You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De tuin van Nijntje – app review

De tuin van Nijntje – app review

Wat leert je kind van deze educatieve app:

 • Belangstelling krijgen voor boeken.
 • Uitbreiding woordenschat.
 • Kennis maken met geschreven taal.
 • Taalontwikkeling.
 • Leren lezen.
 • Leesvaardigheid en luistervaardigheid oefenen.
 • Begrijpend lezen.
 • Concentreren.
 • Goed kijken naar de plaatjes.
 • Stimuleren van de fantasie.
 • Kennis maken met nieuwe situaties.

Doelgroep:

Peuters en kleuters

Natuurlijk weten mijn kinderen wie Nijntje is. Ze hebben hier thuis boeken van Nijntje waaruit ze al jarenlang worden voorgelezen, op t.v. zien ze Nijntje voorbijkomen en nu helpen ze Nijntje ook met het tuinieren.

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Plus

 • Nijntje in de hoofdrol!
 • Interactie door opdrachten uit te voeren.
 • Veel complimentjes tijden het uitvoeren van de opdrachten.
 • Zelf voorlezen en stem opnemen.
 • leuke spelletjes als bonus.

Min

 • Voorleesstem kan niet uitgezet worden.

De app

De app bestaat uit een interactief verhaal. Nijntje krijgt een eigen tuintje waarin ze gelijk aan het werk gaat. Eerst gaat ze de tuin omspitten en harken. Daarna gaat Nijntje peentjeszaad zaaien en de zaadjes in de grond water geven. Wat groeien de plantjes toch snel. Dan is het tijd om de peentjes te oogsten en in de mand te doen. Moeder maakt de peentjes schoon en legt ze op een schaal.

Het verhaal wordt voorgelezen door een vriendelijke stem. Het leuke aan de app is dat je kind steeds tussendoor iets mag doen. Je kind mag Nijntje meehelpen met het omspitten van de grond, door het scherm aan te raken en een lijn te trekken. Tussendoor krijgt je kind complimenten: “Jij bent sterk! Dat gaat goed! Zo is de tuin goed omgespit”. Dan is het harken aan de beurt. Als je kind niet weet wat het moet doen, dan wordt het uitgelegd. Ook nu krijgt je kind allerlei complimenten. Ook met het zaaien en water geven mag je kind meehelpen. Natuurlijk mag je kind ook meehelpen oogsten en de peentjes netjes in de mand te doen. Uiteindelijk ziet je kind alle peentjes op een bord eindigen.

 

 

 

 

 

De app biedt naast het verhaal nog twee andere mogelijkheden. Je kan het verhaal zelf voorlezen en je stem opnemen. Ook zijn er drie spelletjes: peentjes tellen, puzzelen met een schaduwspel en je eigen tuin maken.

Mijn mening

Natuurlijk vinden mijn jongens de app al gelijk heel leuk omdat het over Nijntje gaat!

Wat leuk dat de kinderen actief bij het verhaal worden betrokken doordat ze allerlei opdrachten krijgen. Mijn jongens vinden het heerlijk dat ze de tuin mogen omspitten, harken en zaaien! De complimentjes tussendoor zijn geweldig. Mijn jongens mogen steeds om de beurt meehelpen in de tuin. Soms krijgt mijn oudste een compliment en soms de jongste. Ze voelen zich dan zo trots! Wel moet ik er  op toezien dat ze eerlijk om en om gaan, want ze willen het allebei veel liever zelf doen.

Het leuke hieraan is dat de app verder gaat op wat je kind heeft gedaan. Op de plekken waar je kind de zaadjes heeft gezaaid, zijn straks ook de peentjes zichtbaar. Ook het opruimen van de peentjes in de mand is belangrijk voor het einde. Het aantal peentjes die je kind in de mand stopt is straks terug te zien op het bord.

Wanneer de kinderen mogen meehelpen krijgen ze een leuk melodietje te horen.

Ook het zelf opnemen van het verhaal is een leuke activiteit. Mijn jongetjes kunnen niet zelf lezen, dus zeg ik dat ze goed moeten luisteren zodat ze het verhaal straks kunnen vertellen bij het opnemen. Wat een geweldige oefening! Ze moeten dan zeer geconcentreerd luisteren terwijl ik een stukje voorlees zodat ze dat straks kunnen navertellen.

De spelletjes zijn ook een leuke bonus bij de app.

Wel vind ik het jammer dat je de voorleesstem niet uit kan zetten. Sommige ouders vinden het erg fijn om het verhaal zelf voor te lezen. Nu moet je het geluid dus uitzetten om dat te doen, maar dan gaan de complimenten bij de activiteiten en het leuke melodietje weer verloren.

 

Leave a reply