You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De Smoezels vieren een verjaardag – leuk kinderboek

De Smoezels vieren een verjaardag – leuk kinderboek

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Stimuleren van de fantasie

Titel: De Smoezels vieren een verjaardag
Schrijver + Illustrator: Erhard Dietl
Uitgeverij: De Vier Windstreken

Doelgroep: Vanaf 4 jaar

Mijn zoontjes zijn dol op draken. Ze vinden draken er prachtig uitzien (als ze niet te eng zijn dan). Mijn oudste zoon heeft een tijdje DragonVale op de iPad gespeeld, puur omdat hij draken zo leuk vindt.
Alleen al daarom vinden ze dit boek erg leuk!
Laatst heb ik zelfs een draak voor ze geschilderd in hun slaapkamer.

De Smoezels vieren een verjaardag 1

Het verhaal

De familie Smoezel woont op de vuilnisbelt van Stinkstad. De familie bestaat uit mama en papa Smoezel, opa en oma Smoezel en drie Smoezelkinderen. Ze hebben ook een draak genaamd Vuurkontje.
Het is een leuke en gezellige dag op de vuilnisbelt, maar Vuurkontje ligt stilletjes voor zijn hok. Zijn neus is koud en er komt geen rook uit zijn neusgaten. Wat is er toch met Vuurkontje aan de hand?
De Smoezels proberen Vuurkontje beter te maken en op te vrolijken, maar het help allemaal niet.
Dan bedenkt het ene Smoezelkind wat er is. Vuurkontje heeft drakenvriendjes nodig! Ze geven een feest voor vuurkontje en nodigen andere draken uit voor zijn verjaardag.

De-Smoezels-vieren-een-verjaardag-4

Al gauw komen er draken op zijn feest. Ze hebben allemaal cadeautjes meegenomen. Vuurkontje is dolblij! Als de middag voorbij is gaan de andere draken naar huis, maar het Chinese drakenmeisje wil nog niet naar huis.
Wat gaan ze daarop bedenken?

De Smoezels vieren een verjaardag 3

Mijn mening

Het boek begint met uitleg wat een Smoezel is. Dit is erg leuk! De stukjes zijn enorm grappig! Mijn zoontje wil dit altijd eerst voorgelezen krijgen voordat ik met het verhaal begin.

De Smoezels vieren een verjaardag 2

Het verhaal is leuk en grappig. Het nodigt uit om de spreekteksten van de Smoezels met gekke stemmetjes voor te lezen.
De Smoezels wijken erg af van hoe wij mensen zijn en dat maakt het hilarisch voor kinderen.
In het boek komen steeds grappige woorden voor zoals “stink” en “slijmerig slijk en tekenenkaas”.

De draken zijn ook erg leuk. Razende Ramon geeft een reuzenschetenkussen, Blauwe Benno is een keurige draak met een enorme drakenbril. Zijn haren zijn netjes gekamd en hij heeft zijn mooiste schoenen gepoetst. Barbie-Pangang is een Chinees drakenmeisje met een sierlijke slang op haar kop. Zulke fantastische draken maken het verhaal erg leuk voor kinderen.

De plaatjes in het boek bieden ook veel praatplezier. Zo zie je kikkers met een vliegenmepper, sleept een slak een echt huis op zijn rug, vliegen er bijen en andere insecten met een petje, een parachute of een propeller rond. Leuk om met kinderen erover te praten toch? Wat kan jouw kind erbij bedenken? Ga dat maar leuk samen tekenen. Zo krijg een plaatje een geheel eigen leven in het fantasie van je kind!

Als klap op de vuurpijl is er ook nog eens een app van het verhaal. In de app kan je kind extra dingen met het verhaal doen. Je kind kan ook echt met de autobanden gooien, zoals beschreven staat in het boek. De draken laten hun mooiste duikvlucht zien bij de vliegwedstrijd. Sterker nog! Je kind kan ze ook zelf mooie duikvluchten laten maken. Dit zijn maar enkele voorbeelden.

Het boek heeft een groot formaat en dat vind ik heel prettig. Ik lees altijd aan mijn beide jongens voor en ze zitten altijd aan beide kanten van me. Een groot formaat is lekker duidelijk en biedt meer genot voor ze tijdens het lezen.

Het boek eindigt met een verjaardagslied voor Vuurkontje.

Er is ook een app van het boek.

 

Leave a reply