You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De griezelbus 1

De griezelbus 1

Doelgroep: 9 – 12 jaar

Titel: De Griezelbus 1
Schrijver: Paul van loon
Illustrator: Hugo van Look
Uitgeverij: Leopold

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Stimuleren van de fantasie
  • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Te koop bij Bol.com

Te koop in iTunes

get-it-on-ibooks

De andere delen:

get-it-on-ibooks

Het boek

Het gaat om deel 1 van een hele leuke serie griezelboeken van Paul van Loon.
Het is een mooie speciale uitvoering van het boek. Mijn zoontje heeft het cadeau gekregen voor zijn verjaardag en dat vindt hij toch wel een heel gaaf cadeau!

Het verhaal gaat over een klas (groep 7). De kinderen en hun meester gaan als schoolreisje met de Griezelbus. De Griezelbus is een project van de schrijver Onnoval (hehehe, kijk goed naar de letters), een bekende kinderboekenschrijver. Tijdens de Kinderboekenweek rijdt hij door het land en neemt hij een aantal klassen een avondje mee om te griezelen.
De bus brengt de kinderen al gauw in een griezelig sfeertje. Voor de ramen hangt zwart gordijn waardoor het er heel donker is, er hangen vleermuizen ter decoratie en achter het stuur zit een mager ventje, genaamd Beentjes, met witte handschoenen aan en een masker op van een skelet.

Tijdens het rijden vertelt de schrijver steeds een verhaal. Hij zal er tien vertellen. Op een tafel liggen 9 voorwerpen die bij de verhalen horen.
Al na het eerste verhaal beginnen de kinderen het toch wel zeer spannend te vinden. Hoe meer verhalen ze horen hoe banger ze worden. Als het duidelijk is dat zelfs hun meester bang is willen ze allemaal toch heel graag dat het ritje voorbij is. Hoe zal dit verder aflopen?

Het boek bestaat uit 21 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn niet te lang en maakt het boek zeer geschikt om eruit voor te lezen.
Na elk verhaaltje komt weer een kort hoofdstukje over de avonturen in de bus en de reacties van de kinderen en de schrijver op het zojuist voorgelezen verhaal en de hele situatie in de Griezelbus.
Het boek bestaat voornamelijk uit tekst, maar zo nu en dan kom je ook een leuk plaatje tegen.

Mijn mening

Als kind was ik al helemaal dol op Paul van Loon. Met mijn bibliotheekkaart in mijn zak ging ik iedere woensdagmiddag naar de bibliotheek om weer zeven boeken te lenen. Zodra ik de boeken van Paul van Loon had ontdekt probeerde ik zoveel mogelijk van zijn boeken te lenen.
Later begon ik van mijn eigen zakgeld een aantal van zijn boeken te kopen. Toen mijn zoontje van 8 jaar me een poosje geleden vertelde dat hij op school uit de Griezelbus 1 aan het lezen was heb ik gelijk al mijn griezelboeken uit de kast getoverd. Eindelijk kon ik mijn collectie delen met mijn zoontje. Jammergenoeg ontdekte ik dat ik deel 1 mistte. Ik heb het blijkbaar nooit meer teruggekregen na het te hebben uitgeleend. Zo mis ik blijkbaar nog meer delen…. Ik was dan ook enorm blij toen mijn zoontje deel 1 cadeau had gekregen voor zijn verjaardag.

Mijn jongste zoon van (bijna 6 jaar) wil ook graag voorgelezen worden uit het boek. Ik heb de eerste vier hoodstukken voorgelezen aan mijn beide jongens en gekeken hoe hij daarop reageerde. Dat ging heel erg goed. Het was niet te spannend voor hem. Voor de zekerheid ben ik zelf verder gaan lezen (het is weer jaren geleden dat ik dit boek voor het laatst heb gelezen) om te bepalen of de jongste de rest van de verhalen wel of niet mag horen. Zo heb ik toch besloten om alleen mijn oudste uit het boek te laten lezen. Sommige verhalen kunnen toch te spannend zijn voor de jongste. Stoute kinderen die verdwijnen, taarten bestaande uit vingers, enge diepe plassen op de grond. Ik raad toch echt aan vanaf 9 jaar. Mijn oudste schijnt het aan te kunnen en hij leest er al uit op school, dus dat laat ik dan maar zo. Hij mag nu vast uit dit boek en de rest van mijn griezelcollectie lezen.

Houdt je kind van griezelen? Dan kan ik dit boek en deze serie echt van harte aanraden. Ook leuk om weg te geven als verjaardagscadeautje.

Ik zie dat er ook een dyslexie uitvoering is van het boek.

Leave a reply