You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Papertrack – knikkerbaan van papier knutselen

Papertrack – knikkerbaan van papier knutselen

Doelgroep: vanaf 10 jaar

Wat is de Papertrack?

De Papertrack is een knikkerbaan van papier. Je zal de knikkerbaan helemaal zelf moeten bouwen en ook uitdenken/ontwerpen.
Je krijgt een vrijwel platte doos met allerlei kartonbladen. Je drukt de verschillende onderdelen eenvoudig via de stanslijnen uit de vellen papier, vouwt ze en lijmt ze vast met bijgevoegde lijm. In het pakket zitten ook miniwasknijpertjes waarmee je de onderdelen op zijn plaats drukt terwijl het lijm opdroogt.
Als je alle onderdelen klaar hebt gemaakt, kan je de baan in elkaar gaan zetten.

Je kan de Papertrack kopen bij de webshop Trendyspeelgoed. Er zijn 4 verschillende sets te koop. Hoe groter de set, hoe meer onderdelen je hebt en hoe groter de knikkerbaan wordt.

Mijn mening

Ik was gelijk zeer enthousiast begonnen met mijn zoontje van (toen 6 jaar). Je krijgt een handleiding met instructies erbij. Toen ik erin bladerde leek het eerst Abracadabra en moest ik nog even extra op mijn hoofd krabben, maar toen ik gewoon bij het begin begon werd het al snel heel duidelijk en was het ook allemaal heel fijn en stapsgewijs uitgewerkt.

Om de kubussen in elkaar te zetten heb je nog een geodriehoek nodig. Gelukkig had ik er nog eentje thuis liggen. Ik vond dit wel heel geweldig, want deze activiteit is een mooie oefening voor rekenen & wiskunde en dan het onderdeel “meten”. In al mijn jaren als leerkracht in groep 7 en 8 vond ik dit onderdeel altijd maar magertjes aan bod komen in de rekenmethodes, dus dan is het bouwen van een knikkerbaan niet alleen leuk en creatief, maar ook gelijk heel goed voor het oefenen van ruimtelijke oriëntatie (wat ook magertjes aan bod komt) en dus het meten.

knikkerbaan-1

Het uitdrukken van de vormen is heel simpel. Kinderen van 5 en 6 jaar kunnen hier al heel goed mee helpen. Het daadwerkelijke vouwen, plakken en bouwen kan beter gebeuren door oudere kinderen.

knikkerbaan-2

Ik had de Papertrack 900 (er is ook een set van 300, 600 en 1200). Het klaarmaken van de onderdelen heeft me twee dagen gekost. Ik had er een zaterdag en zondag voor uitgetrokken. Ik had niet alle bochten en banen gemaakt, maar vooral de looping, bakjes en andere elementen. Toen ik dus klaar was om vervolgens de baan in elkaar te zetten ontbrak het me aan visie.
Hoe ging ik de baan maken? Waar zou ik mijn startbakje plaatsen? Waar wilde ik de finish hebben? Waar ging mijn looping? Ik had werkelijk waar geen idee! In mijn handleiding stond wel hoe ik alle onderdelen moest bevestingen, maar mijn hoofd was leeg. Ik had geen ideeën. Ik heb alles toen op tafel laten staan en besloot er volgend weekend mee verder te gaan.
Ah fijn (bijna) een jaar later, alle onderdelen stonden inmiddels in de hobbykamer op een grote kast, haalde ik alles weer tevoorschijn.

knikkerbaan-3

Ik had besloten om van beneden naar boven te werken. Ik pakte een kubus en plakte er mijn finishbakje. Daar plakte ik een looping aan vast en dan een tweede kubus erbovenop. Zo ging ik dus te werk. Van beneden naar boven bedacht ik mijn baan. Had ik dat een jaar eerder maar bedacht! Dan was ik al veel eerder klaar geweest! Het is dus een werk. En ja ik heb gemerkt dat het een geweldige oefening is en lekker leerzaam. Laat die hersenen van de kinderen maar kraken!

Anders dan dat het mij aan visie ontbrak bij het bouwen ben ik verder heel enthousiast over deze knikkerbaan. Als mijn zoontjes ouder waren geweest, had ik het aan ze gegeven en hier en daar een beetje meegeholpen. Zij zouden het vast wel beter hebben gedaan. Sommige onderdelen heb ik wat creatiever aangepakt dan beschreven stond in de handleiding. Zo wilde ik een aantal bochten zonder dat ik ze vast kon plakken aan de kubussen. Dat kan natuurlijk niet. Door deze onderdelen met een flosdraad als hangbrug vast te plakken, kon het weer wel. Ook wilde ik een draaischijf boven een bakje hebben hangen op een plek waar het niet zou kunnen. Met twee reststroken papier heb ik ze aan elkaar vast kunnen plakken en heb ik een brugconstructie bedacht, zodat het wel mogelijk en werkbaar was.
Deze knikkerbaan nodigt dus uit tot verder denken en nieuwe manieren bedenken.

Wil je de baan zelf maken voor jonge kinderen. Bedenk dan goed hoeveel tijd je eraan kwijt wilt en of je de 300, 600, 900 of de 1200 wilt aanpakken.

Leave a reply