You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Leren lezen – app review

Leren lezen – app review

Wat leert mijn kind:
Lezen

Leren lezen is een Vlaamse Belgische App voor kinderen. Dat is belangrijk om te realiseren voordat men de App koopt. Waarom? Omdat alles wordt uitgesproken met een sterk Vlaams accent en verteld door een klein kindje. Het klinkt wel heel schattig.

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Plus

  • Korte klanken bij de letters. Dit is erg belangrijk.
  • Universele App. Werkt op de iPhone en de iPad.

Min

  • Audio kwaliteit.
  • Gebruik korte klank voor lange klank woorden.

De App is een favoriet van mijn oudste zoontje (3 jaar). Hij wil de hele tijd graag letters leren. De App is wat dat aangaat ook erg goed opgezet. Je kan in het leer gedeelte kiezen om de hele woorden te horen of het alfabet te leren. Mijn zoontje kiest altijd voor het alfabet. Dat vindt hij het leukst. Je ziet een vrolijke tekening, onder de tekening staat het woord geschreven en naast de tekening de eerste letter van het woord. Klik je op de tekening dan hoor je een kinderstem zeggen:”puh als in paard.” of “Ah als in appel.”. Klik je op de letter naast het plaatje hoor je alleen de letter uitgesproken worden. Wat erg belangrijk is om te weten is dat de letters op de “hakken en plakken” manier worden uitgesproken waar de juffen erg blij van zullen worden. Het zijn korte klanken. Dit is iets dat in te weinig Apps nog wordt gedaan. Het zijn bijna altijd de lange klanken die te horen zijn. Dit is een erg groot pluspunt van de App. In het woordjes leren gedeelte klik je op een plaatje en hoor je het woord.

Naast het leren van de letters kan je ook een spelletje spelen om te kijken of je al wat kan lezen. Je krijgt een plaatje te zien van bijvoorbeeld een vis. Naast de vis staan twee woordjes. Een woordje is het juiste en het andere is fout. Als je op het juiste woordje klikt krijg je een punt erbij. Na een aantal correcte antwoorden in een rij ga je door naar een moeilijker niveau. Het is een leuk testje om te zien hoe goed het kind al kan lezen. De woorden zijn wel een beetje moeilijk voor de beginnende lezer. Het had prettiger geweest als op niveau 1 alleen drie letter woordjes waren gebruikt en naarmate je een hoger niveau bereikt er meer letters gebruikt worden.

De App zou een absolute aanrader zijn als er niet een paar dingetjes in zaten die voor sommige mensen een spelbreker kunnen zijn. Bij het letters leren zijn er een paar woordkeuzes gemaakt die niet heel handig zijn. Bij de ezel wordt gezegd de “eh” van ezel. Maar de ezel heeft een lange ee als begin klank. De eh van erf had een betere keuze geweest. Ook bij olifant wordt de korte klank gezegd, maar de lange klank gebruikt. Ook is de audio niet overal hoorbaar. Bij yoghurt valt de helft van het woord weg. En bij een ander woord wordt het zo zacht uitgesproken dat het niet hoorbaar is. Dit is erg jammer. Hierdoor komt mijn zoontje te vaak naar me toe voor uitleg. Het Vlaamse accent is voor mij peroonlijk geen probleem, maar ik had het wel prettig gevonden als het door een volwassen persoon was uitgesproken omdat het dan een stuk beter verstaanbaar zou zijn. De uitspraak van het kindje is lief maar niet overal even duidelijk. De zinsconstrucites zijn Vlaams maar wel correct. In Nederland zouden we zeggen:”De b van bij”. In het Vlaams is het:”B als in bij.”. Hier moet je als ouder zelf kiezen of je het storend vindt of niet. Zelf heb ik er zoals ik al eerder aangaf geen last van.

Als je als ouder de tijd neemt om de App samen met je kind door te nemen is het een erg waardevolle aanvulling in de educatieve collectie.

Pluspunten:
Korte klanken bij de letters. Dit is erg belangrijk.
Mijn zoontje gaat met veel plezier letters leren.
Universele App. Werkt op de iPhone en de iPad.

Minpunten:
Audio kwaliteit.
Gebruik korte klank voor lange klank woorden.

De App is te koop in de App Store voor €2.39:

 

 

Sorry, comments are closed for this post.