You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Stoere strijders – Vikingen

Stoere strijders – Vikingen

Wat leert je kind:

  • Over de Vikingen
  • Geschiedenis
  • Algemene kennis
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Doelgroep: Vanaf 8 jaar

Titel: Stoere strijders – Vikingen
Schrijver: Charlotte Guillain

Uitgeverij: nbd biblion

Het boek
Het boek hoort bij de makkelijk lezen-serie “Lees-mij!”.
Deze boeken zijn geschreven op een makkelijker leesniveau en woordgebruik is simpel.
Moeilijke woorden zijn vetgedrukt en worden achter in het boek uitgelegd in een woordenlijst. Elk boek uit de serie gaat over 1 onderwerp.

Het boek laat o.a. zien en legt uit over het leven van de Vikingen. Wie waren zij en waar kwamen ze vandaan? Waarom waren mensen in andere landen zo bang voor de Vikingen?

Een hoofdstuk bestaat uit 2 tot 4 bladzijden. Op (bijna) alle linkerpagina’s vind je een stukje tekst van 5 tot 6 regels en daaronder een tekening of een foto bij het onderwerp.
Op de rechterpagina’s staan grote illustraties (tekeningen of foto’s) en een “Wist je dat?” tekstvak.

Stoere-strijders---Vikingen2Stoere-strijders---Vikingen-2

Mijn mening

Het boek ziet er stoer uit en de titel moedigt dat natuurlijk ook aan. Kinderen gaan over stoere Vikingen lezen.
Het boek is leuk ter illustratie van een geschiedenisles over Vikingen op school of gewoon om thuis te hebben voor kinderen die veel over de wereld en de geschiedenis willen weten.

Er valt veel te zien over de Vikingen met mooie en grote tekeningen en foto’s. De plaatjes en foto’s laten vooral stoere krijgers en wapens zien.

Op de linkerpagina’s lees je steeds 5 tot 6 regels tekst met grote letters. Kinderen die in groep 5 of groep 6 zitten zullen dit boek met veel plezier lezen. Vooral kinderen die erg veel willen weten over het verleden, maar niet van enorme lappen tekst houden vol met kleine lettertjes, zullen dit wel een leuk boek vinden. Het boek is snel uit te lezen en is leuk genoeg om ook meerdere keren te lezen.
Omdat er zoveel te zien valt, kan je oog iedere keer weer op een ander aspect vallen en de tekst lees je er dan gewoon bij.

Het boek geeft wel een goed beeld van de Vikingen. We weten allemaal wel dat ze steeds aankwamen in hun schepen en dan de boel leeg roofden en moorden, maar dit boek laat alles vanuit de Vikingen zelf zien.
Het boek benoemt dat de Vikingen op plundertocht kwamen en de dorpelingen doodden, maar er wordt geen nare sfeer gecreëerd. Het wordt objectief vermeld en het boek gaat dan ook vooral over het leven van de Vikingen zelf. Ze waren dappere en goede vechters en daarom waren de mensen in Europa bang voor ze. Ze vielen binnen om te plunderen en dat was een ramp voor de inwoners. Al het nare is op de achtergrond. Er wordt vooral uitgelegd waarom ze zoveel binnenvielen en wat ze dan zoal roofden.

Kinderen die computerspelletjes spelen komen het woord “Berserkers” vaak genoeg tegen. Nu kunnen ze lezen waar het woord vandaan komt. Erg interessant! Ik wist het ook niet terwijl ik wel weet wat het betekent in computerspelletjes.
Het boek laat ook zien welke gebieden de Vikingen hadden veroverd. Handig om een beeld te krijgen van de wereld.

Ik vind het altijd erg belangrijk dat kinderen niet alleen maar in aanraking komen met verhalende boeken, maar ook met andere soorten zoals in dit geval met informatieve boeken.
Kinderen leren begrippen in samenhang. Denk ook aan woordenschatuitbreiding en zinsbouw en samenhang tussen begrippen leren ontdekken.
Daarnaast leren kinderen natuurlijk over het onderwerp van het boek. In dit geval: de Vikingen!

Leave a reply