You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Rekenen begrijpen – keersommen tot 100 en delen onder de 100

Rekenen begrijpen – keersommen tot 100 en delen onder de 100

Wat leert je kind van deze app:

 • Rekenen
 • x en : sommen (keer- en deelsommen)

Doelgroep: 7 – 12 jaar

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40
Download in de App Store.

Plus:

 • De app is in het Nederlands.
 • Tegen elkaar spelen.
 • Meerdere gebruikers.
 • Stel zelf de tafels in.
 • Bekijk de resultaten van je kind(eren).
 • App maakt keersommen inzichtelijk.
 • Kinderen die keersommen en deelsommen moeilijk vinden zullen deze sommen beter snappen.
 • App is heel goed uitgedacht.

Min:

 • Niks.

De app

De app biedt 6 oefeningen.

Oefening 1: Maak de som na op het honderdveld.
Oefening 2: Maak de som na met je vingers (raak het scherm aan met je vingers dus 3 x 5 vingers). Je kind ervaart lijfelijk wat 3×5 nu eigenlijk betekent.

rekenen-begrijpen---keersommen-en-deelsommen1      rekenen-begrijpen---keersommen-en-deelsommen2

Oefening 3: Voer de som uit. Wat betekent 18:3. Verdeel de balletjes over de bakken.
Oefening 4: Reken de som uit (met behulp van de balletjes onder in het scherm). Schrijf het antwoord in het scherm.

rekenen-begrijpen---keersommen-en-deelsommen3rekenen-begrijpen---keersommen-en-deelsommen4

Oefening 5: Speel tegen elkaar! Schrijf je antwoord op jouw scherm.
Oefening 6: Gebruik het honderdveld om de keersommen en deelsommen te zien en te begrijpen. Deze oefening is erg fijn om te gebruiken wanneer je een kind de keer- of deelsommen uitlegt. Je kan gelijk laten zien dat 4×3 4 rijen met 3 balletjes zijn en dat het 12 balletjes in totaal zijn. Je kind kan ook zien dat je 12 balletjes dus kan verdelen over 4 rijen en dat je dan 3 balletjes in een rij hebt.

rekenen-begrijpen---keersommen-en-deelsommen5rekenen-begrijpen---keersommen-en-deelsommen6

Raak bij één van de oefeningen het radertje aan om te kiezen uit de tafels. Zo kan je bijvoorbeeld alleen de tafel van 2, of juist de tafels van 3,4 en 5 oefenen.

Mijn mening

Deze app ziet er in het eerste oogopslag heel simpel uit en is erg duidelijk om te gebruiken bij kinderen die net beginnen met de keer- en deelsommen of bij kinderen die deze sommen juist erg moeilijk vinden.
Omdat de kinderen met deze app de sommen op verschillende manieren zien en ervaren zullen ze de sommen sneller begrijpen en zelf kunnen maken.

Met de app is je kind vooral inzichtelijk bezig met de keersommen. Het gaat dus niet puur om het correct beantwoorden van de vragen, maar je kind maakt juist de sommen na met balletjes.
Op deze wijze leert je kind de keer- en deelsommen te begrijpen en daarnaast leert je kind de juiste antwoorden bij de sommen.

Ik vind deze app zeker een aanrader voor kinderen die net beginnen met de keer- en deelsommen of voor kinderen die hier nog moeite mee hebben.

De app is heel goed uitgedacht. Het navigeren tussen de schermen is simpel. De icoontjes in het hoofdmenu zijn erg duidelijk. Ook in de spelletjes kan je simpel navigeren met de knoppen die je nodig hebt.
Boven in het scherm is een radertje die je per spel weer goed kan gebruiken. Zo kan je steeds kiezen met welke tafels je aan de slag wilt gaan. Moet je kind deze week de tafels van 2,5 en 10 leren dan kan je dit simpel instellen per spel. Je kan ook eerst alleen de tafel van 2 oefenen en daarna de tafel van 5 en daarna beide tafels, enz. Snap je niet wat je moet doen (de eerste keer) dan raak je het vraagteken aan en lees je in het Nederlands wat de bedoeling is.

Je kan merken dat de maker van deze app een leerkracht is. De hulpmiddelen zijn goed uitgedacht en met zorg uitgewerkt. Het honderdbord werkt geweldig om aan kinderen te laten zien wat een keersom inhoudt en hoe je het moet uitrekenen. Ook zie je in het honderdbord een verdeling na 5 rijen (d.m.v. een stippellijn). Dit helpt bij het maken van de sommen. Je hoeft de rijen dan niet steeds te tellen, je kan ze in één oogopslag overzien!

