You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Jungle tijd review

Jungle tijd review

Wat leert mijn kind:
Klokkijken
Cijfers
lezen

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Plus

  • Keuze uit hele uren, halve uren, kwartieren en minuten.
  • Tijd wordt voorgelezen bij slepen van de wijzers.
  • Je kan kiezen voor Romeinse cijfers.
  • Klokkijken wordt in de app uitgelegd.

Min

  • Niks

“Tijd” is een App voor kinderen met een duidelijk educatief doel. Leren klokkijken. Er zijn 4 verschillende testjes om uit te kiezen.

  • klokkijken
  • klok zetten
  • noem verschil
  • zet verschil

Klokkijken: Bij het klokkijken zie je een grote klok met daarop een tijd aangegeven. Je moet met een draaischijf de juiste tijd invoeren. De vraag wordt door een Nederlandse stem gesteld en kan door het aantikken van een vraagteken worden herhaald. Door op de knop “schudden” te drukken krijg je een andere tijd te zien.

Dit gedeelte van de App heb ik samen met mijn 3 jarige zoontje kunnen doen. Wat erg helpt bij het leren van klokkijken is dat er een duidelijk verschil is gemaakt tussen de grote wijzer en de kleine wijzer. De grote wijzer is paars en de kleine zwart. Er zijn veel instellingen aan te passen in de App. Ik koos er voor om alleen hele uren te laten zien, maar halve uren kwartieren en minuten zijn ook mogelijk. Het eerste spel ging erg goed met mijn zoontje. Hij kon goed aangeven hoe laat het was en de tijd invoeren via de draaischijf. Het is niet nodig dat het kind het invoeren zelf doet, je kan als ouder natuurlijk ook zelf de juiste tijd invoeren als de motoriek van het kind nog niet goed genoeg is om de draaischijf te bedienen.

Klok zetten: Bij het klok zetten krijg je een opdracht. Je moet de klok op de gevraagde tijd zetten. Ook dit spel speelde ik met mijn 3 jarige zoontje. Dit ging makkelijker dan ik had gedacht. Je moet de wijzers op de klok naar de juiste plek slepen. Deze test is goed om te zien of het kind ook echt begrijpt hoe klokkijken werkt. Het kind moet nu toepassen wat het bij klokkijken heeft geleerd. De vragen worden opgelezen door een Nederlandse stem. De stem heeft voor en nadelen. Het voordeel is dat de tijd wordt voorgelezen als je de wijzers rond sleept. Hierdoor weet je kind precies op welke tijd het de wijzers heeft gezet. Een nadeel is als je kind de wijzers niet in een keer goed plaats maar er net naast zit. De tijd wordt dan de hele tijd gezegd. Maar de zin wordt steeds onderbroken als er een nieuwe tijd wordt gekozen. Bij hele uren is dit geen probleem omdat je dan alleen de kleine wijzer verplaatst en deze gaat automatisch naar het dichstbijzijnde hele uur. De stem kan uitgezet worden, dus mocht het gaan vervelen dan is dat een optie. Ik zelf heb de stem uitgezet omdat ik het het spel samen met mijn zoontje deed. Ik kan dan als stem dienen.

Een bijkomend voordeel van deze twee testen is het leren en herhalen van de cijfers 1-12. Het kind leert ze goed te lezen doordat het moet kijken waarop de wijzers staan. Het leert ook de cijfers toepassen als het de wijzers op de juiste plek moet slepen.

De eerste twee tests zijn goed te doen voor kleine kinderen. Voor de oudere kinderen kan de moeilijkheidsgraad omhooggeschoefd worden door de tijd preciezer te moeten bepalen. Als je samen met je kind ervoor gaat zitten is het zelfs voor de hele kleintjes een leuke bezigheid.

De twee andere opties “noem verschil” en “zet verschil” zijn meteen een slag moeilijker. Dit is eigenlijk optellen en aftrekken met nog eens een visuele moeilijkheidsgraad erbij. De kinderen moeten nu niet alleen kunnen klokkijken ze moeten ook nog eens begrijpen dat 11 uur twee uur eerder is dan 1 uur. Bij digitale klokken kan dat al moeilijk zijn maar bij analoge klokken is het nog lastiger.  Dit is voor de oudere kinderen een goede oefening.

Noem het verschil: Bij dit onderdeel zie je twee klokken met een verschillende tijd. Hier moet je het tijdsverschil aangeven. Dit is voor de wat oudere kinderen die al kunnen rekenen. Het is een goede manier om het rekenen met kleinere getallen te oefenen (op niveau 1). Op het hoogste niveau is dit een goede oefening met hoge getallen. Het klokkijken moet al goed onder de knie zijn om dit te kunnen. Bij dit onderdeel moet een kind behoorlijk rekenen. Het rekenen wordt op een leuke manier geleerd.

Zet verschil: Ook bij dit onderdeel zie je twee klokken. Nu moet je de tweede klok zo aanpassen dat het gevraagde tijdsverschil op de twee klokken klopt. Als je dit op niveau 5 speelt, met de minuten optie, is het een heel goede rekenoefening. Er is een goed inzicht nodig in hoe een klok werkt. Als het 5 uur 34 is en je moet de tweede klok 45 minuten later zetten is het best even nadenken. Dit is wel op het moeilijkste niveau. Voor de wat jongere kinderen kan er natuurlijk een lager niveau gekozen worden.

Er is nog een optie om het klokkijken ook voor groep 8 nog moeilijk te maken. Je kan de kok namelijk op Romeinse cijfers zetten. Dit is een aardige extra. De “klokkijken” en “klok zetten” opties zijn een goede manier om de beginselen van Romeinse cijfers te leren.

Er is in de App ook nog een leermogelijkheid. In dit gedeelte wordt met tekst uitgelegd wat de wijzers zijn, hoe ze werken en hoe je moet klokkijken. Dit wordt gedaan met behulp van een grote klok naast de tekst. De wijzers van de klok veranderen als je op een knop klikt om de tekst visueel te ondersteuenen. Dit is een handig hulpmiddel voor ouders om met hun kind door te nemen en de kinderen op de knoppen te laten drukken terwijl de ouders er naast zitten en uitleggen hoe het allemaal werkt.

De App heeft een jungle thema. De klokken hebben een dierengezicht er in dat reageert op een goed of fout antwoord. Mijn zoontje vond het erg leuk en wisselde telkens van gezicht.

Het is een zeer leerzame App die de kinderen klokkijken en rekenen bij brengt.

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

2 Responses to Jungle tijd review