You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De Lorax van Dr. Seuss

De Lorax van Dr. Seuss

 

 

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Stimuleren van de fantasie
  • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Doelgroep: Vanaf 4 jaar

Titel: De Lorax

Schrijver: Dr. Seuss

We hebben hier thuis twee Loraxboeken liggen. Mijn man heeft nog zijn eigen versie van toen hij een kind was. Nadat we de film hadden gezien heb ik een nieuwe versie gekocht. Ik dacht dat een nieuwe versie meer bij de film zou aansluiten en dat het mijn zoontjes dus meer zou aanspreken. Dat had ik dus verkeerd ingeschat!
Ik lees nog steeds veel liever voor uit de oude versie. Ik zal daar later meer over vertellen.

Het verhaal

** Tussen haakjes staan de benamingen uit de nieuwe versie van het boek**

Ver buiten de stad gaat een jongetje op zoek naar de waarheid over de verdwenen Lorax. Wie was hij en waar kwam hij vandaan? Waarom kwam hij en is hij weer weggegaan?
Deze vragen gaat hij aan de Eens-ling (Vroeger) stellen.
De Eens-ling vertelt wat er lang geleden was gebeurd.

De-lorax-7

In die tijd was er nog sappig groen gras. Het water was helder en de lucht prachtig schoon. En natuurlijk de Dodel-dons-bomen (Boffola-bomen).
Het was allemaal zo mooi. In de lucht vlogen de zwingo’s (Zwikzwak- zwanen), onder de bomen speelden de Buik-bar-ba-loetjes (Bruine Barbalui-luitjes) en in het water speelden de Blip-visjes (Zoemvissen).
De Eens-ling laadde uit. Dit was zijn land!

Hij bouwde een winkel, kapte een boom en breide een Rol-over (Wnodig). Toen kwam de Lorax. Hij was boos en wilde weten wat de Eens-ling met zijn boom had gedaan. Zo gebeurde het dat er iemand langs kwam en de Rol-over kocht.
De Lorax probeerde nog voor de bomen te spreken en de Eens-ling te overtuigen dat hij de bomen met rust moest laten, maar het was tevergeefs…..

De-lorax-8

De Eensling belde al zijn familieleden en in de kortste keren werkten ze allen in zijn fabriek. Dag en nacht werden de bomen gekapt om er Rol-overs van te breien. De houthakkers hielden het nauwelijks bij. Zo ontwierp hij een super-snel-hak. Die velde vier bomen ineens!

De-lorax-9De-lorax-10

Meerdere malen kwam de Lorax langs om voor de bomen en de dieren te spreken, maar de Eens-ling bleef vastberaden. Hij vond het ook wel zielig hoor, maar zaken zijn zaken en die moeten bloeien!
De fabriek werd groter en zijn wegennet gigantisch. De Rol-overs werden door heel de wereld verkocht. Zijn fabriek vervuilde de lucht en het meer.
Zo kwam het dat de laatste Dodel-dons-boom om werd gehakt en het werk stil kwam te liggen. Geen bomen meer, dus geen werk meer en zijn familieleden vertrokken allemaal.

De-lorax-11

Wat achterbleef in de rook was zijn lege fabriek, de Lorax en de Eens-ling. De Eens-ling zei niets. Keek hem beschuldigend aan en verdween. Het enige wat hij naliet was een steen met het woordje “tenzij”.

Nu krijgt de Eens-ling weer hoop. Het woord van de Lorax krijgt nu betekenis voor hem. Er is nu iemand die zijn best wil doen en alles weer groen kan laten worden.

Mijn mening

Het verhaal is op rijm geschreven en daar houd ik wel van. In contact komen met rijm is goed voor de fonologische ontwikkeling. Kinderen herkennen woorden met dezelfde klank.

Het is een verhaal met een moraal en dat vind ik wel belangrijk om aan kinderen mee te geven. Het is belangrijk om de natuur met respect te behandelen, want voor we het weten richten we enorme schade aan.
Hoewel het om een zwaar beladen onderwerp gaat is het toch allemaal heel luchtig geschreven en is het voor het kind een leuk en mooi boek, totdat jij er als ouder gewicht aan geeft door er met je kind over te praten.

Er is ook een film gemaakt van het boek. Dat vind ik ook echt waardevol. Mijn kinderen worden graag voorgelezen uit dit boek. Het blijft een van hun favoriete boeken, maar ze vinden de film ook echt leuk om te zien.
Zo beleven ze het verhaal nog een keer, maar dan net even anders.

The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google

Er is ook een app van dit boek. Hoewel de app in het Engels is, is er ook een mogelijkheid om je eigen stem op te nemen. Dit is erg handig in combinatie met het boek zelf. Je kan dan jouw eigen stem opnemen terwijl je uit het boek voorleest. Zo kan je kind de app zelf gebruiken en door jou worden voorgelezen in het Nederlands. Handig wanneer je even geen tijd hebt om voor te lezen.

The app was not found in the store. :-( #wpappbox

Links: → Visit Store → Search Google

Het verhaal is leuk geschreven en leest lekker weg. Wel heb ik een duidelijke voorkeur voor de oude versie. De oude versie leest veel lekkerder. De tekst van de nieuwe versie blijft zo in mijn mond steken en ik vind veel bewoordingen alleen maar frustrerend en nietszeggend. Ik zal hieronder een aantal voorbeelden laten zien. De foto’s links zijn de oude versie en rechts de nieuwe versie.

De-lorax-5 De-lorax-6

De-lorax-3De-lorax-4    

 De-lorax-1De-lorax-2 

One Response to De Lorax van Dr. Seuss

Leave a reply