en bekijk het resultaat.

De app biedt 4 oefeningen waarmee je kind de breuken kan oefenen en extraatjes kan verdienen.

1. Een stukje taart: de Squeebles roepen om een stukje taart. Ze roepen een breuk. Jij moet eerst de stukjes één voor één selecteren tot je de juiste hoeveelheid hebt en daarna geef je het aan de Squeeble.

Squeebles-fractions-3

2. Wat hoort bij elkaar? Je ziet 8 breuken. Je moet steeds 2 dezelfde breuken zoeken, zoals 1/2 en 2/4.

Squeebles-fractions-2

3. Wie heeft het meest in gedachten? Als de Squeeble links aan 1/2 denkt en de Squeeble rechts aan 2/3, welke breuk is dan meer? Sleep de taart naar de Squeeble die het meest wilt.

Squeebles-fractions-1

4. Beantwoord de som. 1/5 + 5/6 =

squeebles-fractions5

Door de 4 oefeningen te spelen verdient je kind toegangskaartjes en ingrediënten voor de taartshow. Hoe vaker je kind de oefeningen doet, hoe vaker je kind een taart kan maken en met de show mee kan doen.

Je kind maakt een taart door een cakemix, de vulling, icing en topping te kiezen. Als je kind meer keuzes wilt, dan moet je kind meer oefeningen doen. Als de toegangskaartjes op zijn, kan je kind niet meer meedoen met de taartshow en moet het weer oefeningen doen.

Mijn mening

Ik vind de app niet geschikt voor alle kinderen, omdat er zoveel Engelse tekst is. De app is prima te spelen zonder de tekst te kunnen lezen, mits je de app vooraf goed doorneemt met je kind en alle onderdelen samen doorspreekt. Je kan de tekst niet uitzetten, dus zal je kind er steeds weer mee in aanraking komen. Als dat te veel afleiding is voor je kind, dan is deze app niet handig. Als je kind de tekst steeds makkelijk wegklikt zonder het te lezen, dan kan je kind deze app prima gebruiken.

Je kan meerdere spelers aanmaken met de app. Dat is heel handig omdat meerdere kinderen met de app kunnen spelen en van elk kind de resultaten en proces wordt bijgehouden.

Ik vind het een leuke mix van oefenen en spelen. Door te oefenen kan je kind experimenteren met taarten en proberen hoge punten te scoren.
Het mooie aan de app is dat een kind niet alleen maar in het spel verwikkeld kan raken. De toegangskaartjes raken op. Zo zorgt de app ervoor dat je kind weer aan de slag moet met het oefenen met breuken. Je kind kan pas weer spelen als het genoeg toegangskaartjes heeft verdient.

Ik vind oefening 1 heel goed, omdat je kind de breuken nu op een andere wijze te zien krijgt. Op school wanneer je kind 3/4 gevraagd wordt, dan ziet je kind vaak maar 4 stukken in een taart en moet het er 3 aangeven. In deze app gaan ze een stap verder en ziet je kind 8 stukken. Je kind moet dus uitvogelen dat 1/4, 2 stukjes zijn en dat 3/4 dus niet 3 van de 4 stukjes is, maar 6 van de 8 stukjes. Dat is al wel een stap verder. Als je kind dus nog niet snap dat 3/4 drie van de vier stukjes is, dan is deze oefening te moeilijk.

Op school moesten de kinderen van mij altijd antwoord geven in de kleinste breuk. Als ze 2/4 als antwoord hadden moesten ze daarachter schrijven = 1/2. Dit moeten kinderen natuurlijk wel leren. Ze moeten wel leren dat 2/4 vereenvoudigd kan worden en moeten leren hoe ze dat moeten doen. Met oefeningen 2 kunnen ze dit oefenen.

Ik wil je wel duidelijk laten weten dat je kind geen breuken leert met deze app. De oefeningen zijn meer bedoeld om je kind zijn kennis te laten toepassen. Je kind moet dus al wel op school of van jou uitgelegd hebben gekregen wat een breuk is, dat verschillende breuken evenveel zijn (1/2 = 2/4), hoe je kan uitrekenen welke breuk meer stukken van een taart betekent en wat een som als 1/4 + 1/4 betekent en hoe je dat uitrekent.

Leave a reply