You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Een eigen app maken. Wat heb je nodig om zelf Apps te maken?

Een eigen app maken. Wat heb je nodig om zelf Apps te maken?

Ik krijg regelmatig de vraag of het moeilijk is om zelf apps te maken. Hoe je zoiets moet aanpakken en waar te beginnen.

Het maken van een app is niet moeilijk het kost vooral erg veel tijd en doorzettingsvermogen. Nu denk je misschien: “Niet moeilijk?” Klopt! Niet moeilijk!

Er zijn namelijk erg veel verschillende mogelijkheden om een app te maken. Maar het belangrijkste voor het maken van een app is het idee. Zonder een leuk idee voor een  app kan je niks. Je moet kiezen voor wie is de app bedoeld, wat de app moet kunnen en hoe het eruit moet zien.

Wat heb je nodig om zelf een app te maken?

Je hebt dus om te beginnen een idee nodig en een doelgroep. Bij ons zijn dat kinderen. Dat maakt de vormgeving erg belangrijk.Een saaie zakelijke vormgeving werkt in ons geval niet. We hebben dus tekeningen of  foto’s nodig of een combinatie van de twee.Deze moeten gemaakt en voorbereid worden om in een app te kunnen gebruiken. Hier gaat bij mij vaak het meeste werk in zitten. Veel tekeningen en ook nog animaties.De vormgeving is voor mij erg belangrijk omdat mensen juf Jannie meteen moeten kunnen herkennen aan de tekenstijl.De vormgeving bepaalt het karakter van je app. Is deze vrolijk of juist serieus?

Het is vaak moeilijk om dit door derden te laten doen omdat je eigen gevoel dat je bij de app hebt vaak moeilijk over te brengen is. Wil je het door iemand anders laten doen? Zorg dan dat de stijl van de vormgever goed bij je past. Wil je het zelf doen? Dan is goede software erg handig.
Ikzelf gebruik de software van Adobe: onder andere Illustrator voor de tekeningen en After Effects voor de animaties. Photoshop en Premiere Pro zijn ook erg handig voor fotobewerking en videobewerking. Zijn deze opties te prijzig, dan er zijn natuurlijk ook gratis varianten zoals Gimp voor fotobewerking en Inkscape voor tekenen.

Zelf een app maken (programmeren)

Als je weet hoe de app er uit ziet moet de app natuurlijk ook nog wat kunnen doen. Er moet een motortje gemaakt worden. Dit was vaak het grootste obstakel. Dat hoeft gelukkig niet meer. Dit is iets waar je erg goed iemand voor kan inhuren. Hoe de app zijn ding doet zien de meeste mensen namelijk niet en vinden ze nog minder boeiend om te weten. Ze drukken op een knop en er gebeurt wat. Hoe het gebeurt wil niemand weten. Het is ook de architect die de eer krijgt en niet de metselaar of de timmerman. Dat is het grote verschil met vroeger. Toen was de programmeur het belangrijkst, nu niet meer. Door het internet kan je over de grens goede programmeurs halen die ook niet al te veel hoeven te kosten. Communicatie kan wel lastig zijn. Wil je het liever zelf bouwen? Ook dat kan tegenwoordig zonder kennis. Het type app dat je wilt maken is dan wel beperkt tot de mogelijkheden van de software die je gebruikt. Bij iBooks author van Apple bijvoorbeeld heb je eigenlijk geen programmeerkennis meer nodig. Zo heeft ook Adobe een hele reeks aan mogelijkheden voor het maken van Apps zonder programmeerkennis, zoals bijvoorbeeld met inDesign. Software als bijvoorbeeld GameSalad is ook erg “simpel” om mee te starten. Hiervoor is minimale kennis nodig.

Hoe ga je zelf een eigen app leren programmeren?

Als je echt wilt leren programmeren kan je doen wat ik heb gedaan. De boeken induiken. (Zie rechtsboven de boeken in Bol.com) Ik heb gekozen om de programmeer taal Objective-C te leren. Deze taal wordt gebruikt door Apple om iPhone en iPad apps te maken. De taal is niet makkelijk te leren. Maar gelukkig waren er erg veel boeken over te koop. Ook op YouTube waren erg veel handige video’s. “The New Boston” heeft hele handige lessen op YouTube staan waar ik veel aan had. Als je Objective-C gebruikt is de enige beperking, de beperking van Apple zelf. Sommige dingen mogen niet van Apple maar al het andere kan er mee. Het is ook wel meteen de lastigste optie. Andere programmeer mogelijkheden zijn tussenvormen. Je programmeert dan in een “taal” die makkelijker is. Bijvoorbeeld de software Corona van AnscaMobile (ondersteunt ook meteen Android). Hierbij wordt Lua gebruikt. Dit is vele malen simpeler dan Objective-C, maar ook wel beperkter.

