You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Inleiding tot letters, door Montessorium

Inleiding tot letters, door Montessorium

Wat leert je kind van deze educatieve app:

 • Letters leren lezen
 • Leesletters leren schrijven (Let op! Geen schrijfletters!)

Doelgroep

3-6 jaar

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Download in de AppStore

Plus:

 • Rustig en overzichtelijk.
 • Nadruk ligt op overtrekken en niet zozeer op leren.
 • Afwisseling tussen de overtrekopdrachten door.
 • Zelf de klanken bij de letters inspreken.
 • Korte en duidelijke opdrachten.
 • Montessori-app
 • Meerdere apps van de makers aan elkaar verbonden.

Min:

 • Sommige lettercombinaties hebben we niet in de Nederlandse taal, zoals: oy, ue, enz. Daardoor past oefening 2 niet als je Nederlands wilt leren lezen.

Inleiding-tot-letters,-door-Montessorium-4Inleiding-tot-letters,-door-Montessorium-5      

De app

De app bestaat uit 6 onderdelen:

 • Letters overtrekken.
 • Lettercombinaties overtrekken.
 • Hoofdletters overtrekken.
 • Kleine letters + hoofdletters zien en horen.
 • Kies uit alle letters van het alfabet de letter die je over wilt trekken.
 • Opname studio. Spreek alle letters en lettercombinaties in en neem ze op. Je kind hoort voortaan jouw opname bij alle letters en combinaties.

Inleiding-tot-letters,-door-Montessorium-2Inleiding-tot-letters,-door-Montessorium-6

 

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Mijn mening

Een rustige en overzichtelijke app om letters te leren lezen en schrijven.
Nadruk van de app ligt meer bij het overtrekken van de letters dan bij het leren lezen. Dat is op zich best prettig, want zo leren kinderen spelenderwijs de klanken bij de letters zonder dat er veel nadruk op het leren ligt.

Wanneer je kind drie letters heeft overgetrokken krijgt je kind een opdracht. Je kind ziet de drie letters en hoort jou dan zeggen:” Tik ….”. Je kind kan deze opdracht niet echt fout doen. Als je kind de verkeerde letter aantikt, hoort je kind de letter en wordt de opdracht opnieuw herhaald. Je kind krijgt dus geen foutmelding te horen en heeft dus geen faalgevoel. Na het aanraken van de juiste letter mag je kind de letter weer overtrekken. Dan ziet je kind weer de drie letters en krijgt je kind als opdracht één van de andere letters aan te tikken. Dit is een leuke afwisseling.

Wanneer je deze app net download is het belangrijk dat je naar opnamestudio gaat om alle letters en lettercombinaties zelf in te spreken. Bedenk dan vooraf hoe je de letters gaat uitspreken. Spreek je ze gewoon in zoals in het alfabet (aa, bee, see, dee, ee) of fonetisch zoals de kinderen dat op school leren voor het hakken en plakken bij het lezen ( a, bu, c, du, e, ff)? Maak een juiste keuze zodat je kind straks geen verwarring voelt tussen het oefenen met deze app en letters leren lezen op school.

Inleiding-tot-letters,-door-Montessorium-3

Het voordeel van deze app is dat je het zelf kan inspreken en dus bij jouw doel kan inzetten. Ik heb weleens mailtjes gehad van ouders die me vroegen om letterapps met alfabet uitspraak. Dat is tegenwoordig weer lastiger te vinden, omdat we in Nederland juist werken met fonetisch uitspreken van de letters in groep 3. Deze ouders kan ik nu dus naar deze app doorverwijzen.

Nadeel van de app is dat er lettercombinaties in oefening 2 zitten die we niet gebruiken in het Nederlands. Denk daarbij aan oy, ue, enz.

Inleiding-tot-letters,-door-Montessorium-1

Het leuke aan deze app is dat kinderen korte en duidelijke opdrachten krijgen, door jou ingesproken. Je spreekt de letter uit en zegt:”Nu is het jouw beurt. Trek over”. En dat geldt alleen voor de eerste keer. Het is heel Montessoriaans dat kinderen uit zichzelf graag verder willen met wat je ze zojuist hebt laten zien.

De makers van deze app bieden meerdere apps aan waaronder Inleiding tot wiskunde, Intro to colors (niet in het Nederlands), enz. Al deze apps zijn aan elkaar verbonden (als je ze op je iPad hebt staan). Je kan makkelijk van de ene app naar de andere app swipen (en kiezen) zonder dat je de app uit hoeft.

Inleiding-tot-letters,-door-Montessorium-7

Deze app gaat over leesletters (op de a na, want dit is niet de leesletter a, maar schrijfletter) en niet over de schrijfletters zoals de kinderen ze op school krijgen in de schrijfboekjes.

Leave a reply