You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De Pieten maken het bont

De Pieten maken het bont

Doelgroep: vanaf 4 jaar
Titel: De Pieten maken het bont
Schrijver + Illustrator: Pimm van Hest en Nynke Talsma
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij

Te koop bij Bol.com

Het verhaal

Sinterklaas gaat op vakantie en vraagt aan Scrabadoelie of hij een weekje de leiding op zich kan nemen.
Hij heeft het rode sinterklaasboek en een briefje met enkele tips om hem te helpen.

Op het briefje staat dat niet alle ideeën van de bakpieten even handig zijn, dat de rijmpieten soms ondeugend zijn, de waspieten best lui zijn en de inpakpieten net kinderen zijn.
Het briefje eindigt met de mededeling dat er ook nog een blauwe boek is bij grote problemen.

De bakpieten hebben een prachtidee: dobbels i.p.v. pepernoten!
De waspieten willen een paar dagen op vakantie, de rijmpieten zijn gaan lunchen en wat doen de inpakpieten toch?
Zo gaat dan toch alles mis! De dobbels kosten te veel werk om te maken en lopen ze behoorlijk achter op schema, de inpakpieten hebben niets ingepakt en spelen juist met AL het speelgoed, de rijmpjes zijn niet te gebruiken en de was is al dagen niet gedaan! Hoe gaat Scrabadoelie dat nu nog oplossen?

de-pieten-maken-het-bont2

Mijn mening

Het verhaal is erg origineel. De pieten zijn niet zwart, maar de een is blauw, de ander roze, groen, oranje, enz. Er zijn zelfs regenboogpieten! Wat ik zo leuk vind aan dit boek is het feit dat het helemaal geen nadruk legt op de gekleurde pieten. Als je aan je kind vraagt wat ze op de plaatjes zien, dan zullen ze nog steeds gewoon “zwarte piet” zeggen! Dat vind ik wel geweldig.

Kinderen kunnen zich goed inleven in Scrabadoelie (leuke naam trouwens!). Mijn zoontjes geven allebei aan dat ze echt niet de baas van de pieten zouden willen zijn.
Het lijkt ze veel te moeilijk.

Je kan ook spelletjes spelen met de prenten. Je kan op bijna alle prenten (chocolade)letters, dieren met pietenmutsen, een mijter en het woord SINT vinden.

Ik vind het erg leuk dat het verhaal eindigt met de wetenschap dat onder leiding van Sinterklaas er ook altijd van alles mis gaat. Kinderen leren dat iedereen weleens fouten maakt en dat het belangrijker is dat je het weer oplost.

Leave a reply