You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De Gorgels

De Gorgels

Doelgroep: voorlezen vanaf 5 jaar.
Op het boek staat dat een kind het al zelf kan lezen vanaf 7 jaar, maar zelf denk ik dat een kind het zelf kan lezen vanaf 8 of 9 jaar.

Titel: De Gorgels
Schrijver: Jochem Myjer
Illustrator:  Rick de Haas
Uitgeverij: Leopold

ISBN: 9789025867898

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Stimuleren van de fantasie

Te koop bij Bol.com

Het boek

De Gorgels is het eerste kinderboek van Jochem Myer. In 2016 heeft het boek de Prijs van de Nederlandse Kinderjury gekregen voor de leeftijdscategorie 6-9 jaar.

Het boek heeft een mooie zomerse (stevige) kaft. Er zijn veel gekleurde prenten gemaakt door Rick de Haas.
Je komt best veel bijzondere pagina’s tegen die helemaal in kleur zijn met mooie, spannende en zomerse prenten.
De tekst is gedrukt in een groter lettertype. Dat is wel fijn om te lezen voor kinderen.
Het verhaal bestaat uit 37 hoofdstukken die een mooie lengte hebben om voor te lezen. Het boek kan ook heel goed gebruikt worden als voorleesboek.

Jochem Myjer vertelt in onderstaande video waar het boek over gaat.

Het verhaal gaat over Melle. Hij heeft superogen, want hij kan heel goed zien. Hij ziet scherper dan de meeste mensen en hij ziet wat kinderen normaal niet kunnen zien en dat zijn de Gorgels!

Gorgels zijn kleine wezens die kinderen beschermen wanneer ze slapen. Dit doen zij wanneer de “r” in de maand is, want dan gaan de Brutelaars op zoek naar slapende kinderen om ze ziek te maken. De Gorgels trainen om Waakgorgels te worden zodat ze de kinderen in deze maanden kunnen beschermen. Melle heeft een eigen Gorgel. Het was wel even schrikken voor Bobba de Gorgel, want normaal hebben kinderen niet door dat de Gorgels er zijn.
Melle leert veel over de Gorgels en Brutelaars van Bobba. Melles vader weet ook meer dan hij laat weten. Melle ontdekt dat hij een boek over de Gorgels heeft en hij verstopt nog meer kennis in zijn geheime werkkamer in museum Naturalis.

Wanneer Melle midden in de nacht wakker wordt ziet hij twee gele ogen die heel boos kijken. Het is een Brutelaar. Melle probeert Bobba te waarschuwen, maar is dat wel zo verstandig?
Kan de kleine Bobba wel van deze grote Brutelaar winnen?

Wil je weten of dit boek bij je kind past? Hier zie je een inkijkexemplaar van het boek (zie link onder de voorkant van het boek).

Jochem Myjer leest voor uit zijn boek de Gorgels in onderstaande video.

Mijn mening

Het verhaal is heel leuk. Ik vind het idee van kleine Waakgorgels die aan het werk zijn wanneer de “R” in de maand is heel bijzonder.
Ik denk dan gelijk terug aan toen ik vroeger extra vitamines moest nemen wanneer de “R” in de maand was.
Zo krijgt het verhaal dan ook gelijk betekenis voor kinderen die dit ook herkennen.

De kaft van het boek ziet er heel mooi uit. Melle lijkt wel een kleine Jochem Myjer zo met zijn bos vol krullen.

Het is leuk om samen met Melle meer over de Gorgels te ontdekken. Zelf woon ik in Leiden en dan is het extra bijzonder om te lezen over bekende plekken zoals museum Naturalis.

In het boek leer je hoe je krabben kan vangen met een lange stok, een stukje touw en een wasknijper. Er staat zelfs een speeltip bij! Leuk om uit te proberen na het voorlezen.

Het boek eindigt leuk en ik ben benieuwd naar deel 2.
Mijn jongste zoontje ( van 8 jaar) heeft een andere mening. Dit boek was bij hem op school voorgelezen. Hij had heel veel zin in een avontuur met de Gorgels. Hij vond het heel jammer dat er niet echt een avontuur was, maar een gevecht tussen de Gorgels en de Brutelaars. Ik realiseerde me ineens dat ik hem nog nooit een boek had voorgelezen waarin er een strijd was tussen twee groepen. Ik had zijn reactie dan ook niet verwacht.

recensie-exmplaar-uitgever

 

 

Leave a reply