You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Karel gaat naar school – leuk kinderboek

Karel gaat naar school – leuk kinderboek

Wat leert je kind:

 • Voorbereiding op het naar school gaan.
 • Leesplezier
 • Taalontwikkeling
 • Uitbreiding woordenschat
 • Leesbegrip
 • Kennis maken met nieuwe situaties
 • Stimuleren van de fantasie
 • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Doelgroep:

Peuters vanaf 30 maanden.

Titel: Karel gaat naar school
Schrijver: Liesbet Slegers
Illustrator: Liesbet Slegers
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij

Toen mijn zoontje van 4 voor het eerst naar school ging, had ik jammer genoeg geen boek gebruikt om hem daarop voor te bereiden. Ik had er veel met hem over gepraat en ik had het zo goed mogelijk uitgelegd, maar toch kwam ik er later achter dat het hem niet helemaal duidelijk was.
Hij plaste al weken in bed en ik dacht wel dat het met “straks naar school gaan” te maken had, maar ik begreep toch niet helemaal waar het aan lag. Hij had het er steeds over dat we hem zouden gaan missen als hij naar school zou gaan en dat bevestigden we dan. We zouden hem inderdaad erg missen als hij straks naar school zou gaan!
Op een dag begon hij er weer over. Hij zei dat ik hem wel heel erg zou missen als hij naar school zou gaan en ik hem dan nooit meer zou zien. Toen begreep ik het pas! Hij dacht dat we hem nooit meer van school zouden ophalen en dat hij ons nooit meer zou zien!
Mijn hart bloedde voor hem. Al die tijd zat hij met zo’n groot probleem. Geen wonder dat hij iedere nacht in bed plastte! Zo leerde ik dat niet alles goed overkomt door middel van praten alleen. Soms heb je gewoon meer nodig!

Dit boek laat zien hoe het straks zal gaan als je jouw kind naar school brengt en het boek laat ook zien dat je jouw kind weer van school ophaalt! Nadat ik mijn zoontje die dag had uitgelegd dat we hem natuurlijk weer zouden komen ophalen, was het bedplassen meteen voorbij!

llustraties: © 2006 Clavis Uitgeverij, uit Karel gaat naar school van Liesbet Slegers.

Het verhaal

Het verhaal gaat over Karel. Karel gaat voor het eerst naar school en draagt zelf zijn schooltas. Als mama weggaat, wordt Karel wel erg droevig, want hij wil bij mama blijven.
Juf vertelt een poppenkastverhaal. Karels tranen zijn dag weg. Karel doet leuke dingen op school en ontmoet zelfs een nieuw vriendje. Als mama hem weer ophaalt is hij erg verbaasd. Is ze er al zo snel? Gelukkig mag hij morgen weer naar school!

Mijn mening

Het boek duurt niet zo lang om voor te lezen en is dus ideaal om samen voor het slapen gaan te lezen.

De plaatjes zijn mooi en kleurrijk. De pagina’s zijn dik genoeg voor peuters om er zelf in te bladeren en zien er prachtig en glanzend uit.
Het verhaal is leuk en herkenbaar. Het is erg handig om je kind met behulp van dit boek voor te bereiden op de peuterschool of de kleuterschool.

Karel draagt zelf zijn eigen tas. Wat zou er in zijn tas zitten? Eten en drinken in een broodtrommel en een drinkbeker. Hebben jullie die al gekocht? Wat zou er in de broodtrommel van je kind meegaan?

Karel zit naast Ali, ze worden vriendjes. Hoe zou jouw kind een vriendje kunnen ontmoeten? Heeft je kind al vriendjes?

Karel en Ali hebben hoedjes van papier gemaakt met hun namen erop. Wat staat er dan op Ali’s hoedje? En op Karels hoedje? Zo zijn er nog veel meer plaatjes in het boek waar je samen over kan praten.

llustraties: © 2006 Clavis Uitgeverij, uit Karel gaat naar school van Liesbet Slegers.

Tips:

 • Gebruik het boek om samen over school te praten. Met behulp van dit boek maak je voor je kind inzichtelijk hoe het straks zal zijn als je kind naar (peuter)school gaat.
 • Gebruik het boek om je kind voor te bereiden op de basisschool of peuterspeelzaal. Hier zijn nog meer tips.
 • Vouw samen een hoedje van papier zoals Karel en Ali in het boek doen.
 • Speel samen met de blokken zoals Karel en Ali in het boek doen.
Informatie over het boek:

Het boek is bedoeld voor peuters vanaf 30 maanden.
aantal bladzijde: 26
ISBN: 9789044805871

Leave a reply