You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Zomerlezen groep 3 AVI E3

Zomerlezen groep 3 AVI E3

Doelgroep: Kinderen die naar groep 4 gaan
Titel: Zomerlezen groep 3 (2018)
Uitgeverij: Zwijsen
ISBN:9789048734047

Wat leert je kind:

  • AVI E3 behouden als leesniveau
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Het boek

Het gaat om een lees-doeboek, speciaal voor de zomervakantie.
In het boek staan verhalen, strips, moppen, raadsels, korte schrijfspellen en een toneelstuk.

Voor in het boek staat de inhoud. Hier vind je in de vakjes met plaatsjes en tekst aangegeven wat je allemaal kan doen en lezen in het boek.
Zet hier iedere keer een kruisje als je klaar bent met een onderdeel.

Illustratie © 2018 Van Zwijsen B.V. Tilburg, Zomerlezen groep 3.

Het boek begint heel makkelijk met een mop met bijna alleen maar eenlettergreep woorden die klankzuiver zijn. Dit zijn dezelfde woorden die kinderen in begin groep 3 leren.

Daarna volgt een informatieve tekst over de vakantie. Het gaat om 1 bladzijde tekst met leuke tips en informatie over de vakantie. De tekst wordt aangeboden in korte overzichtelijke blokken.

Illustratie © 2018 Van Zwijsen B.V. Tilburg, Zomerlezen groep 3.

Naast het lezen van twee lange verhalen komen ook andere leuke tekstsoorten aan bod zoals een tekst met “wist je dat…” over egels, een versje, een strip, een recept om je eigen tostivis te maken en 3 korte teksten van kinderen die vertellen over hun leukste boeken.

Mijn mening

Ik vind het erg leuk dat de nadruk van dit boekje niet alleen maar op lezen ligt. Kinderen maken ook kennis met schrijvers en het schrijven van verhalen. Zo lezen kinderen een interview met Rindert Kromhout. Hij vertelt hoe hij zijn verhaal Door dik en dun heeft geschreven. Hij legt het zo leuk en simpel uit dat een kind gelijk zin krijgt om zelf aan de slag te gaan. Schrijf twee woorden op en verzin er een verhaal bij.
Verzin de personages door ze te tekenen. Dat klinkt toch geweldig!?
Dan volgt het verhaal Door dik en dun. Het verhaal neemt 26 bladzijden in beslag. Er staan veel mooie illustraties bij het verhaal die het verhaal heel mooi uitbeelden.
Ook staan er veel weetjes bij de tekst. Kinderen zijn vaak dol op weetjes!

Illustratie © 2018 Van Zwijsen B.V. Tilburg, Zomerlezen groep 3.

Na het verhaal maken kinderen ook kennis met de illustrator Georgien Overwater. Het is leuk hoe kinderen d.m.v. het lezen van deze interviews oefenen om hun leesniveau op peil te houden.
Niet alle kinderen vinden verhalen lezen leuk. Andere kinderen houden ook van andere tekstsoorten. Dat komt ook mooi aan bod in dit boekje.
Na het verhaal volgt een aantal vragen bij het verhaal. De vragen gaan niet zozeer over het verhaal maar je wordt aangemoedigd om zelf na te denken en je eigen antwoorden te bedenken waarbij het verhaal meer als thema wordt gebruikt.

Naast het lezen uit dit boekje worden kinderen ook aangemoedigd om zelf aan de slag te gaan. Ze oefenen met versjes maken, ze mogen een strip afmaken, ze kunnen het zomerlezenspel spelen, waarbij ze een kruisje kunnen zetten bij de zomerse plekken waar ze een boek hebben gelezen.

Illustratie © 2018 Van Zwijsen B.V. Tilburg, Zomerlezen groep 3.

Dit boekje leek me zo leuk dat ik het heb gekocht om deze review te kunnen schrijven.

 

 

Leave a reply