You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De Smoezels en de nieuwe oppas – leuk kinderboek

De Smoezels en de nieuwe oppas – leuk kinderboek

 

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Stimuleren van de fantasie

Titel: De Smoezels en de nieuwe oppas
Schrijver + Illustrator: Erhard Dietl
Uitgeverij: De Vier Windstreken

Doelgroep: Vanaf 4 jaar

Het verhaal

De familie Smoezel woont op de vuilnisbelt van Stinkstad. De familie bestaat uit mama en papa Smoezel, opa en oma Smoezel en drie Smoezelkinderen. Ze wonen op de vuilnisbelt, omdat ze al het eten op de vuilnisbelt zo lekker vinden. Ze zijn gek op afval, vooral als het stinkt en vol schimmel is. Het liefst eten ze glas, ijzer, hout en steen.
Vanavond moeten de ouders en grootouders naar een vergadering in Stinkstad. Juffrouw Boender komt op de kinderen oppassen.

Juffrouw boender past helemaal niet op een vuilnisbelt. Ze ruikt zo lekker, ze kookt graag groentesoep en ze ruimt de boel op en boent alles blinkend schoon.
Als ze de draak ziek maakt met haar groentesoep en de baby door haar wasbeurt een allergische reactie krijgt, is de maat vol!
De Smoezelkinderen grijpen in! Krijgen ze alles wel weer in orde voordat de ouders en grootouders weer terugkomen van hun vergadering?

Smoezels_1

Mijn mening

Het boek begint met uitleg wat een Smoezel is. Dit is erg leuk! De stukjes zijn enorm grappig! Mijn zoontje wil dit altijd eerst voorgelezen krijgen voordat ik met het verhaal begin.

De Smoezels vieren een verjaardag 2

Het verhaal is leuk en grappig. Het nodigt uit om de spreekteksten van de Smoezels met gekke stemmetjes voor te lezen.
De Smoezels wijken erg af van hoe wij mensen zijn en dat maakt het hilarisch voor kinderen.
In het boek komen steeds grappige woorden voor zoals “stink” en “slijmerig slijk en tekenenkaas”.
Het verhaal eindigt ook erg grappig.

Omdat de Smoezels zo anders zijn dan normaal is het ook leuk om na het voorlezen samen te gaan knutselen. Je kan van alles knutselen met materiaal dat je anders weggooit: leeg pak melk, leeg potje jam, een plastic flesje, enz.

In het verhaal komt de uitleg weer terug. De stukjes in de uitleg komen in het boek weer aan de orde en dat roept herkenning op bij kinderen.

Het boek heeft een groot formaat en dat vind ik heel prettig. Ik lees altijd aan mijn beide jongens voor en ze zitten altijd aan beide kanten van me. Een groot formaat is lekker duidelijk en biedt meer genot voor ze tijdens het lezen.

De plaatjes in het boek passen perfect bij het verhaal. Ze zijn leuk en grappig.

Leave a reply