Gamesalad is een optie die vooral gericht is op het maken van spelletjes. De makers hebben geprobeerd om het maken van apps zo makkelijk te maken zodat je geen programmeerkennis nodig hebt. Het gaat hier om twee dimensionale spelletjes. Je hoeft je natuurlijk niet te beperken tot spelletjes, je kan natuurlijk ook boeken maken door creatief met de mogelijkheden om te gaan.

Unity is net als Gamesalad bedoeld om het maken van spelletjes makkelijker te maken. Maar Unity is vooral bedoeld voor 3D games. Ook is het programmeren wat meer aanwezig. Het is wel een erg krachtige mogelijkheid.

Het voordeel van Gamesalad en Unity zit hem in het feit dat je ook meteen Android apps kan maken. Met Unity kan zelfs nog meer.

Als je apps wilt maken is er nog maar een  obstakel. Je hebt wel een Mac nodig om de apps te kunnen maken. De Mac Mini is al voldoende om op te testen. Voor het ontwikkelen voor Android is geen Mac nodig. Het progameren gebeurt in de taal Java.

Lidmaatschap Apple en Google Play

Om voor de Appstore van Apple apps te maken moet je lid worden van het Apple developer program. Het lid worden kost niks. Als je lid wordt kan je meteen alle benodigde programma’s downloaden die je nodig hebt. Je hebt dan X-Code om in te programmeren en dit gebeurt zoals ik al schreef in Objective C. Het is goed om te weten dat als je bijvoorbeeld Gamesalad gebruikt je nog steeds lid moet worden van het developer program. Wil je je App plaatsen op de Appstore dan moet je betaald lid worden. Dit kost 80 euro per jaar. Je stuurt je app dan op naar Apple en zij bekijken de app en keuren de app hopelijk goed. Dit duurt meestal een week. Gewone Apps zijn alleen via de Appstore te krijgen, voor jailbreak informatie mag u op internet rond zoeken.

Voor Android geldt dit minder. Wil je je apps plaatsen op Google Play dan moet je 25 euro lidmaatschap betalen. Maar in tegenstelling tot Apple kunnen Android apps ook via andere winkels aangeboden worden zonder dat een apparaat daarvoor aangepast hoeft te zijn. De kosten zijn dan per winkel verschillend. Onder andere Amazon heeft een eigen winkel.

Tips

Ik maak de apps zelf samen met mijn man. Hij programmeert de code en animaties en ik maak de tekeningen en help mee met de code. Ook hebben we veel hulp van vrienden en kennissen. In je eentje zonder hulp is het erg moeilijk om als beginner in de app wereld te stappen.  Zorg dus dat je in je eigen omgeving goed rondkijkt of mensen je kunnen helpen. Word lid van forums waar je vragen kan stellen. Maar het belangrijkste voor het ontwikkelen van apps is gewoon te beginnen. Download Gamesalad, de test versie is gratis (ten tijde van het schrijven van dit artikel) of zoek iets anders dat bij je past.

Links naar software om apps te maken:

 

109 Responses to Een eigen app maken. Wat heb je nodig om zelf Apps te maken?

 1. fijn om te weten.
  maar welke apple mac mini zou ik kunnen gebruiken om app te maken?

 2. Heel leuk!

  Zelf zou ik graag voor onze vereniging een app laten maken, maar als ik kijk op internet wordt dit erg duur en zelf kan ik het niet. Weet iemand hoe ik hulp kan inschakelen wat ons als sportvereniging niet veel kost? We hebben dat geld simpelweg niet.

  Groetjes,

  Steffanie

 3. Hangt natuurlijk helemaal van de app af. Als jouw app goed en nuttig is, dan zouden andere mensen het willen kopen in de AppStore of op Google Play, maar een app maken en een app verkopen zijn wel twee hele verschillende dingen en je hebt veel tijd nodig om het voor elkaar te krijgen. Succes!

 4. hallo,

  kan ik ook een app maken met mijn toshiba of heb je echt iets van apple nodig?
  welke heeft u gekocht voor het maken van de apps en kan ik die ook in een bieb kopen?

  gr.

 5. Dat hangt dus af van het programma waarmee je de app wil gaan programmeren. Vergelijk het met een taal. Als je Engels wilt leren praten moet je Engelse woorden leren. Wil je Frans spreken, dan leer je Franse woorden.

