You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Ikniet – leuk iBook voor kinderen

Ikniet – leuk iBook voor kinderen

 

 

Wat leert je kind

 • Belangstelling krijgen voor boeken.
 • Taalontwikkeling.
 • Leesvaardigheid oefenen.
 • Uitbreiding woordenschat.
 • Concentreren.
 • Goed kijken naar de plaatjes.
 • Stimuleren van de fantasie.
 • Kennis maken met nieuwe situaties.

Titel: Ikniet
Schrijver: Wilma van den Bosch
Illustrator: Wilma van den Bosch
Uitgeverij: Uitgeverij Welland

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google

Afgelopen zomervakantie gingen we twee weken naar Zweden. We gingen met twee auto’s want opa en oma gingen ook mee. Gelukkig maar, want we hadden niet genoeg plek in de auto om alle spullen die we mee wilden nemen in te laden.
Oorzaak? Simpel! Ik had een boodschappentas volgeladen met de lievelingsboeken van mijn zoontjes, een boodschappentas met bordspellen, een boodschappentas met speelgoed en een bak met Kapla (= bouwspeelgoed).
Wat werd het meest gebruikt door de jongens tijdens de vakantie? Al het speelgoed en de twee iPads!
En het lezen van boeken dan? Ook dat deden ze liever op de iPad (iBooks).

Ik heb dus wel geleerd hoe handig iBooks zijn! Volgend jaar nemen we dus twee volgeladen boodschappentassen minder op vakantie.

Videoreview

Het verhaal

Het verhaal is beschikbaar in het Nederlands en in het Engels. Het zijn twee verschillende digitale boeken. Wil je ze dus allebei dan moet je dus 2 iBooks aanschaffen.

In het huis van Daantje gebeuren de laatste tijd vreemde dingen.

 • Mama vindt een grote hoop in de w.c.
 • Papa’s sloffen zijn kwijtgemaakt.
 • Oma’s peperkoek is opgegeten, enz.

Wie doet al die dingen? “Ikniet!” zeggen alle familieleden steeds. ‘s Nachts ziet Daantje steeds een wezen, een gnoom/elf genaamd IKNIET.
Was het een droom of was het echt? Moet Daantje het aan zijn familie vertellen?
Iedere nacht ziet Daantje het wezen IKNIET. Hij wordt steeds groter.
Dan laat IKNIET de boel in huis overstromen. Daan is bang de schuld te krijgen en hij ruimt de rommel op. Nu weet hij zeker dat hij het aan de rest moet vertellen. Zal IKNIET dan weggaan?

De navigatie binnen het iBook is eenvoudig. Als je naar een volgende pagina wil “swipe” (=veegbeweging) je gewoon over het scherm en ga je naar de volgende pagina. Als je een keer kort tikt op het scherm komt er een zwarte balk aan de bovenkant van je iPad, dit zie je op het linker plaatje hier boven.
Door op “bibliotheek” te tikken kom je weer in de bibliotheek terecht. Als je op het tekentje met de streepjes tikt dan kun je heel snel door alle pagina’s heen scrollen.
Verder kun je notities bij de pagina’s maken. Deze kun je zien als je op het plaatje met het witte vierkantje tikt.
Als je op het zonnetje tikt dan kun je de helderheid van het iBook aanpassen. Door op het loepje te tikken kun je zoekwoorden ingeven. Je zoekt dan in het gehele boek naar bepaalde woorden. Rechts staat nog een vierkantje. Met dit vierkantje kun je bladwijzers toevoegen.

ikniet-5

Krijgt je kind al Engels op school? Je kind kan met de Engelse versie oefenen met leesvaardigheid in het Engels.

Mijn mening

Als je het iBook begint te lezen valt gelijk het uiterlijk van het boek op. Het heeft iets weg van een strip.
De illustraties zijn speels getekend en past goed bij de jeugd. Dit boek is gelijk aantrekkelijk door de eigen stijl.

