You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Gevecht om de cup – leuk kinderboek

Gevecht om de cup – leuk kinderboek

 

 

Wat leert je kind:

 • Leesplezier
 • Taalontwikkeling
 • Uitbreiding woordenschat
 • Leesbegrip
 • Kennis maken met nieuwe situaties
 • Stimuleren van de fantasie
 • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Titel: Gevecht om de cup
Schrijver: Gerard van Gemert
Illustrator: Mark Janssen
Uitgeverij: Clavis

Doelgroep

Vanaf 9 jaar

Het verhaal

Het verhaal gaat over voetbal. Stijn en zijn beste vriend voetballen bij FC Rapitas.
Ze zijn beste vrienden, wonen bij elkaar in de buurt en zitten samen in dezelfde klas. Kortom: vrienden voor het leven!
Het is een spannende tijd voor Stijn. Ze hebben tot nu toe alle wedstrijden gewonnen en ze hebben een kans om kampioen te worden. Om dat te bereiken moeten ze eerst nog goed scoren tegen SV EMS met als bijnaam “de Stieren”.
Dat kan nog lastig worden.
Beide teams moeten nog 2 wedstrijden spelen en ze staan nu op een gedeelde eerste plaats. De beslissing zal in de laatste wedstrijd vallen.

In Stijns klas zitten drie jongens van SV EMS. Dat geeft enorm veel spanning en problemen. Als de jongens ook nog eens Storms bal afpakken begint het echt vervelend te worden.

Stijn heeft het erg zwaar. Hoe houdt hij zijn vriend kalm tegen de stieren? Hoe krijgen ze de bal terug? Hij moet presteren de komende wedstrijden en zeker tijdens de beslissende wedstrijd. Dan blijkt dat zijn buurjongen zo ernstig ziek wordt (kanker) dat hij weer naar het ziekenhuis moet. Zal Stijn hem wel weer terugzien?

gevecht om de cup

Mijn mening

Het boek begint anders dan ik gewend ben. Het voorwoord weet gelijk mijn aandacht te trekken. In het voorwoord schrijft iemand over zijn beleving en ervaring met dit boek. Vervolgens belooft hij ook nog eens dat je pas verlicht zal worden van de spannende momenten in de laatste 10 minuten van het boek! Gelukkig kon ik nog net mijn drang verdringen om snel naar achteren te bladeren en daar vast te beginnen met lezen.
Toen ik klaar was met het voorwoord bleek dit geschreven te zijn door Frank Snoeks (voetbalcommentator van Studio Sport).
Mijn interesse was geprikkeld, dit zal vast een geweldig boek zijn!

Dat klopt! Al vanaf het begin zit ik er helemaal in. Het is gelijk spannend als Storm vindt dat ze beter over een sloot kunnen springen dan te laat komen. Je weet gewoon dat Stijn erin gaat vallen. Stijn weet het zelf ook, maar zijn vriend wil er nu eenmaal overheen. Daarna wordt de bal van Storm gestolen. Wanneer dat is opgelost gaan Storm en zijn vader naar een belangrijke wedstrijd van hun favoriete club. Zullen ze winnen? De wedstrijd wordt enorm spannend verteld in het boek.
Je rolt van de ene spanning in de andere en hoewel alles steeds opgelost wordt, gebeurt er weer iets anders waardoor je zo snel mogelijk door het boek wilt gaan om maar te weten hoe dat nu weer af gaat lopen.
En ja, zoals Franks Snoeks al had beloofd: aan het einde van het boek komt de ontknoping!

In het boek wordt het voetballen en het gevoel erbij enorm mooi beschreven. Zelfs een leek, zoals ik, zal dit niet ontgaan. Ik heb er zelfs wat nieuwe voetbalregels bijgeleerd.

Er komen in het boek een aantal moeilijke situaties aan de orde waar je samen goed over kan praten.

 • De jongens van SV EMS, pakken zomaar de bal van Storm af. Hoe kunnen ze dit het beste aanpakken?
 • Vechtpartijen en bijna vechtpartijen komen aan de orde. Heeft je kind dit weleens meegemaakt?
 • Stijns buurjongen is ernstig ziek. Wat te doen in zulke situaties. Hoe ga je daarmee om?
 • Wat doe je als je vrienden willen inbreken om hun eigen bezittingen weer terug te krijgen?
 • Hoe ga je om met de druk van een belangrijke wedstrijd? Hoe ga je met de verwachtingspatronen van anderen om?
 • Murrad wordt heftig uitgescholden door de tegenspelers. Vooral het feit dat hij uit Turkije komt krijgt hij naar zijn hoofd geslingerd. Wat doe je in zo’n situatie?

Er komen erg veel praatsituaties aan de orde in dit boek. Hierboven noem ik er maar een paar. Ik vind dit wel erg waardevol aan het toch al zo spannende boek.

Dit boek is deel 1 van een serie. Als je kind dit boek dus verslindt, dan zijn er nog andere delen.

Leave a reply