You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Jackpot! – leuk kinderboek

Jackpot! – leuk kinderboek

Wat leert je kind:

 • Leesplezier
 • Taalontwikkeling
 • Uitbreiding woordenschat
 • Leesbegrip
 • Kennis maken met nieuwe situaties
 • Stimuleren van de fantasie
 • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Titel: Jackpot!
Schrijver: Arja Veerman
Illustrator: Babiche
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij

Gisteren ben ik met dit boek begonnen. Ik kroop lekker met het boek op de bank. De jongens kwamen natuurlijk zeer snel op me af. De jongste had al gauw in de gaten dat ik niet ging voorlezen. De oudste zei steeds dat hij het niet erg vond dat ik voor mezelf een boek wilde lezen, toch wilde hij graag bij me zitten en voor zichzelf meelezen. Aangezien hij wist dat ik niet ging voorlezen besloot hij me te vragen of ik wilde lezen wat er stond. Eindelijk snapte ook hij dat ik echt voor mezelf ging lezen en dat dat betekende dat ik in mijn hoofd las en niet hardop. Toen nam hij maar genoegen met tegen me aan liggen en zo nu en dan naar de plaatjes te kijken.

Tegen de tijd dat ze naar bed moesten was ik alweer op de helft van het boek. Toen ik ‘s avonds naar bed ging, besloot ik om het boek verder te lezen. Ik vond het verhaal toch wel spannend en ik wilde graag weten hoe het zou aflopen. Mijn man was enorm verbaasd dat ik het boek zo graag uit wilde lezen. Hij wilde dan ook graag weten waar het boek over ging, aangezien het volgens hem wel erg leuk moest zijn, dat ik het niet tot morgen kon laten liggen.

Het verhaal:
Het verhaal gaat over Doenja en haar familie. Doenja is jarig. Ze wil graag een Nintendo DS voor haar verjaardag, maar ze is enorm teleurgesteld omdat ze een rugzak krijgt met daarin een briefje van twintig euro. Haar ouders hebben een snackbar. Volgens haar moeder draait de snackbar niet goed vanwege de crisis. Haar vriend Floris begrijpt haar boosheid en verdriet niet. Ze mag zijn Nintendo DS wel lenen. “Big Brain Academy” heeft hij dubbel en “Super Mario” is hij toch zat! Doenja is dolgelukkig met haar beste vriend. Hij wil haar zomaar zijn DS uitlenen!
Als ze thuiskomt is haar oom Bennie voor haar verjaardag langsgekomen. Ook nu krijgt ze geen Nintendo DS. Elk jaar stuurt haar opa uit Spanje geld voor haar verjaardag. Dit keer stuur hij geen geld. Hij heeft het niet breed, dus pakt hij het anders aan. Hij stuurt haar een lot voor een Spaanse staatsloterij waarbij er 13,1 miljoen in de jackpot zit. Doenja weet niet wat ze met een lot aanmoet. Ze heeft liever geld. Ze verkoopt haar lot voor 20 euro aan haar moeder.

Als Doenja de volgende dag thuiskomt staan er veel mensen voor haar huis. Er staat zelfs een man op een podium met een microfoon in zijn hand. De jackpot is op Doenja’s lot gevallen! Aangezien Doenja’s moeder haar lot heeft overgekocht is zij nu de winnaar van de jackpot. Hiermee begint alle ellende.

Doenja mag de allermooiste Nintendo DS kopen die ze maar kan vinden met de allernieuwste spellen. Haar moeder koopt een prachtige villa met een zwembad in Spanje waar ze voortaan gaan wonen. Doenja en haar broertje hoeven niet meer naar school. Ze krijgen privéles aan huis van juf Marta. Nu leert Doenja waarom mensen vaak zeggen dat geld niet gelukkig maakt! Haar ouders zijn dag in dag uit aan het feesten. Doenja en haar broertje zijn helemaal overgeleverd aan hun gemene juf die de kinderen ook nog eens in de kelder opsluit. Zelfs haar Nintendo DS begint tegen te vallen. Super Mario heeft ze al honderd keer gespeeld!

Dan bedenkt ze een briljant plan….

Mijn mening
Het verhaal is erg leuk. Het speelt zich af in onze tijd. Veel dingen zijn zo herkenbaar. Doenja wil zo graag een Nintendo DS. Dat is volgens haar wel het mooiste wat ze kan krijgen. Tijdens het lezen kijk ik naar onze X-box 360, Nintendo Wii, Wii board en onze Playstation 3. Allemaal gadgets die mijn man supergraag wilde hebben. Ze staan nu voornamelijk stof op te vangen in de woonkamer! Dan vind ik het extra grappig om te lezen hoe Doenja later in het verhaal tot de conclusie komt dat een Nintendo DS toch niet iets is wat haar supergelukkig maakt. Het verhaal is lekker fantasierijk en leest gemakkelijk weg. Het krijgt steeds bijzarre wendingen waardoor het verhaal anders verder gaat dan je van te voren verwacht. Dat maakt het ook extra spannend. Ik wilde echt niet gaan slapen voordat ik het boek uit had! Zou het verhaal ook aantrekkelijk zijn voor kinderen die normaal niet van het lezen van boeken houden? Het zou zomaar kunnen, aangezien er veel herkenbare eigentijdse dingen in het verhaal voorkomen. Vraagt uw kind niet vaak om een leuke gadget als een Nintendo DS, Playstation of iPad?

Het boek zal onder andere op de volgende manieren leuk kunnen worden ingezet:

 • Als voorleesboek in de klas.
 • Als voorleesboek thuis (bijv. als onderdeel van het bedritueel).
 • Als leesboek waaruit je kind voor zichzelf kan lezen.
 • Als verhaal met een moraal. “Een Nintendo DS, Playstation, Wii of iPad maakt niet gelukkig.”

Mocht je nog meer tips hebben over het boek, dan zou ik het erg op prijs stellen als je dat in een “comment” zou plaatsen.

 

Informatie over het boek:
Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf 10 jaar.
aantal bladzijde: 70
ISBN: 9789044816099

2 Responses to Jackpot! – leuk kinderboek

Leave a reply