Je moet even kiezen hoe je de iPad vast wilt houden. Als je de iPad verticaal houdt zijn de illustraties mooi schermvullend. De strips worden dan overzichtelijk aangeboden en het is duidelijk dat je van boven naar beneden leest. Houd je de iPad horizontaal dan zie je de illustraties per twee pagina’s op het scherm. Als je dan 4 plaatjes met tekst ziet kan het zijn dat je geneigd bent om van links naar rechts en dan van boven naar beneden te lezen, terwijl je hier van boven naar beneden en van links naar rechts moet lezen. Hieronder zie je het verschil op de plaatjes.

ikniet-3 ikniet-2

Het verhaal begint gelijk goed met poep in de w.c. Welk kind vindt dat niet hilarisch?!

ikniet-4

Per illustratie is er een stukje tekst. De tekst is op rijm geschreven en leest lekker weg. Ik ben zelf enorm dol op rijmende tekst, omdat ik het zo lekker vind voorlezen en omdat het erg goed is voor de taalontwikkeling van kinderen. Twee vliegen in 1 klap dus!

ikniet-7

Het verhaal past goed bij de belevingswereld van kinderen. Het komt vast in ieder gezin weleens voor dat iemand vergeet door te trekken, dat schoeisel moeilijk te vinden is, iets lekkers door een ander is opgegeten en iemand stiekem een windje heeft gelaten. Dat maakt dit boek juist zo leuk voor kinderen.

Met behulp van dit boek kan ik mijn kinderen uitleggen dat eerlijkheid het langst duurt. Het boek laat dit zien door een gemeen wezentje, dat snapt een kind vaak toch beter dan wat je met woorden wilt overbrengen. Na het lezen van het boek kan je er samen over praten. Dikke kans dat je kind je nu beter begrijpt en snapt waarom het belangrijk is om de waarheid te vertellen ook al wil je liever ontkennen.

ikniet-6

Natuurlijk kan je kind dit boek zelfstandig lezen, maar ik raad je wel aan om dit boek ook samen te lezen. Je kan dan met je kind oefenen met het technisch lezen en je kind helpen met het uitbreiden van de woordenschat.
Een gedicht wordt anders voorgelezen dan een verhaal. Op school krijgen kinderen niet zoveel gedichten aangeboden en met dit iBook bied je je kind dus een extraatje aan. Een gedicht wordt vaak met gevoel voorgelezen, sommige stukjes kun je speciale aandacht geven met je stem door het hoger of lager, sneller of langzamer, harder of zachter voor te lezen. Doe het een paar keer voor door dit boek de eerste paar keren zelf voor te lezen. Laat je kind dan ook steeds een stukje voorlezen en je dan nadoen. Dit boek heeft geen audio. Je zal het boek dus zelf moeten voorlezen of je kind leest het boek zelf.

Bij dit boek komt er een stukje woordenschat bij kijken. Het kan zijn dat je kind sommige woorden nog niet kent. Dit boek biedt je dus de gelegenheid om ze je kind aan te leren. Denk daarbij aan de volgende woorden:

 • exemplaar
 • lichtgeraakt
 • gnoom
 • blaam
 • roetjst
 • kwellen
 • enz.

Ik raad ouders, van kinderen die nog stevig moeten werken aan hun woordenschat, altijd aan om hun kinderen zoveel mogelijk aan het lezen te zetten. Dit boek leert kinderen op een leuke wijze al een aantal onbekende woorden. Daarbij is dit boek zo leuk en zo aantrekkelijk dat ik me niet kan voorstellen dat een kind zegt geen zin te hebben om dit boek te lezen!

Je kind kan aan zijn Engelse woordenschat werken door de Engelse versie Notme te lezen. Door boeken in de Engelse taal te lezen leert je kind meer Engelse woorden, uitdrukkingen en de structuren van de Engelse zinnen. Als je kind genoeg Engelse boeken leest zal je kind zichzelf daarmee veel tijd besparen omdat je kind straks op het voortgezet onderwijs minder tijd hoeft te besteden aan het opbouwen van zijn Engelse woordenschat. Als je eigen Engelse uitspraak correct is kan je met behulp van het boek Notme je kind helpen. Laat je kind hardop voorlezen en corrigeer waar nodig. Lees zelf ook het boek voor en laat je kind jouw uitspraak horen en nadoen.

The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google

Leave a reply