You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Jungle munten review

Jungle munten review

Wat leert mijn kind van de App:
Welke bedragen op de munten staan.
Geld tellen.
Bedragen met elkaar vergelijken.
Wisselgeld berekenen.

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

 

Plus

  • Oefenen van onderdelen die niet vaak aan bod komen.
  • Munten hebben twee kanten.
  • Vijf niveaus.
  • Ouders kunnen scores bekijken.

Min

  • Niks.

Het spel bestaat uit vier oefeningen:
– munten zoeken
– geld tellen
– munten vergelijken
– wisselgeld berekenen

Munten zoeken:
Het scherm is in drie onderdelen verdeeld. Helemaal rechts van het scherm staat de opdracht. Aan de linkerkant wordt het scherm in tweeën verdeeld d.m.v. een streep. Boven de streep is een gezicht van een dier. De opdracht staat rechts. Bijvoorbeeld: Schuif alle munten van twee cent naar rechts.
Links van de streep zie je de munten. Je schuift dan de munten van twee cent naar rechts. Sommige munten zijn op de kop afgebeeld. Als je ze aanraakt, draaien ze om zodat je de munt kan zien.
Als je alle munten van twee cent naar rechts hebt verschoven, raak je de knop “gereed” aan. Je kan nu zien en horen of je het goed of fout hebt gedaan.
Je kan dan kiezen of je het opnieuw wil proberen of dat je een nieuwe opdracht wil krijgen. Raak de knop “schudden” aan om nieuwe munten en een nieuwe opdracht te krijgen.
Vooral voor de kinderen uit groep 3 is dit een geweldig onderdeel om te oefenen. Uw kind maakt kennis met de verschillende munten en leert dat een munt uit twee zijden bestaat. Ook in het echt moet uw kind soms de munten omkeren om het bedrag te zien. De app laat uw kind daar alvast mee oefenen.

Geld tellen:
Je oefent nu met het optellen van de bedragen op de munten. Ook nu zijn sommige munten op de kop afgebeeld en zal je de munten moeten omdraaien. Als je de munten bij elkaar hebt opgeteld, kan je het antwoord op een draaischijf maken. Ik vind het erg prettig dat de draaischijf in twee delen is verdeeld. Links de hele euro’s en rechts de centen. Dat help de kinderen bij het inzicht krijgen in geldbedragen. Als je jouw antwoord op de draaischijf hebt aangegeven, raak je de knop “gereed” aan. Je kan nu zien en horen of je het goed of fout hebt gedaan.
Je kan dan kiezen of je het opnieuw wil proberen of dat je een nieuwe opdracht wil krijgen. Raak de knop “schudden” aan om nieuwe munten en een nieuwe opdracht te krijgen.
Voor kinderen uit groep 4 is deze oefening een geweldige aanvulling op hetgeen ze op school leren. Het is natuurlijk fantastisch dat ze hier munten zien die helemaal echt lijken en zelfs kunnen omkeren. Dit in tegenstelling met plaatjes uit het rekenboek. Dit maakt het rekenen met echt geld al een stuk herkenbaarder!

Munten vergelijken:
Het scherm is in drie onderdelen verdeeld. Helemaal rechts van het scherm staat de opdracht. Aan de linkerkant wordt het scherm in tweeën verdeeld d.m.v. een streep. Zowel links als rechts van de streep zijn munten afgebeeld. Je telt het totaalbedrag van de munten aan de linkerkant en het totaalbedrag van de munten aan de rechterkant. In het midden is een draaischijf met de tekens < (kleiner dan) = (evenveel als) en > (groter dan). Je moet nu op de draaischijf aangeven of het totaalbedrag meer, minder of evenveel is als het totaalbedrag rechts van de streep. Door “gereed” aan te raken kan je nu zien en horen of je het goed of fout hebt gedaan.
Je kan dan kiezen of je het opnieuw wil proberen of dat je een nieuwe opdracht wil krijgen. Raak de knop “schudden” aan om nieuwe munten en een nieuwe opdracht te krijgen.
Hier kunnen de tekens in eerste instantie verwarrend overkomen. In sommige gevallen zal je ze ook als ouders even aan je kind moeten uitleggen. Wel is het erg prettig dat ze hier alvast mee oefenen. Vooral in de oudste groepen van de basisschool komen de tekens zo nu en dan aan het bod in het rekenboek. Als ze er nu mee oefenen met het spel, zullen de sommen in het rekenboek straks een stuk makkelijker voor ze zijn.