 6. Waar kun je apps maken want ik wil graag een live achtergrond van josh hutcherson met een paar leuke foto S van hem maar die zijn er niet ik zou die graag hebben of willen maken maar waar? Of zou u dat misschien voor mij en andere fans…doen???
  Gr. Grootste fan van josh hutcherson

 7. Waar? Dat doe je gewoon thuis achter je computer met een van de softwareprogramma’s die in het artikel beschreven staat. Sorry maar ik heb geen tijd om een app voor je te maken.

 8. Kan het ook gratis, zo ja waar? ik zou het namelijk heel leuk vinden om een spel te maken, maar ik wil er geen geld in investeren.

 9. sorry maar ik snap het niet kunt u ale lings geven en mij een e-mail er ook voor geven wil het5 zo grag

 10. Bedankt voor deze post – leerzaam! Maakt het grote donkere app-bos een stuk minder ondoordringbaar 🙂
  Wel nog een vraag: als ik voor het digibord een toepassing wil ontwikkelen, is dat dan in wéér een ander OS? Of kun je een iPad-app zo op een digibord ‘klikken’? Zou je daar nog iets over kunnen vertellen? dank!

 11. Hallo ,ik heb voor mijn bedrijf(je) een app gemaakt met het programma van card2app.com. Ik had helemaal geen verstand van dat soort dingen ,maar het wijst zich helemaal vanzelf en het is niet duur.
  Met een abonnement staat je app dan ook in de appstore! groetjes Marloes

 12. Beste juf Jannie, ik ben vol goede moed begonnen maar loop tegen het probleem aan dat eenmanszaken niet geaccepteerd worden door Apple… Hoe zijn jullie begonnen? Direct als vof?

 13. […] Juf Jannie en Mijn Kind Online hebben een stappen plan in het Nederlands om zelf een App te maken. Als je al bekend bent met Objective-C en een Mac PC hebt, bekend bent met java taal voor de Android markt en je App een leuk design wilt geven met inDesign van Adobe dan kom je een heel eind. Mocht dit als Chinees klinken voor je dan is dit geen optie. […]

 14. Hoi juf jannie (Vanesa).
  Ik vind dat uw een mooie website heb gemaakt
  M.V.G. Alex Obbes uit je oude klas groep 7
  p.s. veel plezier op uw nieuwe school.

 15. Beste is Java met Android ontwikkelingskit, gratis te krijgen via developer.android.com , maar is niet de makkelijkste. Makkelijker zijn altenatieve zoals GameSalad. Met de Java optie is alles mogelijk zonder beperkingen.

 16. Juf Annie als ik die sdk download voor windows komt het als een winrar als ik het wil installeeren lukt het niet hoe komt dat?

 17. Beste Juf Jannie. Leuk artikel, helder en veelvoorbeelden.
  Waarom zien we programmeurs altijd met een Apple Macbook of zoiets in de weer als ze programmeren. Heeft Apple betere tools en is zo’n Macbook handiger ?

 18. Om iOS Apps te maken is een Mac nodig. Het publiceren kan voor zover ik weet alleen met een Mac. Voor Android is dat niet zo. Daarom zijn er zoveel met en Mac.

 19. Er zijn kansen interesses genoeg om vwb dit onderwerp een open (niet-kind-app-gericht) zelfstandig forum te maken.
  Jullie hebben kennis genoeg..

 20. http://developer.android.com/sdk/index.html#download
  Hier is de link. Je krijgt dan een .zip bestand. Als je dit opent zit er in een sub map een .exe bestand.
  Deze kan je openen.
  Het instellen van je Android omgeving kan in het begin lastig zijn, maar dat is het voor iOS ook (certificaten en profielen aanmaken kan lastig zijn als je het voor het eerst doet). Als je iets als Corona gebruikt hoef je geen Android omgeving op te zetten. Corona is sinds kort ook gratis. Zal ik binnenkort updaten in het artikel.

 21. Beste juf Janie,

  Welke boeken heb jij gelezen en/of wat voor cursus heb jij gevolgd om apps te kunnen maken?

 22. Zijn die boeken ook in het nederlands te verkrijgen? Objective C van Steven Kochan, Objective C for Dummies en thenewboston.org

 23. Heel mooi geschreven!!!
  Kun je ook een app maken via de iPad?
  Want ik heb alleen een iPad of acer computer..

 24. Hallo, dat kan wel met Game Coder MAAR ik weet niet of de app erg goed is. Er schenen nogal wat foutjes in te zitten. Heb het zelf niet getest.
  Corona is tegenwoordig gratis en kunnen ook apps in gemaakt worden. Maar voor de laatste stap om het naar apple om te zetten is wel een mac nodig.