Oefening 1 kan je heel goed gebruiken om kinderen de tafelsommen (keersommen) te laten zien zodat ze de sommen snappen. Je kind hoeft hier nog niet het antwoord van de som te weten, je kind hoeft het alleen nog maar te maken. Wel zie je na het maken van de som wel het antwoord bij de som. Dat is erg goed. Hoe vaker een kind de sommen + antwoorden ziet, hoe sneller en hoe beter een kind de tafels en de deeltafels kan onthouden. Wanneer een kind een som fout maakt krijgt het kind te zien hoeveel balletjes het moet zijn op het honderdbord en het juiste antwoord bij de som. Dit bevordert ook het leren zelfs al maak je fouten, want je leert dan van je fouten.

Bij oefening 2 ervaart je kind lijfelijk wat de tafelsommen inhouden. 8 x 2 betekent dat je 8 keer met 2 vingers het scherm moet aanraken. Je kan het hier niet omwisselen. Je mag niet 2 keer met 8 vingers het scherm aanraken. Het mooie aan deze oefening is dat je kind te zien krijgt wat het doet en dus wat 8 x 2 inhoudt. Je kind ziet na 3 keer het scherm met 2 vingers aanraken 2+2+2. Zo ga je door tot 2+2+2+2+2+2+2+2 en dan zie je dat 2+2+2+2+2+2+2+2=16 en je ziet 8 x 2 = 16. Heel goed om de juiste getallen bij de sommen te leren! Ook bij deze oefening ligt het nadruk niet op het geven van de juiste antwoorden, maar op het begrijpen van de sommen!

Bij oefening 3 komen de deeltafels aan de beurt. ook hier ligt de nadruk op het ervaren, zien en snappen van de sommen en nog niet bij het geven van de juiste antwoorden. Ik vind deze oefening ernom goed omdat je ten eerste zelf kan kiezen met welke deeltafels je kind aan de slag kan, ten tweede vertel je niet alleen dat je kind 32 balletjes eerlijk moet verdelen over 4 vakken, het kind moet het daadwerkelijk zelf gaan verdelen! Deze app moet de juf gewoon in de klas hebben. Wanneer een kind hulp nodig heeft pakt de juf deze app, laat het kind de instructie ervaren en laat het kind de app als hulpmiddel gebruiken bij het maken van de sommen. Nog beter: laat het kind de sommen met deze app oefenen in plaats van het schrijven van sommen in het schrift. De app laat het kind gelijk zien wat wel en niet goed gaat! Het kind hoeft dus niet te wachten totdat het de volgende dag door de juf/meester is nagekeken.

Bij oefening 4 en 5 ligt het nadruk op het geven van de juiste antwoorden. Het kind ziet de som. Onder in het scherm ziet het kind een hulpmiddel. Als een kind even niet meer weet wat 5 x 4 ook alweer is of hoe het bij het juiste antwoord moet komen, dan ziet het kind onderin 5 bakken met 4 balletjes. Het kind kan dan de balletjes tellen om zo bij 20 te komen. Daarna schrijf het kind “20” in het scherm om zo antwoord te geven.

Oefening 5 vind ik geweldig! Maak keer- en deelsommen spannend door 2 kinderen tegen elkaar te laten spelen! Als een kind helemaal klaar is met oefenen, kan het tegen iemand spelen. Ook hier ligt het nadruk op het geven van de juiste antwoorden. Het leuke aan deze oefening is het feit dat kinderen die enorm van niveau verschillen toch goed samen kunnen spelen. Elk kind mag zijn eigen niveau kiezen en krijgt daar dan de verschillende tafels bij. Zo kan een kind met niveau 1 prima tegen een kind met niveau 4 spelen en toch allebei evenveel kans maken.

Niveau 1: de tafels 1,2,5 en 10
Niveau 2:  de tafels 1,2,3,4,5 en10
Niveau 3:  de tafels 1,2,3,4,5,6,8,10 en 0
Niveau 4:  de tafels 1-10 en 0

Deze oefening is ook leuk om als ouder tegen je kind te spelen. Elk kind zou wel graag tegen zijn papa of mama willen spelen! Laat je kind eerst de tafel oefenen die komende week op school aan bod komt en als je kind goed heeft geoefend mag het je uitdagen! Zo kan je gelijk zien of je kind klaar is voor de tafeltoets. Dat is toch veel leuker dan een simpele overhoring?!

Dan kom ik bij oefening 6. Deze oefening kan je heel goed gebruiken om je kind te laten zien hoe de tafels aan de deeltafels zijn verbonden. 4 x 5 = 20 Dat zijn 4 rijen van 5 balletjes. Maar als je alle 20 balletjes verdeelt over de 5 rijen dan heb je dus 4 balletjes per rij. Dus 20:5 is 4. Je kind ziet het dan ook gelijk op het honderdbord.

Mijn conclusie: Deze app moet je gewoon in huis hebben wanneer je kind met tafels en deeltafels aan de slag gaat op school.
Sterker nog de juf of meester op school moet deze app gewoon hebben en gebruiken bij de instructies!

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40
Download in de App Store.

Leave a reply