Wisselgeld:
Je krijgt links van de streep zes munten te zien. Je leest in de opdracht hoeveel je hebt betaald en hoeveel het kost. Je moet nu het wisselgeld rechts van de streep slepen en “gereed” aanraken om te zien en horen of je het goed of fout hebt gedaan.
Het uitrekenen van wisselgeld komt natuurlijk aan bod in de rekenboeken op de basisschool. Wel rekenen ze in de app met munten en niet met papiergeld. De oefening is dan ook vooral geschikt voor kinderen uit groep 4 en groep 5 (met uitloop naar sommige kinderen uit groep 6 die nog een extra oefening kunnen gebruiken).

Dieren:
In de App zie je steeds dieren die het spel mooier maken. Ze maken geluid en ze kijken vrolijk of droevig bij het controleren van de antwoorden.
Hier kan je kiezen uit 6 dieren. Je kind kan kiezen welk dier ze bij het rekenen willen zien.

Leren:
Hier krijgt je kind korte uitleg over de bedragen. Bij de centen wordt steeds uitgelegd hoeveel munten samen €1,00 waard zijn. Ook staat er steeds hoe het bedrag wordt geschreven. Bij de €1,00 en €2,00 munten staat hoeveel centen ze waard zijn.

Instellingen:
Bovenaan zie je hoe je kind heeft gescoord bij het rekenen met munten. Je ziet hoeveel antwoorden goed en fout zijn. Ook staat er een percentage achter.
Dit vind ik echt geweldig! Je kan nu gelijk zien of je kind veel goede antwoorden geeft en het spel alleen nodig heeft als extra oefening of herhaling. Ook kan je zien of je kind veel foute antwoorden geeft en dus extra hulp van jou kan gebruiken. Vraag dan vooral welk onderdeel je kind moeilijk vindt. De scores zijn namelijk van alle vier onderdelen. Je ziet niet gelijk welk onderdeel je kind moeilijk vindt. Als je op “herstel score” drukt staat de score weer op 0 en worden de antwoorden opnieuw bijgehouden.

In het spel krijgt je kind na vijf goede antwoorden achter elkaar een plaatje te zien als felicitatie.
Als je dat niet wil, dan kan je dat hier uitzetten.

Het spel heeft vijf niveaus. De niveaus hebben te maken met de bedragen op de munten. Niveau 1 biedt de munten van 1 cent, 2 cent en 5 cent. Niveau 5 biedt de munten van 1 cent, 2 cent, 5 cent, 10 cent, 20 cent, 50 cent 1euro en 2 euro.

Het spel heeft jungle geluiden om het spel op te vrolijken. Je kan de verschillende geluiden hier uitzetten.

Je kan hier de munteenheid instellen. Je kan uit de volgende munteenheden kiezen: Amerikaanse dollar, Australische dollar, Britse pond, Oostenrijkse euro, Belgische euro, Nederlandse euro, Franse euro, Duitse euro, Griekse euro, Ierse euro en de Italiaanse euro.

Ook kan je meer munteenheden aanschaffen. Let op! Je kind kan zo zonder dat je het weet munteenheden kopen! Vergeet dit niet uit te zetten bij de instellingen van je iPad!

Je kan in de instelling ook kiezen om commentaar en reacties te geven.
Ook zie je de andere apps van de maker.

Mijn mening:
Ik vind het een leuke educatieve app voor kinderen uit de groepen 3,4 en 5.
Wat ik zo geweldig aan het spel vind is dat het gaat om een onderdeel van rekenen wat minder vaak aan bod komt op de meeste scholen (in vergelijking met optellen en aftrekken), terwijl het wel getoetst wordt in bijvoorbeeld de CITO toets (wordt in de meeste groepen tweemaal per jaar afgenomen).
Ook vind ik het erg fijn dat de app de kinderen leert dat munten uit twee kanten bestaan. Op de kop zie je geen bedrag. Je zal het moeten omdraaien om het bedrag te zien. Dit leer je niet uit een rekenboek!

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Leave a reply