You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Dummie de mummie en de dans van de cobra – leuk kinderboek

Dummie de mummie en de dans van de cobra – leuk kinderboek

 

 

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Stimuleren van de fantasie
  • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Titel: Dummie de mummie en de dans van de cobra
Schrijver: Tosca Menten
Illustrator: Elly Hees
Uitgeverij: van Goor

Doelgroep: 7 tot 9 jaar

Het verhaal

Het verhaal gaat over Dummie en Goos. Dummie woont bij Goos en zijn vader Klaas. Voor de buitenstaander is Dummie een ernstig verbrand jongetje uit Egypte. Zijn hoofd zit stevig in verband. In werkelijkheid is hij een mummie. Natuurlijk is Dummie anders dan de andere kinderen. Hij maakt graag grapjes en gedraagt zich uitbundig. Goos voelt zich erg verantwoorlijk voor Dummie en doet zijn best zo goed mogelijk voor hem te zorgen en zijn geheim te bewaren.

Hun goede vriend Bart heeft groot nieuws. Er is een grote galerie in New York die zich speciaal bezig houdt met jong supertalent. Bart heeft daar foto’s van de schilderijen van Dummie laten zien en ze hebben hem uitgenodigd voor zijn eigen expositie in New York. Goos en Klaas gaan ook mee. Hoewel Klaas in eerste instantie weigert, weet Bart hem toch over te halen door hem ook een eigen expositie te beloven.

Hoe krijgen ze Dummie naar Amerika? Ze hebben een paspoortprobleem. Een paspoort voor een mummie schud je niet zomaar uit je mouwen!
Dan besluiten ze om Dummie niet als passagier te laten vliegen, maar als een mummie. Ze weten toestemming te krijgen om een mummie in een gitaarkoffer mee te laten reizen. Als dat maar goed gaat!

In New York gaan ze naar een park. Daar sluiten ze vriendschap met de jonge honkbalspelers van “de Cobra’s”. Steve, een van de spelers, en zijn vader Nelson, de coach, zijn enorm onder de indruk van Dummie. Hij kan geweldig hard slaan en gooien. Hij heeft talent! Ze willen graag dat Dummie en Goos meetrainen, want ze kunnen veel van Dummie leren. Dummie hecht veel waarde aan slangen. De godin van de slangen is Asp Arat en hij heeft in zijn leven voor haar gedanst om zo het leven van een man te redden. Zijn slangendans voor de godin is wat hem zo goed maakt in honkballen. Hij leert zijn dans aan het hele team.

Algauw komen ze een jongen van het rivaliserende team tegen. Mike heet hij. Mike is erg onsportief en gedraagt zich enorm vervelend. Welke snode plannen zal hij bedenken uit jaloezie?

Alle Cobra teams hebben een eigen slang als mascotte. De slang hangt altijd in het hek en brengt het team geluk. Dummie gelooft dit gelijk want hij gelooft in de krachten van de godin Asp Arat. Wanneer hij de mascotte “Mister Siss” van het jeugdteam mee mag nemen vindt hij dat dan ook een ware eer. Hij past erg goed op de mascotte en die avond doet hij een speciale dans voor de godin Asp Arat op het dak van zijn hotel. Dan slaat het noodlot toe, wanneer hij per ongeluk de mascotte toch kwijtraakt. Wat kan er veel misgaan wanneer je echt veel pech hebt! En daar komen ze gauw achter.

Hoe zal de expositie verlopen, hoe moet het nu met de belangrijke wedstrijd van de Cobra’s, zullen ze de mascotte weer terugvinden en Mike…… wat staat hen nog te wachten?

Dummie-de-mummie-en-de-dans-van-de-cobra

Mijn mening

De naam Dummie is een afkorting van de namen van Darwishi (de mummie). Zodra er in het verhaal een stuk over Darwishi gaat kan je dat goed zien aan het lettertype. Het boek begint ook over wat Darwishi had meegemaakt toen hij nog leefde. Het hele stuk staat gedrukt in een ander lettertype. Zodra het verhaal doorgaat met de belevenissen van Dummie, Goos en Klaas en het verhaal dus in onze tijd afspeelt, verandert het lettertype weer. De Egyptische woorden die Dummie gebruikt staan weer in het eerste lettertype.

Het verhaal leest gemakkelijk weg. Je kan het boek in één ruk achter elkaar uitlezen.

Het is bijzonder om je in Dummie in te leven en te begrijpen waarom hij bepaalde dingen zegt en doet. Dit wordt dan ook benadrukt door zijn geloof. Hij gelooft heilig in de godin Asp Arat en in de krachten die zij heeft. Klaas vindt dat allemaal maar bijgeloof en veegt al zijn uitspraken het liefst van tafel, maar hoe vind je daarin een middenweg? Wie heeft er gelijk en hoe ga je daarmee om? Als je, je inleeft in Dummie en in zijn geloof snap je, dat hij anders denkt en anders reageert en begrijp je waarom je dat moet respecteren, ook al denk jij er anders over.
Dummie komt uit een ander land en uit een ander tijdperk. Hoewel hij zichzelf nu Dummie noemt, is hij Darwishi en dat is voor hem een groot verschil en daarin wordt hij niet altijd begrepen.
Dit boek helpt om kinderen duidelijk te maken over cultuurverschillen. Ook al kan je heel goed samenleven en zijn jullie de beste vrienden, toch kom je zo nu en dan een onderwerp tegen waarin jullie gedachten kunnen verschillen en dat heeft dan een culturele reden. Hoe ga je daarmee om? Hoe laat je elkaar in eigen waarde en waarom is dat belangrijk?

Mike gedraagt zich als een ware pestkop. Hij bedenkt zeer gemene streken. Dit zijn uitstekende voorbeelden om het verhaal te pauzeren en met je kind te praten over de situatie waarin je kind zich verkeert. Het is veiliger voor je kind om erover te praten als het om het boek gaat i.p.v. de eigen directe situatie n.a.v. een gebeurtenis.
Ik kon met behulp van dit verhaal en de stukken over Mike goed met mijn zoontje praten over zijn eigen schoolsituatie. Ook hij heeft tijdens de pauzes last van iemand die hem en zijn vrienden pest en graag wil vechten. Tijdens het voorlezen kon ik soms stoppen met het verhaal en hem duidelijk maken dat hoewel Mike zich zo stoer gedraagt hij eigenlijk bang en onzeker is en zo doet om goed over te komen.

Er is nu ook een leuk kwartetspel van Dummie de mummie met foto’s van mooie Egyptische voorwerpen van Rijksmuseum van oudheden.
Dummie-de-mummie-kwartetspel

Er is ook een iBook beschikbaar in iTunes. Zie onderaan de pagina.

Tips:

The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google
The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google

 

Leave a reply