You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Speelplein 1 – app review

Speelplein 1 – app review

Wat leert je kind van deze educatieve app:

 • De concentratie en het geheugen worden gestimuleerd
 • Goed waarnemen
 • Ordenen en sorteren
 • Zelfstandig bedenken van oplossingen voor problemen
 • Motorische ontwikkeling
 • Reactievermogen wordt gestimuleerd
 • Muzikale expressie

Doelgroep:

Van 2 tot 6 jaar

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Get it on Google Play

Plus

 • Binnenkort beschikbaar in het Nederlands.
 • 12 spelletjes
 • Simpele bediening.
 • Tijd instellen hoe lang je kind met de app mag spelen.
 • De spelletjes zijn leuk en hebben allemaal wel een leerdoel.

Min

 • De schuifpuzzel vind ik te moeilijk voor peuters en kleuters.

De app

De app bestaat uit 12 verschillende spelletjes:

 1. Zoek de verschillen
 2. Memory
 3. Puzzelen
 4. Kleuren
 5. Plaatje toveren door te vegen
 6. Schuifpuzzel
 7. Vang het dier
 8. Onthouden
 9. Piano
 10. Sterren verzamelen
 11. Blokpuzzel
 12. Bubble shooter

Mijn mening

De app biedt veel spelletjes. De spelletjes verschillen van niveau, zo hebben zowel peuters als kleuters genoeg te kiezen. De plaatjes in de app zijn erg leuk en de app ziet er verder mooi en verzorgd uit. 

De bediening van de app is lekker makkelijk en dus goed voor jonge kinderen.

Je kan bij de instellingen zelfs instellen hoe lang je kind met de app bezig mag zijn. Stel de tijd in en laat je kind met de app spelen. Als de tijd voorbij is kan je kind niet meer verder spelen. Je moet dan alle 4 sterren tegelijk ingedrukt houden om de tijd opnieuw in te kunnen stellen.

Bij zoek de verschillen is het prettig dat er een kader zichtbaar wordt op beide tekeningen om te laten zien welke verschillen je kind al heeft gevonden. Dat biedt je kind ondersteuning bij het zoeken van de laatste twee verschillen. Je kind kan beide plaatjes aanraken om een verschil aan te geven. Dat is ook erg prettig, want ik heb het weleens anders meegemaakt. Bovenin ziet je kind met behulp van de sterren hoeveel verschillen er nog gevonden moeten worden.

Playground 1 1

Het memoryspel begint met vier kaartjes. Als je kind klaar is met de vier kaartjes, komen er twee kaarten bij. Zo gaat het de hele tijd door. De volgende keer dat je kind dit onderdeel van de app weer opstart begint het weer bij vier kaartjes.
Als het aantal kaartjes dus te moeilijk wordt voor je kind kan je kind één van de andere spelletjes spelen. Als je kind later weer het memoryspel opstart, dan begint je kind dus weer bij een niveau dat haalbaar is.
Als je bij je kind blijft zitten en samen met de app speelt, kan je hier aan woordenschat werken. Je kind kan dan benoemen wat die op de kaarten ziet. Jij kan nu gelijk inspringen als jouw kind niet weet te noemen wat het ziet.

Playground 1 3 Playground 1 2

De app biedt twee niveaus bij het puzzelen. Hier kan ik goed zien dat de appmaker twee kinderen heeft. Voor zijn jongste kind van twee jaar heeft hij een peuterversie gemaakt. Hier plaatst je kind volledige plaatjes in plaats van puzzelstukken. Dat is precies waar beginnende puzzelaars het beste mee kunnen starten. Voor de kinderen die al iets verder zijn is er een versie met 8 puzzelstukken. De plaatjes zijn nu in 8 stukken gesneden.

Playground 1 4 Playground 1 5

Ook bij het kleuren is er goed rekening gehouden met de verschillende leeftijden. De jongere kinderen kunnen met de verfemmer kleuren. Zij kleuren zo gelijk een hele stuk in door het stukje aan te raken. De oudere kinderen kunnen de kwasten gebruiken en zo hun motoriek oefenen bij het inkleuren binnen de lijntjes. Mocht je een iPad pen hebben dan krijgt je kind hiermee het mooiste resultaat.

Playground 1 6

Je kind oefent de motoriek bij het veegspel. Het lijkt wel alsof er een laag stof over het plaatje ligt. Je kind veegt het stof weg en het plaatje komt tevoorschijn. Wat leuk dat de ogen van de dieren al wel zichtbaar zijn. Dat maakt dat een kind daar wil beginnen met vegen omdat daar iets te ontdekken valt.