 25. Lief Juf Jannie,
  Wie wil mij helpen om een educatieve applicatie voor bomen en/of libellen te maken?
  Ikzelf kan redelijk goed om gaan met Windows Office, doch heb geen kennis van programmeren.
  Wie kan me aanwijzingen geven?

  Nick Bosschieter

 26. De animaties worden in de code zelf gemaakt door de losse stukjes te bewegen. Of soms speel ik een reeks plaatjes achter elkaar af die eerst met Adobe after effects of Adobe Flash zijn gemaakt.

 27. Hallo,
  Ik vroeg me af of je niet ook c++ moet kennen voor dat je met objective-c uit die aanbevolen boeken aan de gang gaat?

 28. Beste

  Als laatstejaarsstudent moeten wij een eindwerk maken. Samen met twee andere studenten kozen we het onderwerp ‘Educatief spel ontwikkelen’. Gezelschapsspellen in de klas is al heel wat over te vinden, jammer genoeg zijn er weinig educatieve apps. Het leek ons dan ook een leuk idee om een goede educatieve app te ontwikkelen. Jammer genoeg zijn wij informatici, lijkt dat plan te ambitieus?

  Groeten

  Sofie

 29. Beste,

  bedankt voor de tips en links. Samen met mijn vriendin twijfelen we al een tijdje om onze creativiteit te storten in het maken van apps. Is het ontwikkelen van apps jullie hoofdberoep?

  Veel succes nog verder.

 30. Beste,

  Ik wil graag een puzzel game ontwikkelen. Denk aan Wordfeud. Welk programma werkt hier het beste mee?

  Bedankt.

 31. Corona zou dit kunnen. GameSalad misschien ook al. iOS natuurlijk. Het grootste probleem is het maken van een database met alle woorden. Daar hebben we ook geen ervaring mee. Wij hebben nog geen databases gebouwd.

 32. […] Juf Jannie en Mijn Kind Online hebben een stappen plan in het Nederlands om zelf een App te maken. Als je al bekend bent met Objective-C en een Mac PC hebt, bekend bent met java taal voor de Android markt en je App een leuk design wilt geven met inDesign van Adobe dan kom je een heel eind. Mocht dit als Chinees klinken voor je dan is dit geen optie. […]

 33. Geweldige Post!
  Ik ben zelf ook app maker van beroep.
  Leuk om te zien dat er nu al zo veel jongeren zijn die dit ook interesseert.

 34. Leuk om te lezen dat er zo enthousiast over het vak van App Bouwer gesproken wordt. Een goede toevoeging op dit artikel kan mijns inziens zijn dat het tegenwoordig met Swift (nieuwe programmeer taal van Apple) weer wat makkelijker is geworden om te programmeren. Dit kan zeker voor de beginnende ‘programmeur’ een reden zijn om aan de slag te gaan met het bouwen van Apps.

  Er zijn goede documenten van Apple beschikbaar (als iBook) waarin e.e.a. uitgelegd wordt. Ik zou zeggen kijk deze eens door. Eigenlijk is het belangrijkste advies dat ik nog wil toevoegen dat je er gewoon mee moet beginnen.

 35. Stel dat ik een app zou willen maken, ik heb havo denk en leerniveau, en geen ervaring met programmeren of computeranimaties en computers in het algemeen, behalve dan het standaard gebruik ervan.
  De app is bijvoorbeeld gelijk aan juf Jannie .
  Is dit voor mij als leek haalbaar om zelf te programmeren en hoe lang voordat ik dit ongeveer onder de knie zou krijgen en kunnen produceren.?

 36. Hallo Paul,

  Het hangt helemaal af van het programma waarin je de code zou willen schrijven. Voor de wat lastige programma’s zou ik zeggen 6 maanden. Voor een simpele programma zoals Game Salad gaat dat veel sneller.

 37. Mijn zoontje van 8 wil een eigen game app maken. Welk Nederlandstalig programma is hiervoor het meest geschikt?

 38. Scratch om het begin van programmeren te leren. Als Scratch eenmaal makkelijk gaat zou Game Salad een optie kunnen zijn, omdat dat erop lijkt. Game Salad is wel in het Engels.

 39. Als ik een app wil maken die gebaseerd is op een bestaand
  Pc game, mag dit of niet? De lay-out is niet hetzelfde en er
  Zijn andere figuurtjes, maar toch zijn er sterke gelijkenissen
  Aanwezig. En als je zelf met hulpmiddellen een app maakt
  Scheelt dit dan veel in kwaliteit? Zijn er apps die op appstore
  Staan die zonder professionele programmeurs zijn gemaakt?

