You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Avé, Caesar! Verhalen over de Romeinen in Nederland

Avé, Caesar! Verhalen over de Romeinen in Nederland

Wat leert je kind:

  • Over de geschiedenis van de Romeinen in Nederland
  • Waarom bepaalde dingen nu zo normaal voor ons zijn.
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Doelgroep: Vanaf 5 jaar

Titel: Avé, Caesar!

Schrijver+Illustrator: Arend van Dam + Georgien Overwater
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, Uitgeverij Uniboek | Het spectrum bv,

Ook te downloaden als boek in iTunes.
Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Bol.com

Het boek

Het boek biedt 10 leuke verhalen over de Romeinen in Nederland waarin op een kindvriendelijke wijze de Romeinse overheersing in ons land wordt beschreven en de 4 Caesars die hun voetstappen in Nederland hebben achtergelaten. Ook lees je hoe zij ons veel hebben gebracht zoals dijken, kanalen en bruggen.

Mijn mening

De verhalen hebben elk hun eigen hoofdpersonen die ook in de andere verhalen terugkeren om er zo mooi een geheel van te maken.
De verhalen zijn grappig en leuk voor kinderen om te lezen.

De schrijver brengt de feiten luchtig over en maakt dat het zeer kindvriendelijk is. De gebeurtenissen worden op een prettige wijze beschreven. De Romeinen wilden vooral “vrienden” maken met de stammen en daarnaast vochten ze met de vijanden, maar er wordt geen nadruk gelegd op het vechten, het wordt alleen genoemd. En toch voldoet het geheel goed aan de werkelijkheid. Zo leren kinderen dat de Romeinen gebruik maakten van o.a. Bataafse vechters en hadden ze slaven, maar nergens wordt de sfeer in het boek onprettig.

Ga je met de kinderen naar het Rijksmuseum van Oudheden of naar Archeon, dan is het erg leuk om eerst dit boek te lezen om dan de dingen terug te zien in het museum of in Archeon. Wanneer je later weer het boek leest kan je samen praten over de dingen die je hebt gezien en nu weer terugleest in het boek.

Voor in het boek staan twee leuke en handige kaarten. Links zie je een kaart van vroeger van wat nu Nederland is. Het Romeinse rijk is met kleur aangegeven. Zo zie je tot hoever ze in ons land waren. Met aantrekkelijke tekeningen worden de de verschillende Germaanse stammen aangegeven en de forten die we nu nog als steden kennen. Rechts zie je op een kaart aangegeven hoe groot het Romeinse rijk was en wat ze allemaal hadden veroverd.

Ave-Caesar-1Ave-Caesar-2

Op veel basisscholen leren de kinderen in groep 6 over de Romeinen. Dit boek is een leuke wijze om de Romeinen bij kinderen te introduceren en geleerde kennis te illustreren.

Dit is een prachtig boek om kinderen die zijn geïnteresseerd in geschiedenis zelf te laten lezen en leesplezier te laten ontwikkelen. Goed om leeskilometers re maken. Zeker omdat er korte zinnen worden gebruikt, is het ook voor jonge kinderen een goed boek om zelf te lezen. 

Leave a reply