Playground 1 7

De schuifpuzzel lijkt me zelf nog een beetje te moeilijk voor peuters en kleuters. Misschien komt het wel doordat mijn jongens hier niet zo goed in zijn en valt hier nog wel wat te leren, maar zelf zou ik het bij gewone puzzelstukken houden voor peuters en kleuters. Het is wel grappig om te zien hoe ze allebei proberen om de stukken naar de juiste plekken te vegen met hun vingers. Mijn oudste begon de iPad zelfs te kantelen in de hoop dat de stukken zo op de juiste plek zouden vallen. Helaas!

Playground 1 8

Vang het dier is leuk en grappig. Er komen steeds meer verschillende dieren bij en je moet ook weer andere dieren vangen. Vangen doe je door de dieren op tijd aan te raken voor ze in hun hol verdwijnen. Mijn jongste zoon van 3 jaar vindt dat nog wel een beetje lastig. Hij wil alle dieren vangen die hij ziet. Met deze app oefent hij zich dus te concentreren en zich aan de taak te houden. Wel zeg ik erbij dat deze oefening leerzaam is voor hem als ik erbij zit om hem aan te moedigen en hem te helpen concentreren. Als hij in zijn eentje bezig zou zijn zou hij alle dieren aanraken en dan ontmoedigt raken van alle fouten en uit het spel gaan.
Mijn zoontje van 5 jaar vindt dit wel een leuk spel. Hij is steeds benieuwd welk dier hij nu moet vangen en welke andere dieren er te zien zijn.

Playground 1 9

Onthouden vind ik een leuke oefening om te leren concentreren en het geheugen van kinderen te trainen. Mijn jongste zoontje van drie jaar kon steeds maar 1 ding onthouden, maar mijn oudste zoon van 5 jaar verbaasde me wel met het aantal dat hij kon onthouden. Het leuke aan deze oefening is het feit dat wanneer je het goed hebt dezelfde reeks weer opnieuw begint en je vervolgens weer eentje extra erbij krijgt. Dit vind ik echt waardevol aan deze oefening.
Als je 1 fout hebt, moet je weer aan een nieuwe reeks beginnen en begin je weer bij 1 ding onthouden.
Ik houd me veel bezig met verschillende intelligenties. Dat betekent dat iedereen anders is en ergens heel goed in is. Een kind kan erg van de natuur houden en beter leren als het met de natuur te maken heeft, terwijl een ander kind juist muzikaal is en beter onthoud als het op muziek is.
Hier wordt het onthouden ondersteund met behulp van plaatjes van dieren, een kleur en een muziekje. Dat maakt al dat meer kinderen succes zullen ervaren met deze opdracht!

Playground 1 10

De piano is erg leuk en creatief gebracht. Je kan kiezen uit vier verschillende dieren en hun leefomgeving. Als je de piano bespeelt, hoor je de noten in de geluiden die de dieren maken. Het klinkt daardoor al gelijk leuk. Je kan natuurlijk ook gewoon voor pianogeluid kiezen.

Playground 1 11

Sterren verzamelen is weer een leuke oefening voor de motoriek. Je kind moet de vis naar haar kindjes bewegen en de sterren onderweg verzamelen. Dit doet me erg veel denken aan de beginnende schrijfoefeningen die kinderen krijgen voordat ze leren schrijven.

Playground 1 12

De blokpuzzel is een oefening die mijn jongste zoon ook goed kan doen. Hij moet er wel eerst aan wennen, omdat hij alleen puzzelstukken gewend is, maar na wat uitleg kan hij het ook. Het gaat hem best goed af.

Playground 1 13

Bubble shooter is weer een leuke oefening voor mijn oudste zoon. Het leuke is dat hij er ook zijn naam mee kan leren typen om zijn score aan zijn naam te koppelen en in de “high score” te komen. Hij is erg fanatiek, want hij wil graag van zijn mama winnen!
Je kind hoeft niet persé een naam te typen. Door het plaatje aan te raken ga je weer gewoon naar het spel zonder iets te hoeven doen. Het is meer bedoeld voor de wat oudere kinderen.
Het zou leuk voor je kind zijn als jij dit spel soms ook speelt om jouw naam in de “high score” te plaatsen. Zo heeft je kind een doel: winnen van papa en mama!

Playground 1 14

Ik merk dat mijn jongste zoon van 3 niet alle oefeningen kan spelen, omdat ze te moeilijk zijn. Deze oefeningen kan hij wel doen:

 • Memory 
 • Puzzelen
 • Kleuren
 • Plaatje toveren door de vegen
 • Piano
 • Sterren verzamelen
 • Blokpuzzel

Het zou hem erg helpen als ik deze app samen met hem doe. Zo kan ik hem begeleiden en aanmoedigen bij de oefeningen die hij al bijna zou kunnen. Dat is erg goed voor zijn ontwikkeling!

Mijn zoontje van 5 kan al wel bijna alle opdrachten spelen. Alleen de schuifpuzzel vormt een probleem voor hem.

Er is ook een gratis versie beschikbaar waarmee je de app kan uitproberen.

 

Leave a reply