 40. Als het anders genoeg lijkt mag het volgens mij wel. Ik zie genoeg nagemaakte apps in de AppStore en die mogen blijkbaar ook. Je kan altijd verschil in kwaliteit zien. De AppStore staat vol met apps die niet door professionele programmeurs zijn gemaakt.

 41. Hallo,

  Fijn artikel. Ik wil al een tijdje beginnen aan het maken van een app met swift en dus in iOS. Nu maak ik uit dit artikel op dat je alleen een Apple computer nodig heb voor het plaatsen van de app in de app store. Ik heb zelf een lenovo laptop en nu vraag ik me af of ik de app wel met een of ander programma (welke raad jij aan?) op mijn lenovo laptop kan maken zonder dat ik hem echt in de Appstore plaats en dan als de app klaar is, ik dan een Apple computer aan schaf en een Apple lidmaatschap neem om hem online te zetten?

 42. Ik drukte perongelijk op verzenden maar dit hoort er nog achter.: ik wil liever op het laatst pas de computer kopen zodat ik niet 1000,- voor een computer betaal terwijl ik er dan later misschien achter kom dat het idee wat ik in gedachten heb niet haalbaar is.

 43. Hallo,
  Als u Swift wilt gebruiken is het in theorie mogelijk om dat zonder Apple computer te doen. Het is natuurlijk alleen maar text. Maar de app kan dan niet tussentijds getest worden, de software (Xcode) kan niet kijken of er tikfouten worden gemaakt etc. Het is niet aan te raden om op het ogenblik Swift te gebruiken op een andere computer dan een Apple computer.
  Dit is een link naar een mogelijkheid om Swift te gebruiken op een PC. http://owensd.io/2015/05/21/swift-vscode.html Dit werkt met de gratis versie van Visual studio. Maar dit zorgt er vooral voor dat er code geschreven kan worden die de code makkelijker leesbaar maakt en controleert op code fouten. Maar er dan nog steeds geen mogelijkheid tot testen.
  Voor de PC zijn er wel veel alternatieven. Met bijvoorbeeld Unity 3D of Unreal engine kunnen apps gemaakt worden voor iOS. De software is gratis. Deze twee zijn echter wel vooral gericht op games.
  Corona SDK is een gratis oplossing die op de PC werkt.

  Het is vaak al mogelijk om voordat er aan een app begonnen wordt te zien of de app haalbaar is. Schrijf eerst op wat er allemaal nodig voor de app, elke stap, menu en onderdeel. Zijn er plaatjes nodig? Moeten de plaatjes gekocht worden of kunnen deze zelf gemaakt worden, zelfde geldt voor geluid. Is de kennis aanwezig om de code zelf te schrijven? Is er netwerk toegang of opslag nodig? Is er een budget om dat te betalen. Is alles wat er gemaakt moet worden wel te doen door 1 persoon? Als er informatie van andere bedrijven nodig is, is de informatie wel te krijgen? Is de informatie gratis of betaalbaar. Een goede basis in een programmeertaal helpt ook bij het kunnen inschatten.

 44. In het artikel schrijft u over het maken van een app met Indesign. In mijn cursus Indesign heb ik vooral geleerd dat het voor DTP werk en niet zozeer digitaal werk, is hier verandering in gekomen?

 45. Hey , is er iemand die in Oost vlaanderen woon in Belgie en mijn apple klaar kan zetten met een Apple Developer account en Gamesalad. Want het lukt me maar niet :(((( de game maken is geen probleem maar het naar de Appstore krijgen is een ware hell . vooral omdat de interface van Apple Developer is veranderd en de youtube video’s van 2012 zijn en daarbij het feit dat het in het engels is , en ik een nederlandse Apple heb…..doch denk ik dat iemand met kennis dit héélél vlug kan doen.

 46. Zo fijn dat het tegenwoordig voor iedereen mogelijk is om een eigen app te maken. Goed geschreven artikel! We merken dat mensen vaak met hele specifieke bij ons aankomen maar verder zelf het goed kunnen uitvogelen.

 47. Goed artikel. Hierdoor heb ik een aardig idee hoe een app ontwikkelen precies werkt. Bedankt!

 48. Super, bedankt voor dit artikel. Ik denk dat dit mij goed gaat helpen bij het maken van mijn applicatie.

 49. Wat betekent dit? “Je hebt dus om te beginnen een idee nodig en een doelgroep. Bij ons zijn dat kinderen. Dat maakt de vormgeving erg belangrijk.”

Leave a reply