You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De zonnige zomer – informatief kinderboek

De zonnige zomer – informatief kinderboek

 

Wat leert je kind:

  • Wat er in de zomer gebeurt
  • De dieren en de natuur in de zomer
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Titel: De zonnige zomer
Schrijver + Illustrator: Mack van Gageldonk
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij

Doelgroep: Vanaf 3 jaar

de-zonnige-zomerboek-2

Het boek

Elk hoofdstuk bestaat uit twee bladzijden. Het begint steeds met een prachtige foto om naar te kijken. Daaronder krijg je een klein stukje informatieve tekst waarmee je kind meer informatie krijgt over het onderwerp en de foto.
Op de rechterbladzijde valt veel te beleven met behulp van de illustraties. De illustraties op de rechterbladzijden bestaan steeds uit een mix van foto’s en tekeningen. Echt buitengewoon prachtig! Hier staat ook een stukje tekst behorend bij de illustraties op deze bladzijde.
Het hoofdstuk eindigt steeds met een leuke (korte) opdracht.

de-zonnige-zomerboek-3

Mijn mening

Dit is echt een leuk boek om met je kind te lezen of aan je kind voor te lezen.
De informatieve teksten zijn erg leerzaam en nodigen uit om er samen verder over te praten. Je kind heeft hier de kans om erbij te vertellen wat het al weet van het onderwerp.
Ook nodigen de foto’s uit om erover te vertellen of te vragen. Zo zag mijn zoontje van 3 jaar de foto van de aardbeien. Hoewel we ieder jaar aardbeien in de tuin hebben en hij ze zelf mag plukken voordat hij ze opeet, bleek tijdens het lezen van dit boek dat hij toch nog niet zo goed naar een aardbei had gekeken. Op de foto ontdekte hij ineens de gele/oranje spikkels op de aardbei. Hij wees ze aan, dacht even na en vroeg mij toen of dat de stekels waren van de aardbei.
In het boek stond de volgende tekst: “En zie je de kleine gele pitjes in de aardbei? Uit die pitjes groeien de volgende zomer weer nieuwe aardbeien.” De tekst en foto’s uit het boek passen dus perfect bij elkaar en zijn zo goed uitgewerkt dat het een kind uitnodigt tot vragen en leren.

de-zonnige-zomerboek-4

Het boek is vrolijk en ook grappig. De mix van tekeningen bij de foto’s op de rechterbladzijden zijn erg leuk.
Het geitje die een appel probeert te pakken door op een boomstronk te klimmen trok gelijk de aandacht van mijn zoontje. Zijn eerste vraag was: “Heeft het geitje een appel gepakt?”. Dan lees ik voor: “Dit geitje heeft de appel bijna te pakken. Eet smakelijk geitje!”

De hoofdstukken eindigen steeds met leuke korte opdrachten. Hier moet ik steeds twee kinderen in toom houden en ze om de beurt laten antwoorden. Zodra ze de opdracht getekend zien verzint mijn jongste zelf wat de vraag zou kunnen zijn en de oudste reageert gelijk zodra ik het heb voorgelezen en dan beginnen ze te ruziën omdat de ander al een antwoord heeft gegeven en ze allebei het eerst de opdracht hadden willen uitvoeren of beantwoorden. Voordat ik aan de opdrachten begin moet ik dus eerst met ze afspreken wie het mag uitvoeren of beantwoorden en er scherp op toezien dat de ander ook rustig op zijn beurt wacht. Dan is het doel van de schrijver/illustrator toch behaald? Als je zulke uitnodigende opdrachten kan maken en tekenen dan krijg je van mij een dikke pluim!

Er valt zoveel leuke dingen te beleven met je kind tijdens het lezen van dit boek. Wanneer ik voorlees dat krabben zijwaarts lopen, springen ze van de bank en laten ze zien hoe goed zij zijwaarts kunnen lopen.
Ik denk niet dat ze ooit nog zullen vergeten hoe krabben lopen, omdat ze dat keer en keer met veel enthousiasme voordoen.

 

Leave a reply