You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Toen in Herkenrode – leuk kinderboek

Toen in Herkenrode – leuk kinderboek

 

 

Wat leert je kind:

  • Kennismaken met het leven tijdens de middeleeuwen
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Stimuleren van de fantasie
  • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Titel: Toen in Herkenrode
Schrijver: Stijn Moekaars
Illustrator: Danielle Futselaar
Uitgeverij: Clavis

Doelgroep

Vanaf 10 jaar

Het verhaal

Het boek bestaat uit 7 verhalen die aan elkaar verbonden zijn. Ze hebben allemaal te maken met een mysterieus koffertje, De sage van de Eenhoorn en een kruidenboek.
De verhalen zijn prima los van elkaar te lezen.
In de verhalen lees je over de verschillende personages die in of vlak bij de abdij leven.

Toen in Herkenrode

Mijn mening

De verhalen zijn kort en prima los te lezen. Het is perfect te gebruiken wanneer je graag wilt dat je kind iedere dag een beetje leest, bijvoorbeeld voor het naar bed gaan. Omdat de verhalen elkaar niet echt opvolgen geeft het niet als er steeds een dag (of misschien zelfs twee dagen) tussen de verhalen zit.

Zelf moest ik er enorm aan wennen dat het steeds om verschillende korte verhalen ging. Ik lees graag een boek in één ruk uit of hoogstens verdeeld over 2 of 3 dagen (als het om een heel dik boek gaat) en ik merkte tijdens het lezen dat ik het erg jammer vond dat ik er bij iedere verhaal weer opnieuw moest in komen.

De verhalen spelen zich af tijdens de middeleeuwen, en zijn zo geschreven dat ze je kind een beetje inzicht geven in het leven van de mensen tijdens die periode. Meestal leren de kinderen op school over de middeleeuwen wanneer ze in groep 6 zitten. Dit boek is leuk om daarbij aan te sluiten. Zo leest je kind in het boek dat vroeger niet iedereen zomaar leerde lezen en schrijven, dat het gewone volk weinig bezittingen hadden en alles, inclusief de vissen, aan de landheren en abdijen toebehoorden. Ook het leven op een slot komt aan de orde en nog veel meer.

Houd je van het bezoeken van de overgebleven geschiedenisplekken in ons land, dan is dit boek erg leuk om met je kind(eren) te lezen. De verhalen spelen zich af in of vlak bij de abdij Herkenrode. Je kan met je kinderen de Abdijsite bezoeken. Je beleeft er de geschiedenis van de eerste en ook rijkste vrouwenabdij in de Nederlanden. Foto’s, filmpjes en touchscreens tonen je het verhaal in de wereld van een vrouwenabdij. Je kan ook de inspiratietuinen bezichtigen. Leer daar over de kruiden en hoe mensen van alle tijden die gebruiken.

Het is zo leuk dat je kind iets leest met historische waarde. De Abdij en de tuin waarover je leest bestaan echt en je kan er echt naar toe gaan. Hier zijn zelfs lessen voor in de klas te vinden over Hendrik van Veldeke (personage uit het boek die vroeger  “De sage van de Eenhoorn” heeft geschreven) en het leven in de middeleeuwen. Vanuit het boek kun je de kinderen over de geschiedenis leren. Het is vooral leuk voor kinderen dat ze weten dat niet alles in het boek fictief is. De plekken en gebouwen in het boek zijn echt. Bepaalde personages in het boek zijn belangrijk geweest voor ons land.

Leave a reply