You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Pas op voor de blauwbil

Pas op voor de blauwbil

Doelgroep: 6 tot 8 jaar
Titel: Pas op voor de blauwbil
Schrijver: Monique van der Zanden
Illustrator: Heleen Brulot
Uitgeverij: Zwijsen

Wat leert je kind:

  • Lezen op AVI E3 + AVI E4 niveau
  • Belangstelling krijgen voor boeken.
  • Leesvaardigheid oefenen.
  • Uitbreiding woordenschat.

Te koop bij Bol.com

Het boek

Het boek hoort bij de serie Samenlezers van Zwijsen. Zwijsen is de uitgever van de methode Veilig leren lezen: Dé taal-leesmethode voor groep 3 waarmee kinderen op de meeste scholen leren lezen.
Samenlezers zijn leuke en grappige boeken waarmee kinderen oefenen met lezen. Het boek is geschreven op twee verschillende leesniveaus. De beginnende lezer leest de eenvoudige tekst voor, de gevorderde lezer de iets moeilijkere tekst. Zelf lees ik zo samen met mijn jongens. Mijn zoontje leest de makkelijke tekst voor en ik lees de E4 niveau tekst voor.
Zo kunnen ook twee kinderen tegelijk aan het oefenen zijn. In dit boek leest één kind op AVI E3 niveau en de ander leest op AVI E4 niveau. Het is een leuke wijze om kinderen tegelijk samen te laten oefenen.

In dit boek kan je heel goed zien wie wat moet voorlezen. De tekst op AVI E3 is aangegeven met dikgedrukte letters. Je wisselt elkaar op een prettige wijze af. Het is dus niet zo dat de één de tekst op de ene bladzijde voorleest en de ander de tekst op een andere bladzijde leest. Dit vind ik wel heel fijn, want hierdoor moeten kinderen wel met elkaar meelezen. Anders kom je vaak tegen dat kinderen alleen hun deel lezen en dan alleen maar plaatjes kijken of wegdromen totdat ze aan de beurt zijn. Omdat een kind nu alweer na 3 zinnen aan de beurt kan zijn, moet het dus wel goed opletten en meelezen.

Pas-op-voor-de-blauwbil-1

Mijn mening

Deze boeken zijn aantrekkelijker voor kinderen om mee te oefenen, omdat het veel leuker is om samen te lezen dan in je eentje. Vooral als jij degene bent die met je kind samen gaat lezen, maakt het
dat je kind ineens wel thuis wil oefenen met lezen.
Door deze wijze van samen oefenen, wordt niet alleen het leestempo ontwikkeld, maar kan de beginnende lezer ook vragen om de betekenis van de woorden die het nog niet kent. Goed om woordenschat uit te breiden dus. Ook komt uitspraak van de woorden aan bod en intonatie bij het lezen, wat zeer belangrijk is en anders niet vaak wordt geoefend.

In het begin van het boek leest het kind (met AVI E3) minder zinnen dan later in het boek. Dit is wel fijn, want zo kan het kind lekker inkomen om daarna meer te moeten oefenen.

Het boek is leuk en grappig en ik merk dat kinderen dit boek graag willen lezen. Vaak vinden ze de kaft van het boek al heel leuk om te zien en willen ze er daarom graag uit lezen.

In het boek maakt de hoofdpersoon een droomvanger waarin hij de blauwbil hoopt te vangen. Naar aanleiding van het boek is het ook heel leuk om zelf een droomvanger te maken. Als je ijzerdraad, kralen en eventueel gekleurde veren in huis hebt, dan is het simpel om te doen en dat maakt het samen lezen uit het boek dan ook weer extra leuk.

 

Leave a reply