You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Kapla – educatief speelgoed

Kapla – educatief speelgoed

 

 

Mijn jongens gaan enorm graag naar de bieb. Jullie weten allemaal allang dat ze enorm van boeken houden, maar dat is niet de enige reden.
We hebben een vaste routine wanneer we naar de bibliotheek gaan. Eerst gaat mijn oudste 3 boeken uitzoeken. Daarna klimmen ze op de bank en lees ik vast 1 boek aan ze voor. Dan komt het moment waarom ze volgens mij het liefst naar de bieb willen. Ze gaan de trap op en spelen boven met Kapla!
Als ik vind dat ik ze wel genoeg speeltijd heb gegeven gaan we boodschappen doen en naar huis.

Een poosje geleden hebben we een bak met Kapla voor ze gekocht. We vinden het erg belangrijk dat onze jongens lekker kunnen bouwen.

Kapla 200 stuks

 

Doelgroep

Vanaf baby of dreumes (zodra een kind een plankje kan vasthouden).
Peuters en kleuters kunnen al leuke dingen maken met Kapla.
Kinderen vanaf zes jaar kunnen al bouwtekeningen volgen en moeilijke constructies volgen.
Volwassen maken de prachtigste creaties. Volgens mij kopen ze het stiekem voor zichzelf!

Wat is Kapla

Kapla is constructiespeelgoed van hout, grenenhout om precies te zijn. De naam is een afkorting van kabouter plankjes.
Kinderen kunnen prachtige bouwwerken maken met Kapla plankjes zonder lijm, schroeven of vastklikken.
Je doet de plankjes simpelweg bovenop elkaar en maakt zo mooie creaties.

Wat leert je kind van het spelen met Kapla?

  • Trainen van het concentratievermogen
  • Omgaan met elementen in een driedimensionale ruimte
  • Leren ontdekken van hout als bouwmateriaal
  • Ontwikkelen van handigheid en evenwicht
  • Nadenken en bouwplannen bedenken
  • Op een praktische wijze kennis maken met de beginselen van geometrie, fysica en technologie

Kapla-1

Mijn mening

Mijn kinderen kunnen om de een of andere reden hun Kapla plankjes vele malen beter opruimen dan hun ander speelgoed. Alles ziet er nog steeds zo uit als toen ze het nieuw hebben gekregen. Normaal gesproken, gaan hun dozen, kratten en kisten waarin ze hun spullen opruimen gauw stuk of is het nergens te vinden, maar hun Kapla bak staat altijd op dezelfde plek met de plankjes erin.
Begrijp me niet verkeerd, de inhoud van de doos gaat regelmatig op de kop de doos uit en is het een enorme Kapla bende, maar ze kunnen het weer keurig netjes opruimen.
Vooral mijn jongste zoon is erg zuinig op “zijn” Kapla. Laatst speelden er een twee extra kindjes bij ons thuis en een van die kindjes had de Kapla bak in hun slaapkamer omgekiept en bijna alles was overal verdwenen (zelfs achter de verwarming). Mijn jongste was ontroostbaar, de ravage in zijn slaapkamer kon hem niet schelen, zelfs het feit dat ze met zijn autootjes aan het spelen waren kon hij nog wel hebben, maar “zijn” Kapla verdwenen! Dat kon toch echt niet!

Het leukste aan het bouwen met Kapla is het omgooien wanneer ze klaar zijn. Dat maakt dat Kapla weer heel anders is dan de meeste andere constructiematerialen. Lego, Klicks, Zoub, enz. moeten altijd weer helemaal uit elkaar worden gehaald. Daar heb je vaak helemaal geen zin in nadat je er al zoveel moeite in hebt gestopt om het te bouwen.
Dat is bij Kapla wel anders. Je laat de boel gewoon lekker instorten en ruimt het weer allemaal op in de bak. Alle plankjes zijn dan weer gelijk klaar voor de volgende sessie.

Ik vind het erg leuk om naar de bouwwerkjes van de jongens te kijken. Alles wat ze ermee bouwen ziet er al wel gelijk erg leuk uit. Dat maakt Kapla dan weer zo bijzonder. Ze zijn dan ook altijd erg trots op hun werk.

Ze kunnen er ook goed mee naast elkaar spelen zonder dat ze gelijk beginnen te jengelen. Als de jongste een legosteentje van de oudste wil gebruiken dan zijn ze weer gelijk aan het ruziën. Omdat bij Kapla  alle plankjes identiek zijn is er nu geen probleem. Ze willen niet een aantrekkelijker bouwstukje van de ander afpakken.

Voor meer informatie: http://www.kaplastore.nl/

One Response to Kapla – educatief speelgoed

  1. Wat ik ook zo leuk aan Kapla vindt is dat je ongestoord kan bouwen met de blokjes. Ieder blokje is gelijk geen gezeur met kleur of grootte en nooit is iets onvindbaar. Het kleurloze is voor mij en de kinderen juist de kracht. Ook wordt de Kapla vaak als hulpmateriaal ingezet. Bijvoorbeeld als weg voor de auto’s, als brug of tunnel.

Leave a reply