You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Toca lab – appreview

Toca lab – appreview

 

Vroeger had ik scheikunde op school. Ik vond het vak zo leuk dat ik het vak zelfs had gekozen om er eindexamen in te doen. Ik werd dan ook gelijk enthousiast van deze app, omdat het me gelijk terug deed denken aan de leuke proefjes in de scheikundelessen.

Wat leert je kind van deze educatieve app:

 • Kennis maken met scheikunde
 • Kennis maken met het periodiek systeem van de elementen
 • Beeld geven aan de scheikundige elementen
 • Onderzoeken
 • Oorzaak en gevolg

Doelgroep

4 tot 8 jaar

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

 

Plus

 • Aanrader!.
 • Simpele navigatie.
 • Leuke weergave van scheikunde, de elementen en het periodiek systeem.
 • App biedt mogelijkheden tot differentiatie: gebruik de hints in het periodiek systeem of ga zelf onderzoeken.
 • Geen reclame, geen in-app aankopen.
 • Er zijn geen links in de app die naar buiten leiden die toegankelijk zijn voor kinderen.

Min

 • Niks.

De app

Met de app Toca Lab speelt je kind met de scheikundige elementen in het periodiek systeem.
De app speelt zich af in een laboratorium. De elementen zijn uitgebeeld in personages en je kan ze terug vinden in het periodiek systeem.

Hier begin je mee.

Toca-lab-1 Toca-lab-2

Je krijgt 1 element die er leuk en grappig uitziet en die ook nog eens schattige  geluidjes maakt. Het is de bedoeling dat je proefjes uitvoert op het element en wie weet ontdek je zo een nieuw element.

Hier zie je verschillende vloeistoffen in reageerbuizen. Het element is in een fles.
Giet de vloeistoffen bij het element in de fles en bekijk wat er gebeurt. Gebeurt er niks? Laat de fles leeglopen door het hendeltje naar beneden te trekken.
Probeer verschillende combinaties van de vloeistoffen te gebruiken.

Toca-lab-4 Toca-lab-7

Na jouw eerste proefje zul je nu een ringetje boven in beeld zien hangen.

Toca-lab-5

Trek het naar beneden om een kijkje te nemen naar jouw periodiek systeem. Ik zie nu dat mijn element een “P” als benaming heeft met atoomnummer 15. Dat is Fosfor.
Wil je samen met je kind de namen van de elementen weten die je kind heeft ontdekt? Kijk dan in dit periodiek systeem en klik op de elementen.

Toca-lab-6

Zoals je kan zien heb ik nog maar 1 element. Hier kan ik kijken wat ik met het element kan doen om een nieuw element te ontdekken.
Ik kan het verhitten, bevriezen of elektrische golven geven.

Verhitten: Je ziet het element veranderen tot een nieuw element. De wijze waarop je nieuwe elementen ontdekt in dit spel klopt niet met de werkelijkheid. Wel is het de echte, nauwkeurige periodiek systeem.

Toca-lab-8 Toca-lab-9

Je krijgt dan ook nog een leuk schermpje te zien omdat je iets nieuws hebt ontdekt.

Toca-lab-10

Als je nu in je periodiek systeem kijkt zie je dus dat je iets nieuws hebt ontdekt. In dit geval stikstof. Je ziet ook weer wat je met de elementen kan doen om zo weer nieuwe elementen te ontdekken. Raak een plaatje van een proefje maar aan om het gelijk uit te voeren.

Toca-lab-11Toca-lab-12

De proefjes:

 • Vloeistoffen in reageerbuizen
 • Centrifugeren
 • Verwarmen
 • Bevriezen
 • Voltage

Mijn mening

Wanneer je de app voor het eerst opstart beweegt het scherm naar links en naar rechts en je krijgt te zien waar de materialen voor de proefjes in het laboratorium aanwezig zijn. Je kind wordt zo gelijk wegwijs gemaakt.

Simpele navigatie. Goed voor jonge kinderen.

Geweldig hoe de app scheikunde weet weer te geven voor jonge kinderen. Jonge kinderen worden hier gewoon blij van en vinden het leuk en aantrekkelijk en vaak ook geweldig om te doen!
Mijn zoontje besloot gelijk dat hij dit later ook in het echt wil doen.
Dus hebben we hem uitgelegd dat hij goed op moet letten op school, zodat hij later naar een school kan gaan waar hij scheikunde als vak krijgt. Ach ja, ik kan zelf ook wel leuke proefjes gaan doen met hem binnenkort. Het leuke aan deze app is dat het jezelf en je kind helemaal enthousiast maakt om met scheikunde bezig te gaan.

Het periodiek stelsel wordt op een leuke wijze vorm gegeven voor kinderen en ze krijgen er zelfs begrip voor. Als je er als ouder ook bij gaat zitten en samen op zoek gaat naar de namen van de elementen, dan steekt je kind er ook nog eens enorm veel van op. Natuurlijk gaat je kind niet al die namen en letters en atoomnummers kennen, maar wanneer je kind nu de woorden zuurstof, goud, zilver, enz. hoort dan kan je kind er wel een beeld bij hebben.

De app is op een gemakkelijk of moeilijk niveau te spelen. Je kind kan in het lab experimenteren op de elementen om te proberen nieuwe elementen te ontdekken of je kind kan in het periodiek systeem kijken welke proefjes effectief zullen zijn.

Ik vind de app echt een aanrader. Laat je kind lekker kennismaken met scheikunde met deze app!

Tips:

 • Laat je kind een log bijhouden van het spelen met deze app. Je kind kan het element waarmee het aan de slag gaat tekenen. Daarna tekent je kind wat het ermee gaat doen. De reageerbuizen of verhitten, enz. Dan zet je kind een kruis als er niks is gebeurd of als het een nieuw element heeft ontdekt, tekent je kind het element. Geweldig om te doen!
 • Doe samen enkele simpele proefjes. Hier vind je leuke proefjes om te doen. Nog meer leuke proefjes.

Leave a reply