You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Piraten van de IJszee

Piraten van de IJszee

Doelgroep: Vanaf 10 jaar
Titel: Piraten van de IJszee
Schrijver: Frida Nilssson
Illustrator: Alexander Jansson
Uitgeverij: Querido
ISBN: 9789045121765
ISBN Ebook: 9789045121970

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Te koop in iTunes

verkrijgbaar-in-iBooks

Het boek

Dit is een boek met 295 bladzijden en een stevige kaft. Leuk voor kinderen die lekker van lezen houden.
Het boek heeft geen illustraties bij de tekst. Je ziet alleen een illustratie als omslag op de kaft en aan de binnenkant zie je de kaart bij het verhaal.
Het is een spannend avonturenverhaal om zelf te lezen en om voor te lezen.

De Zweedse schrijfster Frida Nilsson (1979) wordt vergeleken met Astrid Lindgren. Zo voelt dit verhaal ook aan. Het zou bij de boeken Ronja de roversdochter en De gebroeders Leeuwenhart passen wat sfeer en vertelstijl betreft. Ze won de Astrid Lindgrenprijs in 2014. Deze prijs is alleen bestemd voor Zweedse schrijvers.

Het verhaal gaat over Siri. Op een dag wordt haar jongere zusje Miki ontvoerd door de beruchte piraat Witkop. Hij rooft kinderen om in zijn diamantmijn te laten werken. Deze kinderen blijven niet lang leven en niemand ziet ze ooit weer terug.
Siri voelt zich verantwoordelijk. Zij heeft haar zusje gedwongen om daar op zoek te gaan naar bessen. Als ze dat niet had gedaan, was haar zusje niet ontvoerd…
Ze moet haar zusje redden!

Mijn mening

Het is een mooi verhaal over familiebanden, vriendschap en moed.
Het klinkt natuurlijk heel dwaas dat een jong meisje het gaat opnemen tegen een piraat waar alle volwassenen bang voor zijn. Iedereen vindt dat ze haar zusje moet vergeten. Kinderen die door Witkop worden geroofd bestaan niet meer. Dit is dan ook zoals ze door de volwassenen behandeld wordt in het boek. Als een dwaas!
Ik vraag me daarom steeds als lezer af hoe het verhaal gaat aflopen. Een kind kan toch nooit winnen van zo’n kapitein? Hierdoor is het verhaal extra spannend.

Het verhaal gaat over moedig zijn en je familie redden. Haar vader wil zijn jongste dochter gaan redden. Niemand wil hem helpen. Hij weet ook wel dat het hem niet gaat lukken en hij zal op de IIszee sterven tijdens deze onderneming, maar toch moet hij het proberen! Daarom besluit Siri om zelf te gaan zonder haar vader. Ze weet dat haar kansen om Witkop te verslaan klein is, maar ze is niet van plan om dood te gaan op de IJszee zoals haar vader!

Het verhaal heeft een mooie boodschap voor de lezers: “De dingen die je doet laten sporen na“. De mooie dingen laten mooie sporen na en de slechte dingen laten slechte sporen na. Keer op keer staat Siri voor een keus. Ze moet steeds bedenken wat “goed” en “slecht” is. Vaak wil ze kiezen om te overleven en haar zoektocht te staken, maar dan bedenkt ze wat die keuze inhoudt. Niet alleen voor haar zusje die niet gered zal worden, maar ook voor de levenswijze waar ze voor wil kiezen. Het is heel gemakkelijk om een verkeerde keuze anders uit te leggen en om mensen en dieren te misbruiken om te (over)leven, maar diep in je hart weet je dat het ook anders kan. Het is moeilijk, pijnlijk en wie weet zal het je nooit lukken, maar je kan kiezen om het juiste te doen. Dit is zeer inspirerend aan dit verhaal.

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply